Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Még nem késő elindulni a horvát tengerpartra

Szerencsére még javában tart a nyár, így nem késő egy hétre vagy akár csak egy pár napra megcélozni déli szomszédunk tengerpartját! Habár az aktuális világhelyzet miatt a megváltozott utazási szabályok idén jelentősen leszűkítették nyaralási úti céljaink listáját, azért a horvát Adria továbbra is tárt karokkal vár minket! Az ország tengerparti vidéke rendkívül hosszan terül el, így megannyi csodás kis városkát, szigetcsoportot és világszinten is népszerű turista paradicsomot rejt. Az Isztriai-félszigettől egészen a lenyűgöző Dubrovnik városáig válogathatunk a szebbnél-szebb strandokban. Kár lenne lemondani róluk!

Irány Isztria!

Horvátország, Rovinj

Horvátország, Rovinj Shutterstock

Próbálok nem elfogult lenni, de be kell vallanom, hogy az Isztriai-félsziget és azon belül is Rovinj az egyik kedvenc úti célom. Ezzel az érzéssel bizonyára nem vagyok egyedül. Aki járt már Rovinj macskaköves óvárosának romantikus utcácskáin az tudja, mennyire rabul ejtő szépsége. Aki még nem, annak nem mondhatok mást, mint hogy tessék útra kelni és felfedezni! Az óváros legmagasabb pontján álló Szent Eufémia-székesegyház kapujából körbetekintve rácsodálkozhatunk a hely szépségére és ellenállhatatlan vonzerejére. Persze Rovinjban nemcsak a régi épületek, hanem a tenger kéksége, a pezsgő hangulat, a barátságos helyiek és a hajózási lehetőségek végtelen tárháza az, ami megbabonázza az embert. Csónakról, vagy hajóról szemlélve a város egy teljesen más arcát mutatja, mely legalább annyira izgalmas és szeretni való. A finom horvát tengeri ételek pedig megkoronázzák az egész ittlét élményét.

Persze az Isztriai-félszigeten nem Rovinj az egyetlen érdekes és kihagyhatatlan úti cél. A teljesség igénye nélkül, ott van még Pula, az ókori Római Birodalom egykori települése. A letűnt korból ránk maradt lenyűgöző amfiteátrum, a Segius diadalív és a Fórum épületei mindenképpen felkeresésre érdemesek. Továbbá még a Mária Mennybemenetele Székesegyházat és a pulai erődöt is érdemes megnézni. Persze az itteni strandokról sem szabad megfeledkeznem, melyek tipikusan horvát, sziklás és kavicsos jellegűek. Az Ambrela-öbölben mesés partjai, vagy a Valkane beach klasszikus tengerparti pihenésre csábítanak.

Isztria rejtett kincsei

Ez is érdekelhet:

Isztria rejtett kincsei

Isztria további csodái közt találjuk még az ugyancsak nagy népszerűségnek örvendő Opatija strandját, a művészeti értékeiről ismert Grožnjant és persze a rendkívüli hangulatú Porec települését. Mindegyikük remek élményekkel kecsegtet, azonban isztriai nyaralásunk alkalmával egy helyet semmiképpen se szalasszunk el, ez pedig nem más, mint a Brijuni Nemzeti Park. A félsziget partjaitól nyugatra fekvő szigetcsoporton római romok, szafari park és lenyűgöző természeti értékek fogadnak.

Szigetek bűvöletében

Krk sziget

Krk sziget Shutterstock

A Kvarner-öböl szívében található Krk sziget talán az egyik legkedveltebb célpont a magyar nyaralók körében. Miért? Mert közel van, remek kirándulási lehetőségeket rejt, megfelelőek a kerékpárutak, jókat lehet vitorlázni, hajókirándulásokon lehet részt venni és ráadásul még bájos kis településekből sem szenved hiányt. Kiemelkedő pozitívuma, hogy a Klimno-öbölben hosszan elnyúló homokos partszakaszokra bukkanhatunk, mely tény főleg a kisgyerekes családok számára jelenthet plusz pontot. Baška településének strandja ugyancsak nagy népszerűségnek örvend, igaz, itt aprókavicsos tengerpartokon pihenhetjük ki a hétköznapok fáradalmait. És ha már strandok, akkor a Soline öböl gyógyiszapos partját sem hagyhatom ki a felsorolásból.Ezen felül Horvátország egyik legjelentősebb szigete mellett szól még természeti szépsége és finom ételei. A városlátogatások kedvelői számára a sziget névadó városába Krk-be mindenképpen ajánlott egy kitérőt tenni. Továbbá a már említett Baška és a szépséges Omisalj települések is megérnek egy kirándulást.

A Kvarner-öböl kincsei: Rab, Krk és Cres

Ez is érdekelhet:

A Kvarner-öböl kincsei: Rab, Krk és Cres

Krk szomszédságban elterülő Cres sziget ugyancsak remek választás egy augusztusi nyaraláshoz, hiszen gazdag növényvilága, nyugalmat árasztó miliője és híres Sveti Ivan strandja kihagyhatatlan.

Krk-től délre találjuk Rab szigetét, mely szintén felkapott nyaralóhelyként él a köztudatban. Ez nem meglepő, hiszen rengeteg homokos stranddal – melyek közül Lpar kiemelkedik- és gyönyörűséges óvárossal van megáldva.

Hvar sziget

Hvar sziget Shutterstock

A Kvarner-öböl bűvkörét magunk mögött hagyva induljunk el délre, Dalmáciába. Igaz, hazánktól egy picit messzebb van, de minden kilométere megéri. Az itt elterülő Hvar szigetet klasszikus mediterrán klíma, türkizkék öblök és gyönyörű strandok jellemzik. A sziget legfontosabb települése Hvar, mely egykor a Velencei Köztársaság fontos pontja volt. Így már nem meglepő, hogy az olasz hatás máig érződik a település utcáin. A Városházát, az Óratornyot, a Szent István teret (Főtér) és az itt álló Szent István székesegyházat mindenképpen érdemes megcsodálni. A település legdominánsabb nevezetessége mégis a Fortica erőd, ahonnan lenyűgöző panoráma tárul az ember szeme elé.

Káprázatos Dubrovnik

Dubrovnik

Dubrovnik Shutterstock

A gazdag történelmi múlttal rendelkező Dubrovnik óvárosában sétálva érezni a régmúlt lenyomatát. Nem csoda, hogy az UNESCO világörökség részét képezi, oly lenyűgöző és magával ragadó. Igaz, ez a hazánktól legmesszebb fekvő horvát nagyváros, mégis megéri ide látogatni. Különlegessége, nem hétköznapi bája és lenyűgöző épületei miatt a világ minden tájáról érkeznek ide nyaralók. A páratlan szépségű település nevezetességekben nem szenved hiányt. Legjelentősebb látnivalóinak felfedezését érdemes a Főtéren kezdeni, ahol a Szent Balázs templomot, a Katedrálist, a Rektori palotát és a Sponza palotát feltétlenül szemügyre kell venni. Innen kezdődik a város főutcája is, melyen egyszerűen muszáj végig sétálni. Természetesen a régi kikötő, a várfal, a Minceta-erőd, a Lovrijenac-erőd és a Bokar-erőd ugyancsak kötelező elemei itteni városnéző utunknak. A várfal, illetve az erődök határozzák meg az óváros képét, jellegzetes miliőt kölcsönözve. Dubrovnik szépségét és egyediségét a filmesek is felismerték, így válhatott a Trónok harcában Királyvár megtestesítőjévé. Habár az óvárosi rész nem a strandolásról szól, azért a Buza Beach-nek hála fürdőzésre is van lehetőség. Ha igazán pihentető strandolásra, tengerparti láblógatásra vágynánk, akkor irány Lokrum-sziget. Itt a kristálytiszta vízben frissíthetjük fel magunkat és élvezhetjük a gazdag élővilág szépségét. A legjobb benne, hogy a szigetről egy teljesen más perspektívából láthatjuk Dubrovnikot és a gyönyörűséges Horvátországot!

Horvátországi ajánlatainkért kattints!

2020.08.11. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.