Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Legyél Te is jobb turista, utazz megfontoltan!

Túlzsúfolt tengerpart

Túlzsúfolt tengerpart Shutterstock

Utazni egyszerűen csodálatos dolog! Semmihez sem fogható érzés bejárni ismeretlen tájakat, felfedezni híres városokat, gyönyörködni csodás tengerpartokban és magunkba szívni számunkra addig ismeretlen kultúrákat.

Az elmúlt évtizedek során sokat változott a világ, így a modern, internettel átszőtt globalizációnak és a kapitalizmusnak hála egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy bejárják varázslatos bolygónkat. Azonban ennek - ahogy az életben szinte mindennek - ára van. A tömegturizmus szép lassan kezd kezelhetetlen méreteket ölteni, ezzel pedig pont az a varázs vész oda, amiért megéri útnak indulni. Szerencsére még nem késő tenni ellene és megtanulni jobb turistává válni!

A tömegturizmus árnyékos oldala

A tömegturizmus veszélyei

A tömegturizmus veszélyei Shutterstock

A mai modern világnézetnek hála elmosódtak a határok, már nem olyan nagy szó elmenni nyaralni, vagy elutazni egy idegen országba egy városnéző hosszú hétvégére. Az olcsó repülőjegynek és a média utazásra buzdító kampányainak köszönhetően évről évre egyre többen és gyakrabban kelnek útra. Ez persze nagyszerű dolog, hiszen része a szabadságunknak, ugyanakkor olyan veszélyeket is rejt, amit eddig nem láttunk, vagy csak nem akartunk észrevenni.

Gondolok itt elsősorban arra, hogy a turisták sok esetben szemetelnek, erkölcstelenül viselkednek, isznak, hangoskodnak és nem tisztelik az adott ország kultúráját, úgy gondolják, hogy mivel nyaralnak, rájuk a szabályok nem érvényesek és bármit megtehetnek. További probléma, hogy tényleg rengetegen járják a világot és egyre inkább fogynak Földünk rejtett, érintetlen gyöngyszemei.

Persze a nyaralás módja is lényeges szempont, hiszen sokan csak felszínesen néznek meg városokat, nem akarnak jobban megismerkedni az adott hely mindennapjaival. A social mediának és leginkább az Instagramnak, Facebooknak hála egyeseket nem is izgat igazán egy-egy nevezetesség. Számukra leginkább csak az a fontos, hogy példának okáért az Eiffel-torony, vagy a Pisai Ferde Torony előtt készítsenek egy tökéletes szelfit, amit posztolhatnak Instára és minél több like-ot bezsebelve megmutassák követőiknek, ők bizony itt is jártak.

Mindezek következtében a tömegek évről évre egyre nagyobb számban lepik el a világ legjelentősebb olyan városait és nevezetességeit, mint a perui Machu Picchu, a Japán Kiotóbéli Gion negyed, az olaszországi Velence, a párizsi Louvre, vagy a horvátországi Dubrovnik városa. De talán ezeknél is jobb példa a Horvátország-béli Plitvicei-tavak, melyet ma már csak előzetes regisztrációt követően lehet meglátogatni. A kormány így próbálja védeni természeti értékét a kontrollálatlan tömegektől.

Ebből is jól látható, sajnos a nagy népszerűségnek örvendő helyeken már jóval több a turista, mint amennyit ezek az úticélok képesek lennének befogadni. Ez számunkra sem jó, hiszen senki nem akar a nagy tömegben lökdösődni, vagy a hosszan kígyózó sorokban várakozni, míg bejuthat egy adott múzeumba.

Megoldás keresése

Tervezd meg utazásod előre!

Tervezd meg utazásod előre! Shutterstock

Nyilván, indokoltan merülhet fel benned: nekem is ugyanannyi jogom van látni ezeket a helyeket, mint bárki másnak, akkor mégis miért én hozzak áldozatot, miért én mondjak le róla?!

Szerencsére még nem tartunk ott, hogy bárkinek is le kellene mondani az utazás élményéről. Pusztán csak mindenkinek meg kellene értenie, ez nem jog, hanem kiváltság! Abban a kiváltságban lehet részünk, hogy bejárhatjuk bolygónk természeti és emberi kéz alkotta kincseit. Éppen ezért felelősséggel tartozunk e törékeny szépség iránt!

Így tehát gondolkodjunk, mielőtt útra kelünk. Gondoljuk végig, valóban el akarunk e menni arra az adott helyre. Tényleg vágyunk oda, vagy csak egy újabb felszínes Insta poszt lenne az oka? Valóban szeretünk múzeumba járni, azért állunk sorba a Louvre előtt, vagy csak el akarunk vele dicsekedni a barátainknak?

Ha valójában ki nem állhatod a múzeumokat, akkor kérlek ne menj be! Ne gyarapítsd a tömeget, inkább fedezd fel a település kevésbé felkapott részeit. Ne csak 1-2 napot tölts el egy adott nagyvárosban, szánj rá több időt, fedezd fel mélyebben és próbálj meg beilleszkedni, ne a turistás helyeket látogasd. Persze nem mondom, hogy hagyd ki a Colosseumot, vagy a Vatikánt, inkább vedd meg előre a jegyed, foglalj a belépésre időpontot, állítsd össze jobban a programodat. Gondolkodj és tervezz jóelőre és ha teheted, főszezonon kívül is utazz. Ezzel nem csak magadnak segítesz megszabadulni a turistaáradattól, hanem még az adott úti céllal is jót teszel.

Állítsd össze tudatosan a bakancslistád!

Tudatos bakancslista

Tudatos bakancslista Shutterstock

Tudom, valószínűleg Neked is megvan az utazós bakancslistád, ahogy nekem. De vajon olyan helyek szerepelnek rajta, amiket tényleg meg akarsz nézni, ami igazán a szíved vágya, vagy csak hirtelen felindulásból, egy újabb poszt miatt akarsz menni?

Legyél tudatos, írd össze tudatosan a vágyott listád, olvass és tájékozódj hőn áhított úti célodról, készülj fel az adott kultúra szabályaira, ne szemetelj és tartsd tiszteletben a szóban forgó ország szabályait, hogy megőrizd a jelen ajándékát a jövőnek.

Ha ezt megértetted és elfogadtad, akkor pusztán annyi a dolgod, hogy okosabb turistává válj és megtanítsd barátaidat, gyermekeidet, szüleidet is arra, Ők hogyan válhatnak jobb utazóvá!

2019.07.16. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.