Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Merülj el Pula szépségeiben

Merülj el Pula szépségeiben

Merülj el Pula szépségeiben Shutterstock
 

Horvátország számtalan emlékezetes nyaralásra csábító tengerparttal és felfedezésre váró településsel büszkélkedhet, melyek közül Isztria fővárosa, Pula egyértelműen kitűnik. Ennek bizonyítására az alábbiakban igyekszem a lehető legjobban bemutatni a város szépségeit és legfontosabb nevezetességeit. Mindezek mellett, természetesen a helyi strandokról és a környező természeti kincsekről sem feledkezhetek meg.

Tények, amiket Puláról tudnod érdemes!

Pula óvárosa

Pula óvárosa Shutterstock

Az Isztriai-félsziget délnyugati csücskében fekvő Pula, vagy Póla települése több, mint háromezer éves múltra tekint vissza, bár a területet már jóval azelőtt is lakták. A színes történelmi múlt egyik meghatározó állomása a római fennhatóság volt, ugyanis ekkor számtalan, máig fennmaradt épület, valamint kikötő épült. A virágzást a középkori hanyatlás követte, majd az Osztrák-Magyar Monarchia felemelkedésével a város is újra fejlődésnek indult, azonban a két nagy világháború közbeszólt. A háborús időszak lezárultával Pula végül a ma ismert független Horvátország része lett, 1991-ben.

Póla az elmúlt közel 30 év során Isztria kedvelt turistacélpontjává nőtte ki magát. Legfőbb vonzerejének megannyi csodás római kori épülete, romantikus óvárosa, számtalan programlehetősége és bájos tengerpartja számít. Kellemes klímájának köszönhetően a nyári melegben a strandoláson kívül a környező természeti kincseket is bátran fel lehet fedezni.

Pula legfőbb látnivalói

A pulai amfiteátrum

A pulai amfiteátrum Shutterstock

A varázslatos Pula látnivalóinak sorát érdemes a leghíresebbel, az Amfiteátrummal (Arénával) kezdeni. Első ránézésre sokban hasonlít a Colosseumra, azonban annál jóval kisebb, 132 méter hosszú,105 méter széles és több, mint húszezer ember befogadására volt egykor képes. A hajdan gladiátor- és állatviadalok színhelyéül szolgáló pompás épület napjainkban is rendívül jó állapotban van. Ennek köszönhetően a 21. században nem a brutalitás, hanem a fesztiválok, koncertek és különféle színházi előadások otthona.

A római korból szerencsére nem csak a pulai amfiteátrum, hanem a monumentális Sergius diadalív (Aranykapu), valamint az 1. században épült Róma és Augustus-temploma is ránk maradt. A Fórumon, vagyis Pula főterén található Augustus-temploma mellett láthatunk egy másik híres épületet is, a Podeszta-palotát (Városháza), mely ugyan nem a római korból származik, mégis érdemes figyelmet szentelni neki. A főtér magával ragadó hangulatát próbáljuk meg a lehető legteljesebb módon kiélvezni, mielőtt folytatnánk Pula nevezetességeinek megismerését.

Az óvárosban bolyongva rábukkanhatunk az i.e. 1. században épült Herkules-kapura, mely nem oly grandiúzus, mint a diadalív, azonban mindenképpen csodálatra méltó.

A város további, kötelezően megnézendő különlegességei között szerepel a 2. századi Ikerkapu (Porta Gemina), a Kastély és a Mária Mennybemenetele Székesegyház is. Ez utóbbiról érdemes tudni, hogy római alapokon nyugszik, de az évezredek során többször átépítették, így gótikus és reneszánsz stílusjegyeket egyaránt visel.

Pula strandokban is bővelkedik

Zlatne Stijene beach, Pula

Zlatne Stijene beach, Pula Shutterstock

A történelmi központot magunk mögött hagyva, a várostól kissé eltávolodva kellemes strandokat találhatunk. Ahogy a legtöbb horvátországi parton, úgy itt is inkább az aprókavicsos és sziklás partszakaszok jellemzők, ennek megfelelően érdemes egy pár strandcipőt is mindenképp magunknál tartani.

Pula központjához legközelebb a Valkane strandot találjuk, mely kellőképpen felszerelt, így bárokban és éttermekben biztosan nem szenvedhetünk itt hiányt. Azonban a legjobbnak mégsem ez, hanem az Ambrela beach számít, ahol kiváló szolgáltatásokban (éttermek, bárok, mosdó, zuhanyzó) lehet részünk. Ezen kívül érdemes még felkeresni a Brioni, Hawaii és a Verudela strandot is.

Fedezd fel a környező vidéket is!

Brioni Nemzeti Park

Brioni Nemzeti Park Shutterstock

Habár a város nevezetességeihez tartozik, mégsem annak szívében, hanem a szárazföldtől 2.5 kilométer távolságra, a tenger közepén egy sziklán áll a Porer világítótorony. Ha a torony tetejébe felmászni nem is szeretnénk, legalább érdemes a közelébe hajózni. A kalandosabb kedvűek több időt is eltölthetnek az apró földdarabon, hiszen az itt található apartmanok akár ki is bérelhetők.

Pula közelében azonban nem ez az egyetlen érdekesség, hiszen a várostól nem messze, a tenger ölelésében találjuk a 14 szigetből álló Brijuni Nemzeti Parkot. Az egykor Josip Broz Tito által kedvelt Brijuni-szigetcsoport tagjai közül napjainkban csak a két legnagyobb látogatható, melyek legfőbb vonzerejének a szafari park számít. Ezen felül Veliki Brijun szigetén egy római kori villa maradványai közt is sétálhatunk, valamint a háborítatlan strandon pihenve élvezhetjük az Adriai-tenger hűs hullámait is.

A fenti sorokat olvasva remélem benned is feléledt a vágy és már az utazást tervezgeted, hiszen mi is lehetne jobb, mint egy tökéletes nyaralás Horvátországban, Pula városában!?

2019.07.11. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.