Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Ma is látható elsüllyedt hajóroncsok

Hajóroncsok nyomában

Hajóroncsok nyomában

Bolygónk óceánjai telis-tele vannak különféle elsüllyedt hajóroncsokkal. Némelyek a mély tengerfenéken pihennek, de akadnak olyanok is, amelyek a sekély öblökben vagy a parton hevernek. Mi, emberek pedig valami különös oknál fogva ellenállhatatlanul vonzódunk a múlt ezen darabkáihoz.

A tengerekben rejlő hajóroncsok rengeteg búvárt vonzanak, de a parton pihenő hajótestek is számos turista érdeklődésére tartanak igényt. Akár víz alatt, akár a szárazon legyenek, egy biztos, a letűnt idők emlékei mindig izgalmat keltettek és napjainkban is jelentős vonzerővel rendelkeznek.

SS America – Kanári-szigetek

A Kanári-szigetek rendkívül vonzó úticélnak számít. Köszönhetően izgalmas és színes tagjainak, melyek külön-külön is megérnek egy nyaralást. Elsődleges célpontnak Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura és Lanzarote számít.

A szigetek közül Fuerteventura különösen érdekes, hiszen teljes egésze és partközeli, gazdag tengeri élővilága is az UNESCO világörökség része. Mélykék hullámok és szemet gyönyörködtető homokos, valamint sziklás strandok jellemzik. Szeles mivolta okán a szörfösök kedvelt paradicsoma.

7 izgalmas tény a Kanári szigetekről – Te tudtál róluk?

Ez is érdekelhet:

7 izgalmas tény a Kanári szigetekről – Te tudtál róluk?

Ritkábban emlegetett nevezetessége az SS America, amely a ’90-es évek közepén feneklett meg a sziget partjainál. A ketté tört hajó oldalára fordulva fekszik az óceánban. Akik a szárazföldről szeretnék megcsodálni, apály idején keressék fel, hiszen már csak ekkor látszanak megmaradt részei.

Az SS America 1939-ben épült óceánjáró, amely 1983-ig teljesített szolgálatot. Ezt követően kivonták a forgalomból, majd Görögországban, a Pireusz kikötőben tárolták. A tervek szerint állóhajóként luxusszállodává alakították volna Thaiföldön, de az úton odafelé egy viharba került. Az elszabadult hajó a Kanári-szigetek partjainál kötött ki. Szerencsére a legénységet még időben sikerült kimenteni. Így az SS America a fényűző luxusban való ragyogás helyett az enyészet martalékává vált.

Az idei szezon legjobb Kanári-szigeteki ajánlatai

Panagiotis – Zakynthos

Zakynthos, Navagio-öböl

Zakynthos, Navagio-öböl

Görögország egyik legnépszerűbb szigete Zakynthos, amely paradicsomi miliőjével vált az utazók kedvencévé. A Jón-tenger egyik legnagyobb szigete egyedüli természeti élővilággal, aranyszínű partokkal, rejtett vízalatti barlangokkal és türkizkék öblökkel rendelkezik. Abszolút szemet gyönyörködtető, tökéletes úticél. Gyönyörű strandjai közül a Banana Beach, a Xigia Beach, valamint a képeslapra illő Navagio Beach emelkedik ki.

A Navagio Beach magas mészkősziklái, fehér homokja és mélykék tengervize egyedi összeképet ad. Érdekességét tovább fokozza a parton található hajóroncs, amely még jellegzetesebbé teszi ezt az amúgy is ikonikus öblöt, amelyet csak hajóval lehet megközelíteni. Ennek megfelelően a klasszikus strandolásra kevésbé alkalmas, viszont megcsodálása abszolút bakancslistás!

5 tény Navagio-ról, Zakynthos legszebb strandjáról

Ez is érdekelhet:

5 tény Navagio-ról, Zakynthos legszebb strandjáról

Na de térjünk is vissza a már említett roncshoz. A hófehér homokon rozsdásodó Panagiotis nevű csempészhajó az amúgy is különleges öblöt csak még egyedibbé varázsolja. 1980-ban feneklett meg a sziget partján. Több szóbeszéd is kering róla, de a legnépszerűbb verzió szerint cigarettát csempésztek rajta az olasz maffia számára.

Akárhogy is, a Navagio-öböl és az ott található Panagiotis hajótest bolygónk egyik legismertebb és legnépszerűbb úticéljának számít.

Irány Zakynthos - itt várnak a legjobb üdülések!

Mediterranean Sky – Elefsina Görögorzág

Mediterranean Sky, Görögország

Mediterranean Sky, Görögország

A MediterraneanSky eredeti nevén City of York 1952-1971 között szolgált utasszállítóként angol fennhatóság alatt. A ’70-es években nevezték át Mediterranean Sky-ra és átvitték a Földközi-tengerre, ahol kompként szerették volna használni. A tervek persze meghiúsultak, így 1975-ben felújítását követően ismét turistákat szállított, immár luxushajóként.

1996-ban ismét felfüggesztették tevékenységét renoválás céljából, de a hajó felújítása hiába váratott magára. 1997-ben végérvényesen kivonták a forgalomból és az Athéntól néhány kilométerre található Eleusis (Elefszína)-öbölbe szállították.

Görögország titkos helyei, melyeket látnod kell

Ez is érdekelhet:

Görögország titkos helyei, melyeket látnod kell

Az évek és a korrózió megtette hatását, hiszen 2003-ben süllyedni kezdett és az oldalára dőlve félig a vízbe merült. A partközeli alacsony vízállásnak hála egyik oldala ma is kilátszik a vízből olyan hatást keltve, mintha csak ott pihengetne. Ennek is köszönhetően izgalmas turistalátványossággá vált az évek során. A hajóroncs felkeresése tökéletes kiegészítő programja lehet egy izgalmakkal teli athéni nyaralásnak!

Az idei szezon legjobb görögországi ajánlatai

2021.07.02. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.