Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Kalandozás a török és egyiptomi konyha ízeinek birodalmába

Tetőtéri étkezés

Tetőtéri étkezés Shutterstock

Egy férfi szívéhez a hasán keresztül vezet az út – szól a népi bölcsesség. Egy új, számodra ismeretlen ország megismeréséhez pedig a Te hasadon keresztül vezethet az út. A nyaralások alkalmával legtöbbször a tengerpart, az építészeti és kulturális értékek feltérképezése kerül fókuszba. De, ha igazán meg akarod ismerni egy nép hagyományait, akkor kóstold meg a lehető legtöbb helyi ételkülönlegességet! Az ízek és illatok szavak nélkül mesélnek országokról és az ott élő emberekről.

Törökország és Egyiptom különösen az őszi időszakban remek úticélnak számítanak. Nyárias meleg, finomhomokos tengerpart, nagyszerű történelem és jó ár-érték arány szerepel a fő jellemvonások között. Ételekben szintén számos hasonlóság fellelhető, ugyanakkor különbségek is akadnak szép számmal. Mind a török, mind az egyiptomi konyha rejt mennyei finomságokat, így bármelyik országra essen választásod, ízlelőbimbóid garantáltan nem fognak csalódni!

Ételek a Fáraók Földjéről

Kushari

Kushari Shutterstock

Fontos leszögeznem, hogy a kényelmes, színvonalas szállodákban igyekeznek az európai turisták ízlésének is megfelelő ételeket felszolgálni. Így első pillantásra nem biztos, hogy feltűnik az egyiptomi jelleg. Erre még inkább ráerősít az arab gyorsételek világszintű térhódítása. Ha kész vagy elhagyni a szálloda jelentette kényelmet és a helyi piacok és kisebb éttermek felfedezésébe fejest ugrani, akkor valódi kulináris élményekben lehet részed.

Egyiptom télen

Ez is érdekelhet:

Egyiptom télen

Az alapanyagok tekintetében az egyik legfontosabb, hogy a sertéshús fogyasztása az egyiptomi emberek számára tilos. Igaz, húst amúgy sem fogyasztanak minden nap, amikor mégis, akkor leggyakrabban bárányból és birkából készül fogások kerülnek az asztalra. Jellemző még a csirke és természetesen, főleg a tengerparti részeken a roston sült halakból sincsen hiány.

Kunafa

Kunafa Shutterstock

Az egyiptomi étkek legfontosabb alapanyagai között találjuk a hüvelyeseket és a rizst. Nemzeti ételeik nagy részében is fellelhetők ezek az összetevők. Az egyik legjellegzetesebb helyi finomság a kushari, amely egy hagymából, rizsből, lencséből, csicseriborsóból, paradicsomszószból, tésztából és ecetből összesütött specialitás. A ful medames elnevezésű étel ugyancsak népszerű. A lóbabból, citromból, sóból, borsból és szezámolajból álló fogás pitával, salátával és főtt tojással egyszerűen páratlan. A szintén zöldségekből készült fasírt, a falafel is remek párosítás lehet hozzá.

Húsételek közül a tahini szósszal készült húsos szendvics, a shawerma páratlan. Ugyancsak húsos étel a kofta, amely főleg húsból, hagymából, petrezselyemből kevert és roston, nyárson megsütött golyókat, vagy „húsrudakat” takar.

Mindemellett rengeteg kenyérféleség is az arab konyha szerves részét képezi.

Fedezd fel a legjobb egyiptomi ajánlatokat!

Édességek tekintetében a magvak, a méz és az egyedi módon elkészített tészta elegye dominál. Ennek legjellegzetesebb, hazánkban is népszerű képviselője a baklava, valamint a kunafah. Továbbá az atayef nevű palacsinta szerű édesség is rendkívül népszerű és természetesen finom.

A török konyha ízkavalkádja

Börek

Börek Shutterstock

A török fogások rendkívül sokszínűek, változatosak és ugyancsak ízletesek. Az egyiptomi és török ételek között bőven találni átfedést, főleg a köfte, kebab és baklava honosodott meg mind a két országban. További közös jellemvonás az iszlám vallásnak köszönhetően a disznóhús kerülése. Tenger melletti fekvésének hála a hal és tengeri herkentyűk felhasználásában is megegyezik a török és az egyiptomi konyha. Italok kapcsán a kávéfogyasztásban lelhetünk fel azonosságokat. Mind a két ország kávéja egyaránt remek minőségű és rendkívül nagy népszerűségnek örvendő.

Nézd meg a legjobb törökországi ajánlatokat!

A török konyha ugyanakkor színesebb, több fűszert, alapanyagot használ és a fogások elkészítése is változatosabb. E jelenség minden bizonnyal az egykori Oszmán Birodalom kiterjedtségének és domináns szerepének köszönhető.

Törökországban nagy hangsúly helyeződik a húsfogyasztásra. Főleg a marhát, bárányt és birkát részesítik előnyben. Ezeket a húsféléket rendkívül változatos módon tálalják. Zöldségek tekintetében az uborka, padlizsán, hagyma, lencse, bab, paradicsom jellemző. A különféle kevert töltelékkel teletömött padlizsán igen népszerű és tradicionális fogás. A törököknél hangsúlyos még a juh- és kecskesajt fogyasztása.

Még egy igen jellegzetes vonás az olíva olaj használata. A legtöbb étel szerves részét képezi, ezzel kölcsönözve mediterrán hangulatot az étkeknek.

Törökország lélegzetállító rejtett kincsei

Ez is érdekelhet:

Törökország lélegzetállító rejtett kincsei

A törökök szerencsére változatos fűszerekben is bővelkednek. A kakukkfű, a köménymag, petrezselyem, bors alapelemek. Köretek tekintetében a bulgur és a rizs játszik főszerepet. Emellett a füstölt és grillezett halféléket is előszeretettel szervírozzák.

Kész fogások tekintetében az ország legjellegzetesebb étele közé tartozik a döner kebab, valamint a török rizsétel a piláf. A börek szintén kedvelt, amely egy ropogósra sütött, töltött piteféleség. Tojást is tartalmazó lecsószerűség, a menemen és a török pizza, a pide szintén kihagyhatatlan finomságok. Halételek közül pedig a hamsi-t muszáj megkóstolnod.

Édességek terén a már említett baklava abszolút toplistás, számos variációban készítik. Rendkívül népszerűek még a különféle cukrozott gyümölcszselék. A datolya és a füge akárcsak Egyiptomban, Törökországban is közkedvelt.

Künefe és baklava

Künefe és baklava Shutterstock

Főleg az európai vendégek fogadására berendezkedett szállodáknál megfigyelhető, hogy elsősorban a nemzetközi konyha ételeit kínálják. Törökországban is igaz az, mint Egyiptom esetében: ha valóban tradicionális, helyi fogásokra vágysz, akkor a török lakosok által kedvelt éttermeket, eldugott kifőzdéket érdemes felfedezni.

2021.10.13. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.