Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Felkészülés az utazásra, 1. rész

A várva várt nyaralásra való felkészülés elsőre egyeseknek talán könnyűnek, míg másoknak nehéz feladatnak tűnik. Az azonban biztos, hogy a készülődés során több, fontos dologra kell odafigyelnünk. Álmaink utazása előtt néhány héttel célszerű összeállítani egy listát a legfontosabb tennivalóinkról. A megfelelő lista a legbiztosabb módja annak, hogy ne felejtsünk el semmit. Tehát fogjunk egy papírt és egy tollat, vagy a telefonunkat, és következetesen jegyezzünk fel mindent, amire szükségünk lehet az út során és amit előtte el kell intéznünk. Ez egy egyszerű és hatásos módszer, nekem mindig beválik.

Ha utazásközvetítővel utazunk, az előkészületek egy részét (biztosítás, parkolás, reptéri transzfer, fakultatív, helyszíni programok, stb.)  tulajdonképpen „kiszervezzük”, így spórolva időt és energiát, de így is marad még azért tennivalónk. Az első lépések egyikeként fontos tájékozódnunk a célország egészségügyi körülményeiről, arról, hogy szükségünk lehet-e valamilyen védőoltásra. Az ehhez szükséges információkat több helyről is be tudjuk szerezni. Tájékozódhatunk az adott ország nagykövetségén, de akár a Nemzeti Oltóközpont honlapján is. Amennyiben szükség van olyan védőoltásra, mely hazánkban nem kötelező, akkor célszerű a háziorvosunkkal konzultálni, vagy felvenni a kapcsolatot a már említett Oltóközponttal. Fontos szem előtt tartanunk, hogy bizonyos esetekben a szükséges védettség kialakulása akár több hét is lehet. Ezért érdemes ezzel kezdeni az utazásra való felkészülést.

védőoltás oltóközpont védettség orvos

védőoltás oltóközpont védettség orvos

A következő fontos dolog a vízumkötelezettség ellenőrzése. Vannak olyan országok, ahová kötelező a vízumot kiváltani, vagy ahol egyéb, speciális dokumentumra, kifejezetten (még legalább a tervezett visszaérkezést követő hat hónapig érvényes) útlevélre, vagy egyéb igazolásra lehet szükség. Ezzel kapcsolatban is a célország nagykövetségén tudunk érdeklődni, vagy a konzuli szolgálat honlapján szerezhetjük meg a mindig naprakész információkat. Ha a velünk utazók között van nem magyar állampolgár, akkor Neki érdemes saját országa konzuli szolgálatának segítségét igénybe vennie, hiszen előfordulhat, hogy a célország a különböző országok állampolgárai számára más beutazási feltételeket ír elő.

vízum útlevél ellenörzés

vízum útlevél ellenörzés

Ha az egészségügyi dolgokon és a vízumkérdésen túl vagyunk, következhetnek az élvezetesebb teendők. Ide tartozik a bőröndünk tartalmának megtervezése.

Az internet vagy egy telefonos applikáció segítségével könnyen meg tudjuk nézni, milyen lesz a célállomás időjárása a tervezett látogatásunk alatt. Az időjárási előrejelzés gyakran pontatlan, viszont nagyon jó kiindulópontul szolgál. Ha meleg helyre utazunk, ahol napsütést és legalább 30 fokot jósolnak, akkor is érdemes tartalékként betenni a bőröndünkbe egy vastagabb felsőt és egy vékony hosszúnadrágot, hiszen bármikor meglephet minket egy vihar, és soha nem lehet tudni, mikor fordul váratlanul hűvösebbre az időjárás. A megfelelő ruha kiválasztása attól is függ, hogy hová utazunk – mind az utazónak, mind „vendéglátóinak” kényelmesebb, ha a látogatók tisztelik a helyi kulturális sajátosságokat. A szokások tisztelete és betartása segíthet abban is, hogy a lehető legjobban megismerjük és átérezzük az ország szellemiségét.

tengerpart bőrönd utazás napsütés ruházkodás

tengerpart bőrönd utazás napsütés ruházkodás

A ruhák bekészítésén túl fontos a krémek, egyéb szépítőszerek megfelelő összeállítása is. Ha van rá módunk, érdemes lehet a lehető legkisebb kiszerelésű krémeket becsomagolni, így a visszaútra több hely marad a bőröndünkben a szuvenírek számára. A drogériák kínálatában megtalálhatóak a külön utazási célra szolgáló, kis kiszerelésű fogkrémek, tusfürdők. Ha érzékeny a bőrünk, akkor különösen fontos a megfelelő napvédelem, de a legjobb, ha erre már megszerzett barnaságunk mellett is figyelünk. A krémek mellett gondoljunk az esetleges megbetegedésekre is. Érdemes néhány gyógyszert magunkkal vinni, elsősorban enyhébb megfázásra, hasmenésre vagy torokfájásra, hiszen ezek a tünetek sajnos nagyon könnyen, szinte bármikor felbukkanhatnak. Sokan, ha olyan országba utaznak, ahol tudják, hogy az ételek fűszerességük, szokatlan ízviláguk miatt megterhelőbbek lehetnek a gyomruknak, egy kis flaskányi jó minőségű, házi pálinkával próbálják meg elkerülni a várható problémákat, részünkről viszont mégis inkább a fokozatosságot ajánlanánk a számunkra még ismeretlen konyhákkal való ismerkedés során. Emellett jól jöhet, ha van nálunk probiotikum, folyamatosan gondoskodunk az elegendő folyadékbevitelről, figyelünk a testünk jelzéseire, és ha nagyobb a baj, mindenképpen kérjünk szakértő segítséget.

napvédelem napozás naptej krém tengerpart

napvédelem napozás naptej krém tengerpart

Hamarosan pedig jelentkezünk következő bejegyzésünkkel a témában, ahol hasonló, hasznos tanácsokat igyekeztem összegyűjteni.

2017.07.19. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.