Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Fedezd fel Isztambul ízeit

Isztambul

Isztambul

Az Európa és Ázsia határán fekvő, nyüzsgő Isztambul egész évben ideális úticél egy kiránduláshoz; még októberben és novemberben is elegendő egy rövidujjú póló. Épp eléggé különbözik Európától ahhoz, hogy jó értelemben meglepje az ide látogatót, mégsem igényel különösebb felkészülést az utazás, miközben csodás kincseket ígér.

Az egyik leghíresebb bazár a Nagy Bazár(Kapalı çarşı), a neve sem igényel különösebb magyarázatot. A városközpont közelében található, a Beyatit kerületben. A bonyolult, kacskaringós kis utcákban nem nehéz eltévedni. Ezek közül hatvanhat található itt, melyeken több, mint négyezer üzlet éri egymást. A világ egyik legnagyobb fedett bazárjáról van tehát szó. A rengeteg vízipipától, hegyes papucsoktól, bőrdzsekiktől, eredeti, márkás parfümöktől, arany régiségektől, szőnyegektől, csodás lámpásoktól, fűszerektől és kerámiáktól még a fejed is megfájdulhat, de szerencsére kávét is kínálnak erre az esetre.

Isztambul varázslatos látnivalói

Ez is érdekelhet:

Isztambul varázslatos látnivalói

Én ebben a keleti labirintusban mindig a fűszerek felfedezésére indulok először útnak. A bazár megtekintésére egy hétköznap lehet a legmegfelelőbb időpont. Így elkerülheted az ünnepi asztalra kerülő ételek friss hozzávalóiért szaladgáló helyi háziasszonyokat.

A Nagy Bazár Isztambulban

A Nagy Bazár Isztambulban

Amit mindenképpen szerezz be Te is, ha erre jársz, az a szárított gyümölcs. Az iszonyatosan puha sárgabarack, füge, datolya vagy szilva meg fog lepni isteni ízével és kellemesen méltányos árával. Nem tudom, hogy ezt az isteni ízt a helyi kiváló minőségű alapanyagok, vagy a török, perzselő napon valon szárítás okozza-e, de otthon ennek a finom íznek a közelébe sem sikerül jutnom. A diófahordókban szó szerint pisztácia, sült mogyoró és hatalmas dióhegyek magasodnak.

Szárított gyümölcsök a piacon Isztambulban

Szárított gyümölcsök a piacon Isztambulban

A fűszerpiac rengeteg csábítást és kitartó eladókat rejt. A mohó vásárlókkal összefonódnak itt az erős fekete teát, szezámkarikákat és kebabot kínáló árusok is. A piac ezen részét probléma nélkül, még bekötött szemmel is megtalálod, a friss fűszerek aromája ugyanis a legjobb iránytű. A legtöbb eladó készségesen körülírja a termékeit, igény esetén több világnyelven is. Alkudozni se felejts el, ami a helyi kultúra fontos része. Eomlső látogatás során meglepett a végeláthatatlan fűszerek sokasága, melyek közül csak a fahéjat, a kardamont, a sáfrányt és az őrölt paprikát ismertem fel. Utóbbiból is körülbelül 15 fajtát kínálnak itt, kezdve egészen a füstölt, sült csirkehús vagy más hamburgerhúsokhoz illő sáfrányos vagy más speciális fűszerkeverékektől.

Fűszerek a piacon Isztambulban

Fűszerek a piacon Isztambulban

Amennyiben a kávé szerelmese vagy, akkor biztosan megtalálod itt a kedvedre valót. Mindegyik utcában találsz néhány kávézót, akik a turisták kegyeiért versengenek. Próbálj meg egy olyat választani, ahol a legtöbb helyi ember tölti az idejét. Ennek garantálnia kell az igazán finom kávét, és ha ízlett, még kávébabot is tudsz vásárolni.

Kávéfogyasztási szokások a Világban

Ez is érdekelhet:

Kávéfogyasztási szokások a Világban

Általában szálas teákat is árulnak az ilyen helyeken: Törökország évente több, mint 120 tonna teát állít elő és ezt a mennyiségű termelést ők maguk el is fogyasztják. Egyébként pedig a világ legnagyobb teafogyasztói és -előállítói közé tartozik. Az igazi török tea elkészítése egy igazán kidolgozott, és fontos szeánsz. A hagyományos teázókban megnézhetitek a rituálét, aminek végén egy dupla kancsóban ízlelhetitek meg a ritka finom italt.

Tradicionális török kávé

Tradicionális török kávé

Látogatásaim másik fontos szereplője az édességes stand. Ezekben a török édességekben az itt megszokottnál lényegesen több cukor található, így az elkötelezett diétázók jobb, ha inkább becsukják a szemüket. Az egyik ilyen legtipikusabb, helyi édesség a halva. Állítólag a szultán parancsára készítették a cukrászok, még a 18. században. Annyira szörnyű volt a fogainak az állapota, hogy csak ezt a fajta édességet tudta megrágni. A diós keverékkel töltött, és cukorba vagy kókuszreszelékbe forgatott tradicionális zselé változatát a turisták kilószámra vásárolják, de az eredeti verzióban is kapható: cukros, őrölt szezámmagként amiből mézzel, mogyoróval vagy pisztáciával készítenek gusztusos, ízletes tömböt. Az én személyes kedvencem viszont nem ez, hanem a szuper ropogós baklava, aminek a vékony tésztarétegei között mogyorós töltelék van. Ezt az egészet pedig egy nagy adag karamell vagy cukorszirup fedi be.

Lokum, halva és baklava

Lokum, halva és baklava

A kimerítő, standok közötti séta után biztosan szívesen ennél valami finomat és laktatót. A piacon számos, a tradicionális török konyhára specializálódott étterem működik. Megkóstolhatod a kebabot, a kőfte névre hallgató húsgombócot, a ghivec elnevezésű zöldségkeveréket vagy a nálunk is állandóan az étlapon szereplő, népszerű okra-t, ami egy nagyon kedvelt hús répával. Én, mint a padlizsán szerelmese - amit számtalan módon lehet elkészíteni -, általában nem tudok ellenállni a bayildi-nek nevezett specialitásnak. Ez egy sült hagymával és paradicsommal töltött padlizsán. Hidegen szolgálják fel és rendkívül frissítő. A rendelés előtt viszont feltétlenül és figyelmesen olvasd át az étlapot. Az egyes éttermek árszintje kellemetlen meglepetést is okozhat.

Imam bayildi

Imam bayildi

Nagyon finomak a török italok is. A piacon, valamelyik bárban vagy gyümölcsösbódénál is megkóstolhatod őket. Isteni finom a gránátalmából vagy a citrusokból frissen facsart gyümölcslé. Állítólag az összes betegséget megelőzik, vagy ha elkéstél, kikúrálják a tradicionális török italok, amelyek a méz és a szigorúan titkos fűszerek keverékéből készülnek. A salep a testet és a lelket is melegíti. Az italt, amely állaga alapján egy pudingra emlékeztet, tej, cukor, fahéj és elsősorban a másnéven füles kosbornak is nevezett orchidea gumójának lisztje alkotja. Különösen a férfiak körében rendkívül népszerű. Állítólag ugyanis a potenciára is jótékonyan hat. Segítség lehet légzési problémák és magas vérnyomás esetén is. Ezt a csodálatos italt a fűszerárusoknál is megvásárolhatod.

Salep, a török ital

Salep, a török ital

Isztambulban természetesen több piac is található, de egyértelműen a Nagy Bazár a bazárok valódi királya. Napközben egy nagy hangyabolyra emlékeztet. Az este megérkeztével a zaj kissé alábbhagy. Annak érdekében, hogy az eladóknak egy pillanatra nyugalmuk legyen mielőtt további turistáknak kezdenek az ezeregy éjszaka meséiből idézni.

Fedezed fel legjobb isztambuli ajánlatainkat!

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.