Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Fedezd fel Nápolyt – tippek és látnivalók

Nápoly madártávlatból

Nápoly madártávlatból

Dél-Olaszországban, a Nápolyi-öböl északi partján fekvő Nápolyban született meg az olasz nemzeti színeket viselő Pizza Margherita - azóta a város neve egyet jelent az igazi, egyetlen és hamisítatlan olasz pizzával.

Persze Nápolyt nem csupán az elvakult pizzaimádóknak érdemes felkeresniük, hiszen a több ezer éves múltra visszatekintő városban egymást érik a történelmi látnivalók, a múzeumok, templomok, természetvédelmi területek és kellemes strandok.

A nápolyi pizza után irány a Vezúv!

Nápolyba érkezvén érdemes először az innen néhány kilométerre magasodó, ma is aktív Vezúvot, és a körülötte kialakított Vezúvi Nemzeti Parkot szemügyre venni. Persze a jelenlegi természeti kincsek csodálata mellett az emberek többsége mégiscsak a kr. u. 79.-ben, a vulkán kitörése által elpusztult Pompeii városának romjaira kíváncsi. Ez persze nem véletlen, hiszen ez az eddig feltárt legnagyobb romváros a világon, így az UNESCO világörökségi listáján is méltán kapott helyet. Elképesztő és egyben szívbemarkoló érzés azokon a köves utcákon sétálni, ahol egykor pezsgett az élet, és amelyet egy nálunk jóval hatalmasabb természeti erő hirtelen és végérvényesen elpusztított - majd mégis, groteszk módon megőrzött az utókornak.

Pompeii és a Vezúv

Pompeii és a Vezúv

Dél-Olaszország legnagyobb városa a reneszánszát éli

Nápoly felfedezését az óvárosba érkezve talán a Piazza Plebiscito térről érdemes kezdeni. Itt található többek közt a Palazzo Reale, vagyis a nápolyi királyi palota. A jelenleg megcsodálható épület helyén állt egy jóval kisebb, melyet az 1700-as években szépen lassan elkezdtek átépíteni. Azóta néhányszor leégett, így mai formáját az 1900-as évek második felében nyerte el. A barokk stílusban épült lenyűgöző építmény ad otthont továbbá a Nemzeti Könyvtárnak, ezzel is emelve a hely jelentőségét.

Piazza Plebiscito, Nápoly

Piazza Plebiscito, Nápoly

A téren felfedezhetünk egy másik, igen erőteljes építészeti alkotást, a San Francesco di Paola-t. A templomot az 1800-as évek elején kezdték el építeni, melynek hatalmas kupolája a Pantheonra hasonlít.

A teret kissé elhagyva a Palazzo Reale szomszédságában találjuk a Teatro di San Carlo operaházat. Az 1737-ban emelt zenei intézmény a palotához hasonlóan átélt egy tűzvészt, majd újjáépítették, így nyerte el mai varázslatos formáját. Ha tehetjük, üljünk be egy előadásra, hogy ne csak az épület szépségeivel, hanem az általa kínált művészeti értékekkel is gazdagabban folytassuk utunkat.

Nápolyt látni és meghalni? Vagy inkább kávézni, vásárolni és tovább barangolni!

Az operaházzal szemben magasodik a Galleria Umberto passzázs, ahol megpihenhetünk egy finom olasz kávéra, vagy hódolhatunk a vásárlás szenvedélyének is. Ha az itteni sétálgatás nem lenne elég, akkor végigjárhatjuk a Decumano Inferiore-t, mely 2km hosszan szeli át Nápoly óvárosát. Különlegessége, hogy a görög-római korból maradt fenn.

Ha mégis inkább a város legnevesebb épületeivel folytatnánk barangolásunkat, akkor a passzázstól induljunk kelet felé, ahol Nápoly egyik jelképét, a Castel Nuovo-t találjuk. A vár kapujánál azonnal szembetűnik a reneszánsz stílusban készült diadalív, mely oly elragadó, hogy muszáj egy kis ideig csodálnunk. Természetesen az épület többi része is rendkívül szép, valóban emlékezetes élményt kínál.

Castel Nuovo, Nápoly

Castel Nuovo, Nápoly

Ha kedveljük a várakat, akkor érdemes felkeresni a Castel dellOvo-t is, mely innen délre egy kis szigeten, Megarisz-en kapott helyet. A 12. században már álltak a vár egyes részei, melyet később átépítettek. Jelenleg kedvelt turista célpont, melynek szomszédságában kikötők találhatóak.

Természetesen Nápoly további számos templomot és egyéb építészeti alkotást rejteget. Ezek közül mindenképp érdemes még felkeresni a barokk stílusban épült Sansevero-kápolnát, a város egyik legjelentősebb templomát, a nápolyi dómot (Santa Maria Assunta-katedrális), valamint a Santa Chiara egyházi komplexumot. A múzeumok kedvelői számára a Museo Archeologico Nazionale di Napoli, vagyis a Régészeti Múzeum kihagyhatatlan célpont – és mindeközben ne felejtsük el kiélvezni Nápoly színes, illatos kavalkádját, jó ételekkel, finom italokkal és szép kilátásokkal.

Santa Chiara egyházi komplexum

Santa Chiara egyházi komplexum

2018.09.05. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.