Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Fedezd fel a Vörös-tengert

Fedezd fel a Vörös-tengert

Fedezd fel a Vörös-tengert

Ha tengerparti nyaralást tervezel, a legalapvetőbb információkon túl érdemes alaposabban utánanézni a tengernek is, ahol pancsolni, búvárkodni, strandolni fogsz. Megeshet, hogy olyan lehetőségeket is találsz, amikre nem is számítottál. A Vörös-tengerről péládul biztosan kijelenthetjük, hogy rengeteg, csodás meglepetést tartogat.

Ennél a tengernél kár lenne kihagyni akár csak egy lehetőséget is a sok közül, amit kínál. A nagy mennyiségű korallzátonynak köszönhetően a Vörös-tenger kedvelt helye a búvároknak, valamint több mint 1200 fajta halnak ad otthont, amelyek közül néhánnyal sehol máshol a Világon nem találkozhatsz. Ránézésre némelyik alapján azt is gondolhatnád, Ausztráliában vagy, pedig ez a Világ legészakibb koralltengere – meglepően közel Európához. Nem véletlen, hogy évente több ezer turista keresi fel ezeket a partokat.

Vörös-tenger

Vörös-tenger

Közlekedési csomópont

A Vörös-tenger Afrika és az Arab-félsziget között található, benne több fontos és szépséges szigettel és szigetcsoporttal. A Szuezi-csatorna köti össze a Földközi-tengert az Indiai-óceánnal, ami már évtizedek óta kulcsfontosságú szerepet tölt be a kereskedelemben.

A 3 LEG

A csatornán kívül több egyéb jellemzője is egyedülálló, illetve lenyűgöző – területe 438 000 négyzetkilométer, legnagyobb mélysége 3093 méter és több, mint 800 kilométernyi korall ékesíti, csak az egyiptomi szakaszon. Ezeken a szép, nagy számokon kívül a Vörös-tenger a legtisztább (az üledék nem jön fel a vízfelszínre), a legsósabb (a só mennyisége helyenként elérei a 42 grammot 1 liter vízben) és a legmelegebb (nincs egy édesvízi mellékfolyója sem) tenger a világon.

Élet a Vörös-tengerben

Élet a Vörös-tengerben

Miért Vörös-tenger a neve?

A tenger nevét a cianobaktériumok színe miatt kapta. Konkrétan a Trichodesmium erythraeum fajról, amely a szaporodási időszakban pirosra színeződik. Ezek a fajok többnyire a mélyebb rétegekben élnek, ahol vöröses színűre festik a tengert.

Tengeri füvet legelő dugong

Tengeri füvet legelő dugong

A víz alatt természetesen több csodálatos látnivaló rejtőzik, mint ezeknek a baktériumoknak a színjátéka. A koralloknál szépen érzékelhető a tápláléklánc működése – a legkisebb tarka halak gyakran csapatokban úszkálnak, és menekülnek a nagyobb ragadozóktól, mint például a muréna. Ők sincsenek biztonságban, mert rájuk viszont a barrakudák és a cápák leselkednek. Természetesen gyakran találkozhatsz békésebb vízi élőlényekkel is, mint a delfinek vagy a teknősbékák különböző fajai. A korallok gyakran szolgálnak kisebb halak lekóhelyéül, hiszen itt az elegendő élelem mellett búvóhelyet is találnak a nyílt tenger felől érkező cápák elől.

Találkozás egy teknősbékával a Vörös-tengerbe

Találkozás egy teknősbékával a Vörös-tengerbe

A korallok alkotják a víz alatti állatvilág alapját, ezért mindenképp vigyázni kell rájuk. A víz alatti életnek megvannak a saját szabályai, és minél több turista tartja azokat be, annál szebb marad a látvány, amiben így sokkal tovább, sokkal többen gyönyörködhetnek. A korallzátonyokat nem szabad megrongálni, letörni belőlük kifejezetten tilos. Inkább ne piszkáld a víz alatti harmóniát és ne etesd a halakat, a tengerben mindenből van elég. Ha megszeged ezeket a szabályokat, nem csak ezt a lélegzetelállító látványt zavarod meg, veszélyeztetve annak hosszú távú fennmaradását, de komolyabb problémákat is okozhatsz – a reptéri átvizsgálás során talált korall-darabkákért péládul komoly pénzbírságra számíthatsz. A büntetések ellenére a part közeli korallok gyakran meg vannak rongálva, ezért érdemes a nyílt tengerre kihajózni, ha érintetlen zátonyokat szeretnél látni.

Korallok között úszni nagy élmény

Korallok között úszni nagy élmény

Jobb résen lenni

A tenger alatti élet ugyan kalandokra és érdekesebbnél érdekesebb látnivalók után csábít majd, de ne felejtsd el, hogy tengerben vagy – egy idegen környezetben, tele ragadozókkal. Merülés közben is mindig gondolj a saját biztonságodra. A legegyértelműbb veszélyt a cápák jelentik, ezek közül is a tigriscápa és a szürke szirtcápa lehet fenyegetőbb.

Szürke szirtcápa

Szürke szirtcápa

Persze nem az összes cápa akar megtámadni és megkóstolni, de leselkedhetnek rád más veszélyek is. A skorpióhalak például mérges tüskéikkel okozhatnak sérülést; ezeknek olyan erős a mérge, hogy akár 10 percen belül megfulladhat a sebesült. Ez a kicsi és fura kinézetű hal nagyon veszélyes, és nagyon ügyesen bele tud olvadni a környezetébe. Az elektromosráják váratlan csapássukkal lephetnek meg. Nem okoznak különösebben komoly sérülést, de a fájdalom okozta ijedtség és pánik vezethetnek tragikus kimenetelhez.

Skorpióhal

Skorpióhal

Szórakozás a vízben és a parton

Egyiptom a leglátogatottabb helyszín, ha búvárkodásról van szó. A legtöbb ismert helyen gyakorlott búvárokkal és teljesen kezdőkkel is találkozhatsz. Egyiptomban a búvártanfolyamok nagyon keresettek és jelenleg az áruk is elfogadható – egy két napos tanfolyamért átszámolva kb. 60 000 forintot kérnek. A tanfolyamon kívül természetesen felszerelést is tudsz bérelni, de ha az utazásod minden napján tervezel merülni, akkor érdmes lehet azt az indulás előtt lefoglalni – a napi bérleti díj 1500 forint, ezért egy 10 napos kirándulás során váratlanul érhet ennek az összköltsége. Amit nyugodtan otthon hagyhatsz, az a tengeri élőlények lexikona, ugyanis minden lépésnél állathatározókat árulnak; 800 forintért már a tuéd is lehet egy, így merülésed során felismerheted a szembejövő élőlényeket.

Búvártanfolyam a Vörös-tengerben

Búvártanfolyam a Vörös-tengerben

Hurghada népszerű hely a búvárkodni vágyók körében, amely egyben a helyi turizmus központja is. Itt a vízi világon kívül is kellemesen töltheted el pihenésedet – például a Sharm El Sheik Nemzeti Parkban, vásárlással Kairóban, hajókázással a Níluson, golfozással, vagy a helyi emlékművek felfedezésével. Az egyiptomi kirándulások manapság már nem megfizethetetlenek, a legtöbb hotel pedig magas színvonalú szolgátatásokkal és minőségi kiszolgálással vár. Tekintettel közelmúlt eseményeire, szigorítottak a biztonsági előírásokon, így emiatt sem kell aggódnod. Próbáld meg viszont kerülni a helyi csapvíz fogyasztását; a turisták többségénél rosszullétet, gyomorpanaszokat okoz, ezért fogat mosni is palackos vízzel tanácsos, és kerülni az olyan gyümölcsöt, vagy jégkockát tartalmazó ételek, italok fogyasztását, melyről nem tudod biztosan, milyen vízzel érintkezett. A palackozott víz az all inclusive szállások esetében folyamatosan biztosított, de más ellátás mellett sem nehéz a beszerzése. A legmelegebb augusztusban van, ilyenkor 37°C körül mozog a higanyszál mutatója, ezen kívül általában 24°C körül alakul az átlaghőmérséklet, így nyaralásra bármikor alkalmas helyszín.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.