Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Isztriai biciklitúrák ősszel

Isztria biciklivel

Isztria biciklivel Shutterstock

Horvátország tengerparti fekvésének köszönhetően elsősorban a nyári hónapokban népszerű úti cél. Pedig rengeteg olyan vidéke és nevezetessége van, amelyek a főszezonon kívül is nagy csáberővel bírnak. Egyik ilyen a biciklitúrák lehetősége az Isztriai-félszigeten.

Ha szereted a szabadságot két keréken átélni, akkor az őszi isztriai biciklitúrák egyértelműen Neked szólnak!

Isztria minden szeglete izgalmakat rejt

Biciklitúrák Horvátországban

Biciklitúrák Horvátországban Shutterstock

Az Isztria festői tájain átvezető biciklis útvonalak világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ennek következtében a félszigeten több közúti és hegyi (MTB) kerékpárutat találni. Ezeken az abszolút amatőrök és a már tapasztalt bringások egyaránt végig tudnak tekerni, miközben élvezhetik a vidék varázsát. A kerékpáros túra egyik előnye, hogy bármikor megállhatunk, és magunkba szívhatjuk a vidék különleges illatát.

A nagy számú kerékpárút és érdekes falvak, híres tengerparti települések bősége talán megnehezíti a választást, hogy merre is induljunk. A túra megtervezésekor fontos mérlegelni, hogy hány kilométert tudunk egy nap alatt teljesíteni. Érdemes előre eldönteni, mely településeket szeretnénk mindenképpen felkeresni, illetve azt is, hány napot akarunk a túrára szánni.  

Ez némi tervezést igényel, de legalább a magunk szabadsága szerint alakítjuk az utat. Persze, aki nem kíván ezzel foglalkozni, annak a szervezett, csoportos utak jelenthetnek remek alternatívát.

A tengerpart vonzásában

Két keréken a tengerparton

Két keréken a tengerparton Shutterstock

Isztria egyes tengerparti részeit érdemes a megszokottól eltérően kerékpárral felfedezni, így például végigtekerhetünk Poreč -Vrsar- Rovinj – Pula útvonalán. Ezek a települések felkapott üdülőparadicsomok, ahol az óváros megtekintése mellett fürdeni is lehet. Persze a tengerben való elmerülés csak akkor opció, ha kellemes az időjárás. Az Adriában való fürdőzésen kívül azért az említett városkák bőven tartogatnak klasszikus nevezetességeket, amelyeket muszáj megcsodálni.

Isztriai túránkat kezdhetjük Poreč autentikus városkájából kiindulva, ahol olyan építészeti remekeket látni, mint a Szűz Mária templom, az Ötszögletű bástya és az Euphrasius-bazilika. Ha már a fürdőzést említettem, akkor mindenképpen meg kell jegyeznem, hogy a környék legtöbb Kék Zászlóval kitüntetett tengerpartja itt található.

Poreč városát magunk mögött hagyva, a következő jelentős megálló Vrsar. Különlegessége, hogy óvárosa nem a tenger mentén, hanem egy dombtetőn kapott helyet. Csak a XIX. században kezdett terjeszkedni a víz felé. A kikötő, az egykori várfal, a Városkapu és a gótikus-reneszánsz stílusú házak látványa mindenképpen megér egy kis pihenőt.

A következő megálló Rovinj. Sokak kedvenc nyaralóhelye nem véletlen örvend nagy népszerűségnek. Érdemes egy egész napot rászánni macskaköves óvárosának felfedezésére.

A Rovinj legmagasabb pontján helyet kapó Szent Eufémia-székesegyház bejáratából pedig lélegzetelállító panoráma tárul az ember szeme elé. További ismert nevezetességei között találjuk még a Szent Kereszt kaput és az Óratornyot.

Pula, Isztria

Pula, Isztria Shutterstock

Pula vagy másnéven Póla látnivalóinak sorát ajánlom a leghíresebbel, vagyis az Amfiteátrummal (Arénával) kezdeni. Első ránézésre sokban hasonlít a Rómában álló Colosseumra, azonban annál kisebb. Egykor vérre menő küzdelmeket láthattak itt az emberek, de szerencsére napjainkban fesztiválok, koncertek és különféle színházi előadások otthona. A római korból nemcsak az amfiteátrum, hanem a monumentális Sergius diadalív (Aranykapu), valamint az 1. században épült Augustus-templom is ránk maradt. A történelmi központtól kissé távolabb mesés partszakaszokat találni, ahol kellemes tengerparti sétára is indulhatunk, ha nem fáradtunk el eléggé a bicajozástól.

Fedezd fel Horvátország 10 gyönyörű kis szigetét!

Ez is érdekelhet:

Fedezd fel Horvátország 10 gyönyörű kis szigetét!

Hegyi falvak között - Motovun

Motovun, Belső-Isztria

Motovun, Belső-Isztria Shutterstock

Belső-Isztria vadregényes táján több kerékpárút is vezet, amelyek közül jó néhány érinti Motovun festői városát.

Isztria egyik legautentikusabb középkori települése a Mirna-folyó mellett, egy közel 300 méter magas dombtetőn fekszik. Az elmúlt években egyre több turista fedezte fel magának, így nyáron sokszor zsúfoltság jellemezi, de az őszi időszakban kényelmesen bejárható, nem kell tömegtől tartani.

Népszerűsége nem véletlen, hiszen a falakkal körbevett város a múlt egy érdekes szeletét tárja fel az ide érkezők előtt. A Borgó nevet viselő elővárosban már tudhatjuk, itt megannyi izgalmas nevezetesség vár. Az óváros szívében elterülő Andrea Antico főtérre érve megcsodálhatjuk a Szent István-templomot, a román-gótikus stílusjegyeket viselő harangtornyot, valamint a Polosini-palotát.

Motovun egyik legérdekesebb tulajdonsága, hogy a városfalon kiépített sétányon 360 fokban körbejárhatunk élvezve ezzel a szemet gyönyörködtető panorámát. A Mirna völgy, a zöldellő táj és a távolban fel-felsejlő Adriai-tenger látványa káprázatos. Érdemes hosszabb időt itt eltölteni, ha van rá lehetőségünk.

Horvátország: Inspirációk és ajánlatok

Parenzana

Groznjan

Groznjan Shutterstock

Parenzana talán Isztria leghíresebb kerékpáros útvonala. A név az egykori Osztrák-Magyar Monarchia korából származó, mára kerékpáros úttá alakított vasútvonalat jelöli, amely Trieszt és Poreč között húzódik. Tehát Olaszországból indul és a szlovén tengerparton át halad egészen Poreč városáig. Az alagutakkal, valamint hidakkal tarkított útvonal kicsit több, mint 120 kilométer hosszú és mesés vidékeken halad át. Isztria belsejében a már említett Motovun városát is érinti. Az út egyes része aszfaltozott, máshol murvával borított, de alapvetően végig jól járható, közepes nehézségű. A kevésbé edzettek számára is teljesíthető és élvezetes lehet.

Bármelyik útvonalat is válasszuk, abban biztosak lehetünk, hogy Isztria két keréken való felfedezésével örök emlékekkel gazdagodhatunk.

2022.09.18. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.