Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Fedezd fel a skandináv konyhát

A kulináris élmények hatására tett utazások kapcsán leggyakrabban a mediterrán ízvilágot és régiókat emlegetjük. E tény persze abszolút nem meglepő, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni, hogy Földünk számtalan országának ételei közt még jó néhány figyelemre méltó konyhára bukkanhatunk, melyek közül a skandináv ételek egyelőre méltatlanul kevés figyelemben részesülnek.

Éppen ezért igyekszem most egy kicsit mélyebbre ásni Skandinávia gasztronómiájának rejtelmeibe, ezzel is közelebb hozva az északi országok nem mindennapi étkeit.

Jó tudni

Tradícionális svéd húsgolyók

Tradícionális svéd húsgolyók Shutterstock

Ha a skandináv és főleg svéd ételekről esik szó, akkor először valószínűleg a híres bútoráruházban kapható fogások jutnak eszünkbe. Pedig ezen országok konyhaművészete messzemenően túlmutat az egyszerű húsgombócokon - persze az is fontos része, de nem csak ennyiből áll. Ugyanis legfontosabb ismérve a friss és egészséges alapanyagok felhasználásában rejlik.

A skandináv régió tengermenti fekvéséből adódóan halakban és tengeri herkentyűkben igen gazdag. Ezen felül az erdő adta javakat is igyekeznek a lehető legteljesebb módon kiaknázni. Ennek tudható be, hogy különféle gombákkal, bogyós gyümölcsökkel, vadhúsokkal szintén gyakran találkozhatunk. Ezen kívül a káposzta és a különböző gyökérzöldségek is elengedhetetlen részét képezik a skandináv ételeknek.

Októberi nyaralás: az 5 legjobb úticél őszi üdüléshez

Ez is érdekelhet:

Októberi nyaralás: az 5 legjobb úticél őszi üdüléshez

A térség konyhájára jellemző eljárási technikák közül a füstölési, pácolási és sózási eljárásokat mindenképpen fontosnak tartom kiemelni, mely elsősorban az itteni időjárási viszonyoknak köszönheti kialakulását és meglétét.

Legfőbb fogások

Lutfiks, a tőkehalból készült étel

Lutfiks, a tőkehalból készült étel Shutterstock

Ahogy azt már említettem, a skandináv fogásoknál alapvetően a halak és húsok dominálnak, de azt még nem tisztáztam, hogy a skandináv konyha alatt Norvégia, Svédország, Finnország, Dánia, valamint Izland fogásait értjük.

Tehát, ezen országok legfontosabb ételei között a már említett svéd húsgolyó abszolút favoritként szerepel, mely alapvetően sertés- és borjúhúsból készül és elsősorban krumplival, valamint lekvárral szolgálják fel.

A skandináv konyhában rendkívül népszerű vad alapanyagok sorából a szarvashúst mindenképpen fontos kiemelnem, melyet különböző módokon készítenek, el, így pörköltként is gyakran találkozhatunk vele.

Kalandozásaim Toszkánában

Ez is érdekelhet:

Kalandozásaim Toszkánában

A halételek közül a változatos módon elkészített (főleg füstölt) lazac, a pácolt hering, valamint a füstölt makréla is igen nagy népszerűségnek örvend. Köretként főleg cékla- és almasalátát fogyasztanak, továbbá a rozskenyér is rendkívül gyakran kerül a tányérra.

Nem hétköznapi előételként előszeretettel tálalnak nyers lazacot, mely gravlax néven ismert. Ha igazán különleges finomságot szeretnénk kóstolni, akkor az egyedi módon tartósított tőkehalat, vagyis a lutfisk-et mindenképpen ki kell próbálnunk.

Az elmaradhatatlan édességek

Aebleskiver, dán palacsintagolyók

Aebleskiver, dán palacsintagolyók Shutterstock

A skandináv konyha természetesen finom édességeket is tartogat, melyek legfontosabb hozzávalói között a kardamom, a gyömbér és a fahéj biztosan megtalálható. Az olyan édességek, mint a palacsinta és annak egyik variációja, az aebleskiver, továbbá a wienerbrød, a bløtkake torta, a norvég almás sütemény és az áfonyával készült különleges fahéjas zsemle szintén igazi ínyencség. A sjokoladekake-ről, vagyis a csokoládé tortáról már nem is beszélve.

2019.11.05. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.