Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Isztria rejtett kincsei

Shutterstock

Isztriára gondolva minden bizonnyal egy pihenésre csábító tengerpart és Rovinj semmihez sem fogható óvárosa jelenik meg legtöbbünk lelki szemei előtt. Pedig a térség nem csak a szépséges Adriai-tenger partjait rejti! A hívogató kékség mellett Belső-Isztria erdőkkel tarkított hegyes-dombos tája ugyancsak felfedezésre érdemes!

Motovun – Középkori város a 21. században

Belső-Isztria, Motovun középkori városkája

Belső-Isztria, Motovun középkori városkája Shutterstock

Habár az Isztriai-félszigetet elsősorban a már említett Adriai-tenger kínálta nyaralási lehetőségek miatt keresik fel leggyakrabban, azért Belső-Isztria vadregényesnek ható tája legalább annyi izgalmat tartogat. Persze a félsziget belső területén való kalandozás közben egyértelműen nem fogunk tengerrel találkozni, de az olyan különleges városok, mint Motovun láttán ennek nem is érezzük szükségét.

Különleges kirándulásra vágyók és egyedi középkori hangulatot árasztó városokat kedvelők számára Motovun garantáltan nem okoz csalódást! Isztria egyik legautentikusabb középkori települése a Mirna-folyó mellett, egy közel 300 méter magas dombtetőn fekszik. Az elmúlt években egyre több turista fedezte fel magának, így nyáron sokszor zsúfoltság jellemezi. Népszerűsége nem véletlen, hiszen a falakkal körbevett város a múlt egy érdekes szeletét tárja fel az utazó előtt. A Borgó nevet viselő elővárosban már tudhatjuk, itt megannyi izgalmas nevezetesség vár ránk. Az óváros szívében található Andrea Antico főtérre érve megcsodálhatjuk a Szent István-templomot, a román-gótikus stílusjegyeket viselő harangtornyot, valamint a Polosini-palotát, ami ma szállodaként funkcionál. Motovun egyik legérdekesebb tulajdonsága, hogy a városfalon kiépített sétányon 360 fokban körbejárhatunk. A falról elénk táruló csodás panoráma magáért beszél. A Mirna völgy, a zöldellő táj és a távolban fel-felsejlő Adriai-tenger látványa elkápráztatja az embert.

A városka további érdekességei közé tartozik, hogy az évente megrendezésre kerülő Motovun filmfesztiválnak ad helyet.

Merülj el Pula szépségeiben

Ez is érdekelhet:

Merülj el Pula szépségeiben

Grožnjan – Autentikus, művészi életérzés

Belső-Isztria, Grožnjan

Belső-Isztria, Grožnjan Shutterstock

Belső-Isztria területén nem Motovun az egyetlen autentikus középkori miliőt árasztó település. A tőle északra, alig 20 kilométeres távolságban fekvő Grožnjan ugyancsak múltat idéző hangulatával csalogatja a kalandokra és megismerésre éhező utazókat. A település régi, macskaköves utcáin járva engedjünk el minden elvárást és élvezzük a kissé megviselt, az idő vasfogával dacoló épületek nem éppen tökéletes állapotát. Dombtetőn terpeszkedő Grožnjan-ban járva egyszerűen csak élvezni kell az itt és most állapotát, és értékelni mindent olyannak, amilyen. Ha erre képesek vagyunk, akkor láthatjuk meg igazán a városka valódi szépségét, érezhetjük át különleges hangulatát.

A számos, különféle műalkotásokat rejtő galériákból már talán sejthető, hogy Grožnjan a művészetek és a művészek városa. Évenként megrendezésre kerülő zenei fesztiválok mellett képzőművészeti rendezvények otthona, de még filmakadémiát is találni itt. Az olyan középkori épületek, mint a Szt.Vitus-templom, a reneszánsz loggia, vagy a Kaštel természetesen kötelező, felkeresésre méltó látványosságok. Mégis Grožnjan elsősorban művészeti értékei miatt izgalmas úti cél. Azért a városfalról elénk táruló mesés panoráma, a helyi szarvasgombával tarkított ételek kóstolása és egy pohár bor elkortyolása adja meg az igazi grožnjani életérzést.

Pazin – kalandok Jules Verne regényének nyomában

Belső-Isztria, Pazin, naplemente

Belső-Isztria, Pazin, naplemente Shutterstock


Motovuntól déli irányban, ugyancsak közel 20 kilométer távolságra fekvő Pazin Belső-Isztriába tett kirándulásunk következő, izgalmas állomása. Míg az előző két városka leginkább középkori jellegének és művészeti értékeinek köszönheti népszerűségét, addig Pazin nemcsak a település múltat idéző jellegével, hanem az itt található egyedi természeti értékekkel ugyancsak büszkélkedhet.

Pazin elsősorban az itt magasodó vár, valamint egy hatalmas, a Pazinčica-patak víznyelőjeként számon tartott szakadék miatt vált ismertté. A szakadék azon túl, hogy roppant látványával letaglózza az embert egy izgalmas barlangot is rejt. A sziklaszirt felett kifeszített kötélpályán egy adrenalinnal teletűzdelt, látványos „száguldásban” is részünk lehet. A kötélpályán lecsúszva egy teljesen más, semmihez sem fogható perspektívából veszhetünk el a sziklás mélység, a barlang, a vár és Pazin településének látképében. Saját határaink feszegetéséhez teremt tökéletes programlehetőséget.
Természetesen a városka és a már említett 900-as évekből fennmaradt vár alaposabb körbejárása sem maradhat ki az itteni kalandok sorából. Szerencsére, az idők során többszöri átépítésre került ódon épület belső tereinek alaposabb megismerésére szintén van lehetőség.

Pazin városkájának egyik érdekessége, hogy Verne Gyula (Jules Gabriel Verne) Sándor Mátyás című regényében főhősét az itteni várból az említett, tengerig vezető barlangon keresztül szökteti meg.

Horvátországi ajánlatainkhoz kattints ide!

Két keréken Belső-Isztriában

Belső-Isztria két keréken

Belső-Isztria két keréken Shutterstock
 

Talán kevesen tudják, de a fent ismertetett városokat, illetve Isztriát, Belső-Isztriát két keréken is kényelmesen felfedezhetjük. Isztria festői tájakon átvezető biciklis útvonalai világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ennek következtében a félszigeten hat közúti és tizenkettő hegyi (MTB) kerékpárutat találni. Ezeken az abszolút amatőrök és a már tapasztalt bringások egyaránt végig tekerhetnek, miközben maradéktalanul átadhatják magukat a táj festői szépségének.

Belső-Isztria kerékpáron való felfedezése végtelen szabadságérzettel és laza életérzéssel hívogat. A kerékpáros túra nagy előnye, hogy bármikor megállhatunk egy pohár borra, beleshetünk helyi termelők konyháiba és magunkba szívhatjuk a vidék különleges illatát.

2020.05.05. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.