Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Októberi nyaralás: az 5 legjobb úticél őszi üdüléshez

Az ősz derekán járva mi másra is vágyhatnánk, mint egy üdítő, tengerparton eltöltött külföldi nyaralásra? Habár itthon a sárguló faleveleknek és az enyhe levegőnek köszönhetően élvezet a szabadban lenni, mégis, a nyár melegének és a tenger kékjének csábítása sokunkat egy újabb felejthetetlen utazásra késztet.

Októberi nyaralásunk tökéletes helyszínéül Egyiptom legjobb üdülővárosa Hurghada, a török riviéra egyik legnépszerűbb tagjaként Alanya, Tunézia gyöngyszeme Sousse, a Kanári-szigetek legizgalmasabbja Tenerife, vagy éppenséggel a marokkói Agadir is szolgálhat.

Hurghada, Egyiptom

Hurghada, búvárkodás a Vörös-tengerben

Hurghada, búvárkodás a Vörös-tengerben Shutterstock

Ha Egyiptom, akkor Hurghada! - legalábbis számomra mindenképpen így van. Ennek oka nagyon egyszerű: a legjobb ár-érték arányban itt élvezhetjük Egyiptom és a Vörös-tenger csodáit. Azon túl, hogy magas színvonalú, all inclusive szolgáltatást kínáló hotelkomplexumokban szállhatunk meg, garantáltan meleg, esőmentes, nyári időjárás fogad. Ehhez jön hozzá a Vörös-tenger nyújtotta sportolási és pihenési lehetőségek végtelen tárháza, a finom helyi ételekről, az elfogadó légkörről, a sivatagi túrákról és az ókori Egyiptomi Birodalom máig fennmaradt csodáiról nem is beszélve. Annyi itt a programlehetőség, hogy még felsorolni is nehéz, nemhogy egy hét alatt mindent megnézni, kipróbálni és a lehető legteljesebb módon átélni. Éppen ezért Hurghadán nyaralva mindenki könnyedén megtalálhatja a számára ideális kikapcsolódási és feltöltődési módot. Ugyanakkor van néhány olyan látnivaló és szórakozási lehetőség, melyet semmiféleképpen sem szabad kihagyni a listánkról.

Olaszország 10 legszebb városa egynapos kirándulásokra

Ez is érdekelhet:

Olaszország 10 legszebb városa egynapos kirándulásokra

Így Hurghada legrégebbi városrészét, Dahart mindenképpen ajánlom felkeresni. Itt a csodálatos mecset látványán túl élvezhetük a helyi éttermek vendégszeretetét, a finom teákat, de kipróbálhatjuk a shisát is. Ezt követően, fakultatív program keretében, hajózzunk át a Giftun-szigetre, ahol hagyjuk magunkat elveszni a korallzátony szépségében búvárkodás, vagy sznorelezés közben. Persze a programok sorából nem maradhat ki a Kairóban található Gízai piramismező, Luxor, Karnak és a Királyok völgye megcsodálása sem. A delfinekkel való úszás lehetősége pedig csak hab Hurghada mesés tortáján.

Alanya, Törökország

Alanya, Törökország

Alanya, Törökország Shutterstock

Ha valamilyen oknál fogva Egyiptom helyett inkább a Török Riviérát részesítenéd előnyben, akkor Alanya a tökéletes választás számodra! Az európai hangulatú üdülőhelyen minden adott, ami egy felejthetetlen októberi nyaraláshoz szükséges, egy csipetnyi keleti kultúrával fűszerezve. A partközeli luxus szállodákban a kényelem garantált, a jól felszerelt strandokon remek a szolgáltatás, a lassan mélyülő tengervíz a családosok számára is ideális, a vadregényes táj túrázásra csábít, míg a történelem emlékei klasszikus városnézésre invitálnak. Ehhez társul a pezsgő éjszakai élet, az októberi 28°C-os hőmérséklet és a kedvező árak lehengerlő kombinációja. Ezek a tények azt jelentik, hogy Alanyában egyszerűen minden megvan, ami egy felejthetetlen nyaraláshoz kell.

Az egzotika vonzásában: Hova menjünk télen, ha szeretnénk felmelegíteni a testünket és lelkünket?

Ez is érdekelhet:

Az egzotika vonzásában: Hova menjünk télen, ha szeretnénk felmelegíteni a testünket és lelkünket?

Így nekünk nincs is más dolgunk, mint elnyújtózni a mesés Kleopátra Beach homokján és élvezni a tenger halk morajlását. Persze a vízi sportok kedvelői számára aktív pihenésre is van lehetőség. A vízközeli élmények mellett a szárazföldi programokról se feledkezzünk meg! Ennek tükrében mindenképpen keressük fel Alanya leghíresebb nevezetességeit, melyek közül az Alanyai vár, a Vörös torony, a Manavgat-vízesés és a gyógyhatású Damlataş-barlang abszolút kihagyhatatlan.

Sousse, Tunézia

Ribat, Sousse

Ribat, Sousse Shutterstock

Tunézia egyik legkedveltebb üdülővárosa nem érdemtelenül vált a kellemes tengerparti nyaralásra vágyók elsődleges úti céljává. A még októberben is 25°C feletti hőmérséklet, a meleg tengervíz, a gazdag történelmi városközpont és a magas színvonalú szállodák jelentik Sousse (vagy Szúsza) csáberejét. A Földközi-tenger partján fekvő város, tipikusan arab turistahely, ahol egzotikumra, pihenésre és szórakozásra lelhetünk. Sousse kihagyhatatlan része a Medina (óváros), ahol a leginkább érezhetjük a régi idők hangulatát, felkapaszkodhatunk a Khalef-toronyba, valamint elveszhetünk a történelmi utcákat róva. A Medina mellett Ribat (erőd), a Nagymecset, a Kasbah őrtorony, valamint az Ókeresztény katakombák várják a felfedezésre éhes utazókat.

TOP 10 utazásra inspiráló idézet

Ez is érdekelhet:

TOP 10 utazásra inspiráló idézet

Természetesen a nevezetességek felkeresésén és a múltba tett utazáson túl Sousse tengerpartja az, ami leginkább csábítja a feltöltődésre vágyókat. A homokos parton való ejtőzésen kívül aktív programlehetőségekre is van mód. A vízisí, a vitorlázás és a parasailing mellett snorkelezhetünk, de akár búvárkodhatunk is. Akinek még ez sem lenne elég, annak ajánlom a tengerparton való lovaglást, vagy tevegelést, mely valóban különleges élményt tartogat.

Tenerife, Spanyolország

Los Gigantes, Tenerife

Los Gigantes, Tenerife Shutterstock

Az “örök tavasz szigete” már az első pillanatban leveszi az embert a lábáról. A Kanári-szigetek legnagyobb és legismertebb tagja építészeti értékekben nem kifejezetten bővelkedik, mégis telis-tele van izgalmas lehetőségekkel, melyek középpontjában természeti kincsei állnak. És ezt szó szerint kell érteni, hiszen a sziget központi területén magasodik a Teide vulkán. Ez a szunnyadó vulkanikus hegy, közel 4000 méteres magasságával a világ 3. legnagyobb vulkánja, mely rendkívül népszerű a túrázók körében. Főleg a körülötte elterülő, űrbéli táj az, ami megérinti az embert, persze a különleges élővilággal bíró Teide Nemzeti Park egyedi növényfajai ugyancsak figyelemre méltóak.

A múlt kincsei: Európa 10 legszebb városa

Ez is érdekelhet:

A múlt kincsei: Európa 10 legszebb városa

A sziget északi részén, további hegyvonulatokat és buja növényzetet találunk, melyek szintén túrázásra hívnak. Különösen a Tenerife északnyugati szegletében megbújó Masca falucska és az innen induló, változatos túraútvonalak vonzzák a turistákat, nem érdemtelenül. Ezzel szemben a sziget déli része a szórakozásról, városi üdülésről szól. Mivel ezen a részen több a napsütés, ezért érdemes itt foglalni szállást. Ugyancsak a déli régióban található Európa legnagyobb aquaparkja, a Siam Park, ahol élménycsúszdák hada szórakoztatja a vízi kalandok kedvelőit. Az állatok szerelmesei számára Tenerife északi részén fekvő Loro Park kihagyhatatlan, de érdemes fakultatív program keretén belül hajóra szállni és bálna-, illetve delfinlesre indulni. Természetesen Tenerifén a strandolás sem maradhat ki, melyhez a sziget számos ismert és eldugott tengerpartja nyújt kihagyhatatlan lehetőséget. Mivel Tenerife vulkanikus eredetű, a legtöbb helyen fekete (Los Gigantes, Playa Jardin), illetve néhol vöröses-sárga színű homokos parton (Playa Tejita) élvezhetjük az élet szépségeit.

Agadir, Marokkó

Agadir, Marokkó

Agadir, Marokkó Shutterstock

Ha meleg helyre, észak-afrikai országba vágysz, ami kevésbé ismert, mégis biztonságos és tengerparti lazításra csábító, akkor Agadir a tökéletes választás. Marokkó délnyugati részén az Atlanti-óceán partján elhelyezkedő kikötőváros hosszan elnyúló homokos tengerparttal, finom ételekkel, elegáns szállodákkal és kellemes légkörrel várja a pihenni vágyókat.
Sajnos itt régi műemlékekre ne nagyon számítsunk, helyben túl sok látnivaló sajnos nincs, mivel 1960-ban egy földrengés teljesen lerombolta az akkori várost. Ebből adódóan a mai Agadir régi óvárost nem rejt, így elsősorban tengerpartja az, ami miatt oly sokan szeretik.

5 ok arra, hogy ellátogass Marokkóba

Ez is érdekelhet:

5 ok arra, hogy ellátogass Marokkóba

Ugyanakkor a strandoláson túl így is akad elég programlehetőség: Agadir bazára abszolút kihagyhatatlan, továbbá a Nagymecset épülete is figyelemre méltó. Ezen felül a hegytetőn található régi erőd, a Kasba (Agadir Oufella) mindenképp felkeresésre érdemes. Innen tényleg mesés panoráma tárul az ember szeme elé. Mindezeken kívül hajózási és tevegelési lehetőségek is várnak. Azok számára, akik Marokkó gazdag történelmébe szeretnének mélyebb bepillantást nyerni, mindenképpen ajánlott ellátogatni az innen nagyjából 250 kilométer távolságra fekvő Marrákesbe.

2023.10.20. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.