Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Kubai ételkülönlegességek

Ha kubai ételek, akkor sokunk egyből a fekete babra és a rizsre gondol, az italok kínálatából pedig a rum és a gyümölcslevek jutnak azonnal az eszünkbe. De milyen tradicionális kubai finomságoknak örülhetünk még a nyaraláson? Ez nemsokára kiderül! Olyan kulináris élvezetekről lesz szó, mint a grillezett homár, kiadós egytálételek és az édes churros!

ÁttekintésTörténelemElőételek és köretekLevesek és egytálételekFőételekDesszertekItalokVegetáriánus és vegán

 

Áttekintés

Mindegy, hogy városi kiruccanás Havannába, vagy pihenés a strandon: Kuba egy elképesztően változatos karib-tengeri sziget, ami a gasztronómiájában is megmutatkozik. Nem véletlenül viseli a „Cukorsziget“ nevet, mert a cukortermesztésnek köszönhetően az édes ételek és italok aranybányája lett. De még a sós ételek kedvelői is bőven tudnak válogatni. A különböző kultúrák keveredése tette ilyen sokszínűvé a kubai konyhát.

A frissen fogott tenger gyümölcsei és a halak széles választéka mellet az országszerte elterjedt rizses, babos ételt is ajánlott megkóstolni. Az egytálételek és desszertek palettája is sokszínű. Egy kiadós étkezés után koccintsatok egy pohár rummal, akár tisztán vagy koktélként - így lesz kerek a kulináris utazás!

A kubai konyha története és hagyományai  


A spanyol konyhából már ismerős ételek bukkannak fel, ha Kubába utazunk, például a zöldséges vagy húsos paella. Miközben a Karib-szigetek őslakosai főként halászatból és zöldségtermesztésből éltek, a spanyol bevándorlók csirke – és marhahússal egészítették ki a kínálatot. Ráadásul más európai, sőt még ázsiai hatásokat is felfedezhetünk a kubai specialitásokban. Emellett az afrikai szokások is rányomták a bélyegüket az ország kulináris világára, így a sokszínűség tényleg szembetűnő. Az ételek összeségében a szigetállamba bevándorlók étkezési kultúráján alapulnak. Egy valamit lehet, hogy sokan hiányolnak az ételekből: a csípősséget. Az olyan köretek ellenére, mint a chili szósz vagy a paprikás mártogatós, a kubai ételek kevésbé erősek.


Kubai hagyományok az étkezésben


Gyakran előfordul a kubaiaknál, hogy naponta kétszer is meleg ételt fogyasztanak – délben és este. A halak és a tenger gyümölcsei a lista élén foglalnak helyet, amiket leginkább grillezve tálalnak olajban sült köretekkel. A klasszikus reggeli kenyérből és kávéból áll, és az sem ritkaság, hogy a kenyeret közvetlenül a forró édes italba mártják.

Kuba – a Karibik-térség gyöngyszeme

Ez is érdekelhet:

Kuba – a Karibik-térség gyöngyszeme

 

Ha felkeltettük az érdeklődéseteket a kubai gasztronómia iránt, akkor például a városok utcáin autentikus ételeket próbálhattok ki. Ennek az is az előnye, hogy lehetőség nyílik csevegni egy kicsit a helybéli eladókkal. Vagy betérhettek egy paladeres-be, amelyek magánkézben lévő kisebb éttermek. A viszonylag egyszerű berendezés nagy vendégszeretettel és első osztályú ételekkel párosul. Ha hagyományos ételekért sóvárogtok, mindenképpen látogassatok el egy ilyen vendéglőbe!

Előételek és köretek a kubai konyhában  


Kubában nincs túl sok előétel; helyettük ezt a kategóriát a harapnivalók és a köretek uralják. Valójában nem az számít, hogy mikor próbáljuk ki a finomságokat – a lényeg az, hogy mindig jó ízűek!


Tostones (vegán)


Az olajban sült főzőbanán esetében igen eltérő véleményekkel találkozunk: egyesek snackként szeretik, mások inkább a főétel köreteként látják szívesen a tányérukon. Így vagy úgy, ezt az kalóriabombát nem érdemes kihagyni a nyaralásból! Az elkészítése nagyon egyszerű; a banánszeletek mindkét oldalát forró olajban sütik. Ez egy olyan étel, amit az egyébként húsimádó szigetország vegánjai imádni fognak!

Tostones: Vegán-barát sült banán

Tostones: Vegán-barát sült banán

Vegán-barát sült banán


Burrito con ciruelas en tocineta (húsos)


A szilvák „szalonnakabátban“ is egy előétel, ami leginkább Varadero-ban (Kuba legismertebb üdülőhelyén) szerepel az étlapokon. Az elkészítés két alaplépése a szalonnadarabok olaj nélküli megpirítása, és a szilvák forró vizes áztatása. Ezután a sütésnél keletkező felesleges zsírt leöntik, mielőtt a szalonnát a szilva köré tekernék és fa nyársra tűznék.


Malanga & Jukka (vegán)


A malanga nevű köret legtöbbször püré formájában készül, és az európai ízlelőbimbókat a klasszikus krumplipürére emlékezteti. A Kubában őshonos gumós növényt, amely egykor az egyik alapvető élelmiszerük volt, süteményekhez és egytálételekhez is felhasználják.


A jukka, másnéven pálmaliliom, a malangához hasonlóan remekül helyettesíti a már megszokott köreteket, vagyis a burgonyát és a rizst. A semleges ízt különböző szószokkal és fűszerekkel ellensúlyozzák. Fontos, hogy a növényt először meg kell hámozni, majd főzni.

Croquetas (vegetáriánus/húsos/halas)


A krokett (croqueta) népszerű falatka, és tökéletesen megállja a helyét, ha útközben egy kicsit megéheztek. Az utcai ételstandoknál minden bizonnyal megkóstolhatjátok a sült burgonyából készült kroketteket, amikben töltelék is van. A vegetáriánusoknak egy lehetőségük van: a sajtos változat. A vegánoknak sajnos le kell mondaniuk erről, de mindenki más választhat hallal és hússal töltött krokettet!

Sajttal töltött croquetas

Kubai Specialitások: Levesek és egytálételek  


Ami a kubai nemzeti ételeket illeti, különböző véleményekbe ütközünk. A szigetország két alapvető hagyományos fogása közé sokan két egytálételt sorolnak: a ropa vieja-t és az ajiaco-t. De emellett az ízletes feketebab leves is tradicionálisnak tekinthető.


Ropa vieja (húsos)


Talán nem hivatalos nemzeti étel, de mindenesetre az egyik legismertebb a szigeten a ropa vieja, ami „régi ruhát“ jelent magyarul. Ez elsőre nem hangzik túl étvágygerjesztőnek. Az elnevezés arra utal, hogy olyan sokáig főzik a marhahúst, amíg magától szétesik. Csakúgy, mint a nagyon régi ruhák.

Ropa vieja puha marhahússal

Ropa vieja puha marhahússal

Ropa vieja puha marhahússal


Ez a módszer vajpuha húst eredményez, amit aztán vöröshagymával, paprikával, paradicsommal, olívabogyóval és/vagy kapribogyóval körítenek. Az egytálétel egyébként a spanyolok érkezése óta a kubai konyhához tartozik, ezért hamisítatlan klasszikus. Csak a vegánoknak és a vegetáriánusoknak van mentségük, hogy ne próbálják ki!


Ajiaco (húsos)


A Kuba nemzeti étele címért versenyző ajiaco is nagy népszerűségnek örvend. Ezt alacsony lángon, hosszabb ideig főzik, és olyan összetevőkből áll, mint az édesburgonya, főzőbanán, jukka, valamint kukorica és fokhagyma. Mivel különböző féle húsokat is hozzáadnak, a kiadós csemege nem a vegánoknak és vegetáriánusoknak való. Mindenki más örömmel fogyaszthatja ezt a laktató ételt egy mozgalmas napon!

Az ajiaco népszerű étel a kubaiak körében

Az ajiaco népszerű étel a kubaiak körében

Az ajiaco népszerű étel a kubaiak körében


Feketebab-leves (vegetáriánus)


Aki a húsról lemond, annak sem kell búcsút intenie az összes kubai levesnek és egytálételnek! A feketebab leves remek vegetáriánus opció. Az elkészítése előtt fontos, hogy a babot hosszú ideig áztatni kell, a legjobb, ha egy teljes éjszakán át. Ezután vöröshagymával, pepperoni paprikával, fokhagymával és sűrített paradicsommal együtt egy fazékban összekeverik. Az egészet még jó két órán keresztül főzik, majd néhány fűszer hozzáadásával kész is a tartalmas leves!

Kubai főételek  


Tudjuk, hogy az imént bemutatott kiadós egytálételek és levesek után nehezünkre esik még a főételnek is helyet hagyni. Mivel a kubai vakáció általában néhány napnál tovább tart, így egyszerűen holnap is megkóstolhatjuk a következő ételeket. Vagy holnapután ... amikor már kellően megéheztünk!


Congris (vegetáriánus vagy húsos)


A congris nevű főétel valójában rizs és bab találkozása, amelyek együtt fekete-fehérben pompáznak a tányéron. Ez egy szimbólum; egyrészt a volt kubai keresztényeket, másrészt a szubszaharai Afrikából származó egykor rabszolgasorba taszított embereket jelképezi. Ezt a specialitást gyakran Kuba nemzeti ételének is nevezik. Akárhogy is, különböző módokon készíthetik a congrist: néha csak korianderrel, chilivel és paradicsommal, olykor szalonnával kiegészítve.


Camarones (halas)


Karibi hangulat tör rátok, ha valamilyen halétel kerül a tányérra? Akkor Kuba az egyik legjobb választás! Mit szólnátok a serpenyőben sült camarones-hez, vagyis a négyollós garnélarákokhoz, kókusztejjel vagy paradicsommártással tálalva? Az olyan összetevők, mint a vöröshagyma, a chili, a fokhagyma, a paprika vagy a babérlevél biztosítják a ráadást. Ilyen íze van a tengernek!


Camarones: Garnélarák chili szósszal

Camarones: Garnélarák chili szósszal

Camarones: Garnélarák chili szósszal


Languszta (halas)


A hal és tenger gyümölcsei rajongók második lehetősége a languszta, amit a kubai étlapokon „lobster“ címszóval is megtalálhattok. Figyelem! Ez nem a klasszikus homár. A langusztát általában grillezik, vagy az egytálételek részeként szolgálják fel. Ha magában szeretnénk enni, akkor legtöbbször chili vagy paprikás szósz jár hozzá.

Grillezett languszta

Grillezett languszta

Grillezett languszta


Pescado à la Santa Barbara (halas)


Pescado à la Santa Barbara, vagyis hal Santa Barbara módra. Kókusztej az alapja ennek a halételnek – nem is csoda, hogy a pálmafás Kubában mindenhol megtaláljuk. Ez a különlegesség vagy halfiléből, vagy puha rákból készül. A koriander és a chili teszi ellenállhatatlanná.


Paella (vegetáriánus/halas/húsos)


A peallát szinte biztosan ismeritek a spanyol konyhából, ahonnan ez a rizsétel származik. Ízlés szerint lehet választani hozzá zöldségeket, halat, tenger gyümölcseit és húst.


Lechón asado (húsos)


A kubai főételek kínálata roskadozik a kiadós húsoktól. Ha a szalonnás congris nem volt elég, akkor a lechón asado disznósült biztosan nem fog csalódást okozni. Ez a főétel leginkább jeles alkalmakkor kerül az asztalra. A szokásos körete a kubai mojo mártás, ami vöröshagymából, limeléből, olajból és fokhagymából áll.


A laktató lechón asado egy húsétel

A laktató lechón asado egy húsétel

A laktató lechón asado egy húsétel

Édes pillanatok Kubában: Desszertek  


Folytassuk a desszertekkel, amiket egy ilyen bőséges menü után is felszolgálnak! Ti ellen tudtok állni az édes bűnözésnek?


Flan (vegetáriánus)


A karamellás flan puding egy tejből, cukorból és tojásból álló édesség, amit vízfürdőben készítenek. Az egyszerű, de nagyszerű puding-szerű desszertet meglocsolják még egy kis karamellszósszal is.

Flan karamellpuding

Flan karamellpuding

Flan karamellpuding


Chorote (vegán)


A chorote tulajdonképpen egy ital, amit sok nyaraló szívesen fogyaszt édességként is. Ez egy nagyon sűrű kakaó kókusztejjel és banánliszttel. Az extra édes finomságra még öntet és más feltétek is kerülnek, például fahéj és cukor. Akár kanalazhatjátok is!


Churros (vegetáriánus)


A cukorsokk után ennétek valami zsírosat? Akkor irány az utcai ételes standok, amelyek churros illatot árasztanak! Az olajban sült tészta csokoládéöntettel, cukorral, vagy fahéjjal kapható. A paellához hasonlóan eredetileg a spanyol konyhából származik.

Churros csokoládéöntettel

Churros csokoládéöntettel

Churros csokoládéöntettel

Kubai italok  


Bár a kubai ételek nem kifejezetten csípősek, valamikor mindenki megszomjazik. Ilyenkor a hagyományos italok is szóba jöhetnek. Ellentétben a csapvízzel, amit inkább ne fogyasszatok! A szomjúságoltók széles kínálata miatt ez a korlátozás nem sokat számít. A forró napokon jól eshet egy pohár Guarapo, a hagyományos cukornádlé sok jéggel. Vagy a Batida de Fruta, ami frissen facsart gyümölcsből és tejből készül. Az igazán édesszájúak az alkoholmentes máltai malátasört is megkóstolhatják.

Cukornádlé lime-mal

Cukornádlé lime-mal

Cukornádlé lime-mal


Aki a meleg italokat részesíti előnyben a kubai kávét nem hagyhatja ki! A kávékultúra virágzó, és hogyan máshogy innák ezt az éltető italt, mint sok cukorral. Esténként megkóstolhatjátok a híres havannai rumot egyenesen Kuba fővárosából! Ezt tisztán vagy koktélként is isszák. Ismeritek már a Mojito-t és a Piña Colada-t? Kubában minden bizonnyal egészen más ízűek lesznek, mint a sarki bárban, mivel eltérő módon készítik el. A mojito esetében például nem zúzott lime, hanem limelé kerül a pohárba. A Piña Colada általában tejszín nélkül készül, ezért frissebb az összhatás. Egyik sem a kedvencetek? A Cuba Libre-ben a rum kellemesen kiegészül olyan összetevőkkel, mint a limelé és a kóla.

Rum vagy szivar? Kubában találod a legjobbat!

Ez is érdekelhet:

Rum vagy szivar? Kubában találod a legjobbat!

 

Vegetáriánusként vagy vegánként Kubában  


Már biztosan észrevettétek, hogy a kubai ételek nagy részében van hús vagy hal. Ritkán találni teljesen húsmentes ételeket, kivéve persze a speciális éttermekben. Legyetek óvatosak: Az utcai ételstandokon árult állítólag vegetáriánus ételek sem mindig megfelelőek a szószban vagy a mártásban lévő apró húsdarabok miatt!


A következő finomságokat viszont nyugodt szívvel kérhetitek:

  • Vegetáriánus paella: Ha a vegetáriánus paella mellett döntötök, akkor egy ízletes rizsételre számíthattok. Lehet benne akár csiperkegomba vagy articsóka, valamint spárga is.
  • Tostones: A már jól ismert főzőbanán mindig nagyszerű választás, ha húsmentes ételeket kerestek Kubában.
  • Arroz Congrí: Ennek az ételnek rizs és bab a titka. Az elkészítése nincs pontosan meghatározva. Néha vörösbab, néha pedig feketebab adja az alapját, a kulcs, hogy mindig nagyon puhára főzik. Vöröshagymával, paprikával, gyakran fokhagymával és más fűszerekkel is ízesítik.

Arroz Congrí: feketebab rizzsel

Arroz Congrí: feketebab rizzsel

Arroz Congrí: feketebab rizzsel


Alternatív megoldásként összeállíthatjátok a "saját" ételeteket különféle harapnivalókból és köretekből. Mit szólnátok például a malangához vagy a jukkához finom zöldségekkel?

2023.08.18. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.