Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Isztambuli virágos tavaszköszöntő

Hagia Sophia

Hagia Sophia Shutterstock

A Boszporusz partjai mentén elterülő nyüzsgő metropolisz ideális választás egy élménydús, tavaszi városlátogatáshoz. Isztambul lüktetése, a helyi ételek ízkavalkádja, a végeláthatatlan szórakozási lehetőségek mind-mind felejthetetlen élményeket tartogatnak.

Ha szeretnél néhány napra eltávolodni a megszokott mindennapoktól, akkor Isztambulnál keresve sem találhatsz jobb helyet. Itt a komfortzónából való kiszakadás és az aktív feltöltődés abszolút garantált.

Kötelező látnivalók

Dolmabache Palota

Dolmabache Palota Shutterstock

Az óváros, vagyis a Sultanahmet negyed klasszikus történelmi épületekkel rendelkezik. A központi részén található Kék mecset, a Topkapi palota és a Hagia Sophia kihagyhatatlan nevezetességek. Különösen a Hagia Sophia esetében érdekes látni, hogy az eredetileg keresztény templom, hogyan alakult át mecsetté és végül fúziós épületegyüttessé. Sajnos a vele szemben terpeszkedő Kék mecsetet jelenleg felújítják, így belső pompáját kevéssé lehet megcsodálni. A katarktikus élmény mégsem marad el, hiszen a két szemet gyönyörködtető építmény közötti szökőkúttal rendelkező tér, a padokon lustán heverésző kutyák látványa és Isztambul pezsgő légköre mindenért kárpótol.

A klasszikus épületek szemrevételezése mellett érdemes gyalogszerrel felfedezni Szultanahmet utcáit és elsétálni egészen a Nagy Bazárig. A bazár utcáin egymást érik az árusok portékái, ahol a jóképű török férfiak mind eladni akarnak. A vásárlásra buzdító szóáradatban célszerű erősnek maradni és a nézelődésre szorítkozni, vagy vásárlási szándék esetén arcátlan alkudozásba kezdeni.

Isztambul varázslatos látnivalói

Ez is érdekelhet:

Isztambul varázslatos látnivalói

Törökország híres szőnyegeiről, ennek megfelelően minden sarkon találni szőnyegárust. A klasszikus mintáktól, a geometrikus vonalakon át egészen a modernig mindet felsorakoztatnak. Van kézzel és természetesen akad géppel szőtt változat is.

De talán a szőnyegeknél egy picivel több formabéli izgalmakat rejtenek a porcelánok. Nekem különösen a gránátalmák végtelen hada tetszett, különböző színekben és méretben megjelenítve. Így már kevésbé meglepő, hogy Isztambulban mindenütt gránátalmalé árusokba botlani. Ez a bíborszínű nedű klasszikus helyi italnak számít, de nem csak az a jó benne, hogy helyi: nagyon finom és egészséges is.

Habár a legtöbb tradicionális épületet az óvárosban látni, azért érdemes a Boszporusz másik felére is egy kisebb kitekintést tenni és felkeresni a Dolmabache Palotát. A lenyűgöző komplexum a 19. században épült és egészen az 1900-as évek első feléig szultánok lakhelyeként szolgált. Jelenleg múzeumként várja a látogatókat.

Isztambuli utazások - válogatott ajánlatok !

Shopping, shopping és még egy kicsi shopping

Vásárlás a bazárban

Vásárlás a bazárban Shutterstock

Amit Isztambulban tökélyre fejlesztettek az a shoppingolási lehetőségek végtelen tárháza. A bazárok kínálta portékák mellett hatalmas bevásárlóközpontok épültek, amelyekben napokat el lehet tölteni vásárlással. Beşiktaş kerületben található modern Zorlu Center a vásárlás fellegvára, ahol luxusüzletektől kezdve az átlagos H &M-ig minden van. Emellett számos kávézó és étterem várja a vásárlástól megfáradt emberek hadát.

A másik híres bevásárlóközpont a Istinye Park, ahol a Zorluhoz hasonló lehetőségekben dúskálhatunk, csak bírjuk pénztárcával.

Hedonizmus útvesztőin az ételek birodalmában

Tradicionális török reggeli

Tradicionális török reggeli Shutterstock

Isztambulban az ételek központi szerepet kapnak. Ha tudod, hova menj, akkor könnyű elmerülni az ízek birodalmában. Humusz minden formában, húsok, gránátalma, rizs, méz, pisztácia és olívabogyó végtelen mennyiségben és variációban.

Ha igazán jót akarsz enni, akkor Nispetiye Street-en található KEBAPÇI nevet viselő étteremben biztosan nem fogsz csalódni. Itt minden megtalálható, ami szem-szájnak ingere. Csak vigyázz a mértékre, kontroll nélkül elképzelhető, hogy rosszullétig eszed magad.

Fedezd fel Isztambul ízeit

Ez is érdekelhet:

Fedezd fel Isztambul ízeit

Felülmúlhatatlan reggeliért irány a Naml? Gurme, mennyei mannáért pedig a közvetlenül mellette található Karaköy Güllüo?lu, ahol helyi baklava-variációkban merülhetsz el.

Tulipánok forgatagában

Emirgan Park, Isztambul

Emirgan Park, Isztambul Shutterstock

Isztambult egész évben megéri felkeresni, de tavasszal egy extra okot is találunk, ez pedig nem más, mint a tulipánok virágzása és a tulipánfesztivál. A városszerte nyíló, parkokat és utcákat színesbe öltöztető csodaszép virágok látványa mágnesként vonzza az érdeklődőket. Ebben az időszakban a kivirulást számos kulturális rendezvénnyel és koncertekkel is színesítik. A klasszikus látnivalók környezete pedig még hívogatóbbá változik.

A virágzás idején Isztambul lüktetésében fürdőzni még maradandóbb élményeket tartogat.

Törökország lélegzetállító rejtett kincsei

Ez is érdekelhet:

Törökország lélegzetállító rejtett kincsei

2022.04.11. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.