Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Kávéfogyasztási szokások a Világban

Hogyan fogyasztják a kávét világszerte?

Hogyan fogyasztják a kávét világszerte?

A statisztikák alapján az egész világon naponta több, mint 2 millió csésze kávét fogyasztunk el. Persze, jól ismert élénkítő hatásának köszönhetően ez a tény ömgaában érthető, ráadásul a kávénak több más, jótékony felhasználási módja is van, mint például a japán fürdő, a kávés bőrradír vagy masszázs. A világ második legkedveltebb italából egyesek energiát, mások nyugalmat merítenek. Tudod, milyen szokások kapcoslódnak a fogyasztásához, szerte a Világban?

Más ország, más stílus

Annak ellenére, hogy országunk Európa közepén, a többi európai országhoz viszonylag közel helyezkedik el, hagyományaink nagyon sokszínűek. Mondhatni, minden országban más kávét iszunk. Nálunk alapvetően az aromás, nem túl erős és nem annyira édes kávé a legelterjedtebb. A közeli országok közül Németország mindenképp említésre méltó, ugyanis ott átlagosan napi 4 kávét isznak meg; ezzel a második legnagyobb európai kávéfogyasztók. nem meglepő módon a versenyt azért végül a sör nyerte. Ezzel szemben az osztrák fővárosról elnevezett bécsi kávé mellé – melynek elkészítése nagyon egyszerű, egy espresso forró vízzel felöntve, egy kis mézzel, és egy jó nagy adag tejszínhabbal a tetején - egy szelet Sacher tortát érdemes kérni.

Bécsi kávé

Bécsi kávé

Nézzünk körbe a kissé távolabbi országok háza táján is. Nagy-Britanniában inkább „az öt órai teát“ kedvelik, de az utóbbi 10 évben a kávé is is egyre jobban elterjedt. Ez lemérhető az espresso gépek iránti egyre növekvő igényben is. Írországban a minőségi „hegyi kávé“, az ír whisky és a sűrű tejszín kombinációját kóstolhatjuk meg. Franciaországban viszonylag gyengébb fajtát fogyasztanak, annak viszont annál nagyobb a hagyománya, hiszen szinte minden sarkon találunk egy kávézót.

Tipikus kávézó Párizs utcáin

Tipikus kávézó Párizs utcáin

Általánosan az északi országokban fogyasztják el a legtöbb kávét, nem csoda hát, hogy itt találjuk az egyik legjobb minőségű kávét. A svéd őrölt kávét Grugnak nevezik, és elkészítése viszonylag egyszerű – egy rézedénybe feltesszük a vizet, hozzáadjuk a durván őrölt kávét és addig főzzük, amég be nem sűrűsödik. A legérdekesebb szokást Finnországban őrzik, ahol juustoleipä sajttal fogyasztják. A csésze aljába teszik, majd a kávé tetejét is megszórják vele.

Finn kávé sajttal

Finn kávé sajttal

Van, ahol hidegen isszák

Igazi különlegességet találunk például Görögországban, ahol a meleg időjárás miatt leginkább hidegen fogyasztják. A frappé tökéletes erre. Annak ellenére, hogy anno a forró víz hiánya miatt, véletlenül készítették el, elég nagy népszerűségre tett szert. A forró nyári napokon nagyon jól jön ez a frissítő ital, amelyet könnyen elkészíthetsz – pár kanál kávéport egy kis tejporral, cukorral és vízzel habosra kell keverni. Többféle verziója is készül, egyes helyeken például jeget adnak hozzá, vagy cukor helyett pár gombóc vaníliafagyit.

Görögországban legjobb a frappé

Görögországban legjobb a frappé

Ennek a könnyű, tejes italnak az totális ellenpontját Olaszországban találjuk: itt a kicsi, erős espresso az igazi, erőteljes illattal. Készülj fel, hogy az itteni kávézókban nyugodtan, helyben szokás elfogyasztani ezt az italt, hiszen az olaszok igazi ínyencek, ez a kicsi, karakteres kávé pedig megérdemli, hogy lassan, aprókat kortyolgatva fogyasszuk el egy hangulatos helyen. Figyelj oda a tejre, ugyanis Olaszországban csak a cappuccinóba vagy a lattéba tesznek, ezeket viszont sok helyen csak délelőtt szolgálják fel.

Az olaszok a kávéra alapoznak

Az olaszok a kávéra alapoznak

A nagy kávézók országa közé Törökország is beletartozik. Hagyományosan a legjobb kávékat a kicsi, eldugott kávézókban fogyasztják, többek közt a helyi művészek, különböző témák feszegetése közben. Főleg étkezés után isszák, és miután befejezték, lefordítva teszik le a csészét. A maradék így kifolyik, és a pultos jósol a kávézaccból. Egy hagyományos csésze török kávé a pohár 2/3-áig van feltöltve, és tetejére fahéjat szórnak, a bele kerülő cukor mennyisége pedig szintén jelentőséggel bír: a török menyasszonyok így fejezik ki ragaszkodásukat férjükhez – minél édesebb, annál nagyobb a vonzalom, míg az enyhén édes toleranciát, a keserű kávé pedig egyet nem értést fejez ki.

Jóslás kávézaccból Törökországban

Jóslás kávézaccból Törökországban

Hogyan fogyasztják a tengeren túl?

Egyes helyeken komoly rituáléval fogyasztják - Etiópiában a jó minőségű kávét 2 órán keresztül készítik, főleg ünnepségekre, így egy ilyen meghívás igazán nagy megtiszteltetés. A kávét sóval, vajjal és/vagy erős fűszerekkel ízesítik már több, mint száz éve. Vietnamban régen nem mindig volt kapható friss tej, ezért sűrített tejet használnak a mai napig. Brazíliábam fahéjjal, tejszínnel és egy csepp rummal vagy brandyvel fogyasztják.

Hagyományos kávépörkölés Etiópiában

Hagyományos kávépörkölés Etiópiában

Amerika ismert a saját Caffe Americano kávéjáról, amelynek a gyökerei Olaszországba nyúlnak vissza. A klasszikus espresso túl erős volt az amerikai katonáknak, ezért egy kevés forró vízzel higították azt. Japánban nagyon sajátos a kávépiac, ahova nehéz betörni. A helyi lakosok nagyon igényesek az ízére, illatára, elkészítési módjára és a minőségre. A tej szóba sem jöhet, és minél jobb egy kávé, annál drágább is.

Americano és az espresso összehasonlítva

Americano és az espresso összehasonlítva

Azt tudtad, hogy…?

Több olyan tény is kapcoslódik a kávéhoz, amit sokan nem is ismernek – például, hogy a kávét a gyümölcsök közé sorolják, és ha egy nap alatt több, mint 100 csészével elfogyasztanál, azt valószínűleg nem élnéd túl. A statiszikák alapján New Yorkban 7x többet fogyasztanak belőle, mint a világ többi részén - talán ezért is emlegetik úgy, mint a város, amelyik sosem alszik. A pultosok itt jellemzően a 2 legnépszerűbb kávébabból készült kávét szolgálják fel – Arabica vagy Robusta.

Arabica vs Robusta

Arabica vs Robusta

Ha számodra nem okoz gondot egy kicsit többet fizetni a kulináris élményekért, akkor mindenképp látogass el Thaiföldre egy különleges helyi kávéra. Elefántürülékből készül a világ legdrágább kávéja, amelyből 1 csészényit 6000 forintért kóstolhatsz meg. A tapasztaltabbak szerint étcsokoládés, malátás íze van. A különleges elefántok gyomrában található enzimek a kávészemek fehérjéit megbontják, így kellemesebb ízzel gazdagítják azokat. Hasonló módon készül a cibetmacskafélék ürülékéből kiválogatott kávé is – de állítólag a növényevő elefántoké ízletesebb.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.