Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Kréta - Észak vagy Dél? Az oldaltól függ!

Knosos, Észak-Kréta

Knosos, Észak-Kréta

Ugyanaz az időszak, ugyanaz az ország, mégis hatalmas különbségek lehetnek egyes részei között. Ha nem hiszed, csak kérdezd meg két ismerősödtől, akik már nyaraltak Krétán. Nézzük át közösen a fontos eltéréseket a sziget északi és déli területei között!

Az északi strandok vs. a sziklás dél 

Azt javasoljuk, hogy az északi részt akkor célozd meg, amikor egy pihentető nyaralást tervezel magadnak és a családodnak. A tenger fokozatos mélyülésének köszönhetően egy pillanatra el tudod engedni a gyerekeket, anélkül, hogy aggódnál az esetleges balesetek miatt. Nem csak a gyönyörű strandokról van szó  -  ha nagymamát is elhozod a vakációra, hogy vigyázzon egy kicsit a gyerekekre, akkor ne habozz elmenni egy romantikus esti sétára a kedveseddel a finom homokban. Ezáltal feltöltődsz energiával is, ami biztosan kelleni fog a következő nap a sziget ezen része által kínált  családi tevékenységek felfedezéséhez.

Falasarna strand, Észak-Kréta

Falasarna strand, Észak-Kréta

A pároknál a nyugodt Dél a nyerő a csendes, romantikus atmoszférájával. A csendet és a elhagyatottságot évente több tucat pár látogatja meg, amelynek a sziget sziklás része különösen a látvány szempontjából ideális hely. A lenyűgöző tengerparti strandok és a meredek sziklák a megfelelő légkört biztosítják a romantikus nyaraláshoz.

Preveli strand, Dél-Kréta

Preveli strand, Dél-Kréta

A zsúfolt Észak vs. a romantikus Dél

A turisták százainak zaja, a mindenütt jelenlévő morajlás, jövés-menés és ajándéktárgyak vásárlása a helyi piacokon - így lehetne a legjobban jellemezni a sziget északi részét. Az unalom itt idegen szónak számít, hiszen ezen a helyen gazdag a programokból a kínálat a családok számára, de az éjszakai élet is nagyon pörög. Ezt a tényt tartsd szem előtt ha kisgyermekes nyaralást tervezel, mivel a városnézés és az érdekes idegenforgalmi célpontok mellett a szálláslehetőségekre is gondolnod kell, amelyek főleg a város szélén nagyon zajosak tudnak lenni a klubok és bárok miatt esténként. Ha azonban egyike vagy azon aktívabb turistáknak, akik a fárasztó nap után még ki szeretnek járni szórakozni a különböző klubokba, Kréta eme része biztosan eleget tesz az elvárásaidnak.

Heraklion, Észak-Kréta

Heraklion, Észak-Kréta

A sziget déli területe ennek az ellentéte - gyönyörű strandok, tiszta víz, csend, béke és lélegzetelállító természet, amely mindenkit hosszú sétákra csábít. A mindenütt megtalálható hegyek és sziklák mellett a festői hegyi falvak és régi templomok is a déli rész fő elemei közé tartoznak, amelyek a kőházakkal, virágokkal és szőlőskertekkel együtt csak úgy árasszák magukból a romantikus hangulatot. Bár ez a sziget csendesebb része, itt sem fogsz unatkozni - az vidéki táj varázsa biztosan emlékezetes marad, ha meglátogatsz néhány helyi vendéglőt, felfedezed a helyi természetet, vagy beszélgetsz a helyi lakosokkal. Nagyon kedvesek és barátságosak, ezért ne lepődj meg, ha egyből meghívnak magukhoz, mondjuk megmutatni a helyi olívaolaj termelés folyamatát.

Dél-Kréta

Dél-Kréta

A forró Észak vs. a szeles Dél

Ámbár még mindig egy szigetről beszélünk, az időjárás nagyon különböző és teljesen más a sziget egyes részein. Általánosságban kijelenthető,hogy a déli rész jóval szelesebb, mint az északi. A nagyobb szél természetesen nagyobb hullámokat is jelent, ezért a vízi sportoknál nagyon kell ügyelni a biztonságra, mert a sziklák és nagy hullámok kombinációja súlyos sérülésekhez vezethet. Ha egy csendes nyaralást keresel a déli területen, ahol az időjárás nem zavaró tényező,akkor válaszd az öblös területeket, ahol a strandok viszonylag jól védettek a széltől. Eme információ általános érvényessége ellenére azonban nem mondható el, hogy északon állandóan sütne a nap és nem lennének felhők. Természetesen az időszaktól függ, mivel vannak olyan hónapok, amikor az időjárás egyszerűen kiszámíthatatlan.

Matala, Dél-Kréta

Matala, Dél-Kréta

Kóstold meg az ételeket!

Ha az utazásaid alatt szereted megkóstolni az adott ország konyháinak ínyencségeit, akkor ne hagyd ki Kréta ételeit sem, a sziget déli vagy északi oldalától függetlenül. Az étvágyad a helyi árak sem fogják elvenni, amelyek hasonlóak az otthoniakhoz - a pizza ára átlagban 1500 forint körül mozog, a sör 600 forintba kerül, és egy ebédet akár  1200 forintért is lehet kapni. A helyi konyha fő alapanyaga az olívaolaj, de nem hiányozhat a friss gyümölcs és zöldség, a különböző sütemények vagy a feta sajt az étlapról. A húst főleg grillezett formában lehet fogyasztani, de a tenger gyümölcseit tartalmazó ételeket is érdemes kipróbálnod. A hangulatot a kinti teraszok is fokozzák, melyek nagyon kedveltek és a látogatottak.

Kóstold meg az ételeket!

Kóstold meg az ételeket!

Erről a színes szigetről változó benyomásai lehetnek az embernek az utazás céljától függően. Ugyanabban az időben a látogatók egy csoportja úszhat a tengerben, míg más turisták felfedezhetik a havas szépségét a legmagasabb hegynek, Psiloritisnak. Bármi is legyen a célod, Kréta sokszínűsége biztosan lenyűgöz majd.

Psiloritis, Kréta

Psiloritis, Kréta

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.