Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Nizza TOP 10 látnivalója

Nizza TOP 10 látnivalója

Nizza TOP 10 látnivalója Shutterstock

A gyakran csak a Francia Riviéra fővárosaként aposztrofált Nizza kitűnő elhelyezkedésének és megannyi kuriózumának hála, világhírű úticélnak számít. A Côte d’Azur, vagy másnéven Azúr-part központjának tekintett város nem csak pihenésre csábító tengerparttal, hanem lenyűgöző épületekkel és látványos nevezetességekkel is várja az ide érkezőket. Az alábbi összeállításban Nizza Top 10, kötelezően felkeresendő látnivalóit válogattam össze, melyek Téged is garantáltan utazásra inspirálnak!

A lenyűgöző szépségek bűvöletében nem szabad elfeledkezni a Francia Riviéra semmihez sem fogható varázsáról és a vidék festői természeti környezetéről sem, mely tökéletes keretbe foglalja Nizza kincseit.

1. Promenade des Anglais

Promenade des Anglais

Promenade des Anglais Shutterstock

Nizza egyértelmű jelképének a Promenade des Anglais parti sétány számít, mely a Földközi-tenger mentén húzódik.A közel 7 kilométer hosszan elnyúló emblematikus utca a Nizza Côte d'Azur repülőtérnél kezdődik és egészen a Quai des États-Unis-ig (Amerikai Egyesült Államok mólója) tart. E különleges promenádon végigsétálva egyszerre élvezhetjük a tenger ragyogó kékjét és a város lüktető hétköznapi életét. A mellettünk elhaladó futók és biciklizők látványa, valamint az út túloldalán sorakozó luxushotelek, boltok és múzeumok teszik teljessé a képet.

2. Cours Saleya

Nizza híres piaca

Nizza híres piaca Shutterstock

A híres sétány keleti végében, a Quai des États-Unis szomszédságában találjuk Nizza virágpiacát. Természetesen a virágok mellett számtalan más árut, így zöldséget és gyümölcsöt szintén lehet itt kapni. A piacon nem csak standok, hanem kis kávézók is várják a korai kelőket. Azok számára is megéri ellátogatni ide, akik nem szeretnének vásárolni, hiszen már maga a piac egyedi atmoszférája is feltölti az embert.

3. La Vieux Nice - Vieille Ville

A történelmi óváros épületei

A történelmi óváros épületei Shutterstock

Az imént említett virágpiac Nizza történelmi városközpontjának - La Vieus Nice, vagy másnéven Vieille Ville – a szívében található, annak örök, elengedhetetlen elemeként. Ahogy a piac, úgy a szűk utcácskák, a régi időket idéző házak, a kis üzletek, valamint a gyönyörű Operaház szintén szerves részét képezik a város legrégebbi kerületének.Érdemes töviről hegyire bejárni e régi rész minden zegét-zugát és felfedezni összes szépségét. Ebből következik, hogy Nizza óvárosa kötelezően felkeresendő helynek számít.

4. Place Masséna - Nizza főtere

Fontaine du Soleil

Fontaine du Soleil Shutterstock

Az Operaházat és egyben az óvárosi részt észak-nyugati irányban elhagyva Nizza főterén találjuk magunkat. A Place Masséna első számú nevezetességei gyönyörű szobrai és a tér bejáratánál található szökőkút, a Fontaine du Soleil.A főtér és a sétány közé ékelődve a Jardin Albert 1er zöldellő kertjében megpihenve szívhatjuk magunkba a város kínálta szépségeket.

5. Château de Nice - Kastélyhegy

Château de Nice

Château de Nice Shutterstock

A Vieille Ville-től északra magasodik a Château de Nice, mely a 11. és a 18. század közt a katonai célokat szolgáló várnak adott otthont. Az egykori erődöt sajnos a 18. század első felében lerombolták, így a hegy elsősorban a Promenade des Anglais-ra néző mesés panorámájával csalogatja a felfedezésre éhes turistát.A Kastélyhegy másik jelentős csábereje a gyönyörű vízesés és az azt körülölelő park. Nizzai látogatásunk során semmiképpen sem szabad kihagynunk ezt a mesés nevezetességet.

6. Cathédrale Saint-Nicolas de Nice

Szent Miklós ortodox székesegyház

Szent Miklós ortodox székesegyház Shutterstock

A legnagyobb és minden bizonnyal az egyik leggyönyörűbb ortodox templom, ami Nyugat-Európában található, a Cathédrale Saint-Nicolas. Ahhoz, hogy ezt a lenyűgöző épületet teljes valójában megcsodálhassuk, egy kissé el kell távolodnunk a tengerparttól és a város belseje felé kell vennünk az irányt. Azonban a II. Miklós cár parancsára emeltetett katedrálist kár lenne kihagyni, hiszen meglepően gazdag díszítettséggel bír. A lenyűgöző szépségű katedrális 1912-ben nyílt meg, mára pedig az orosz állam fennhatósága alá tartozik.

7. Monastere de Cimiez

Monastere de Cimiez

Monastere de Cimiez Shutterstock

A Nizza Cimiez-negyedében fellelhető kolostort a 16. században ferences szerzetesek alapították, és azóta is ők használják.A különleges hangulatú építmény falai egy múzeumot is rejtenek. Ezen túl, a közelében káprázatos kertet találunk, ahol pihentető sétát tehetünk, miközben gyönyörködünk a lábunk előtt elterülő Nizza képében.

8. Római kori romok

Cemenelum

Cemenelum Shutterstock

A fent említett kolostortól nem messze a Cemenelum hagyatékára bukkanunk, melyek szomszédságában további római kori emlékek maradványait is megtaláljuk. Az egykori amfiteátrum és a római fürdők maradványai a régmúlt gazdagságába engednek betekintést. Azok számára, akik szeretnek a múlt nagyságában gyönyörködni, kötelezően felkeresendő helynek számít.

9. Musée Matisse és a Musée d’art

Musée Matisse

Musée Matisse Shutterstock

Ugyancsak a Cimiez-negyedben, a kolostor és a római kori romok szomszédságában áll a Matisse múzeum. A híres francia festő, Henri Matisse a 20. század egyik legkiemelkedőbb alakjaként életének egy részét ebben a lenyűgöző villában töltötte. Ezért is oly különleges a mára múzeummá alakított épületben megcsodálni a mester remekműveit. A Matisse munkáit bemutató állandó kiállítás mellett különböző időszaki kiállításokkal is találkozhatunk itt.

Mivel Nizza rengeteg művész inspiráló menedékének számított, ezért nem meglepő, hogy a városban található Chagall Múzeum mellett a Musée d’art is igen jelentős népszerűségnek örvend. Ez utóbbi a modern és kortás művészetek remekeit vonultatja fel.

10. Eze

A varázslatos Eze

A varázslatos Eze Shutterstock

Az utolsó látnivaló kissé kilóg a sorból, hiszen Eze vagy Éze nem Nizza része, hanem a közvetlen szomszédságában található kis település. Mivel szinte összeér Nizzával, ezért muszáj felkeresni - meg persze azért is, mert a szikla tetejére épült falucska egyszerűen rabul ejti minden ide érkező szívét. A középkori hangulatot idéző utcák közt sétálva olyan érzése támad az embernek, mintha nem is a 21. századi Európában járna, hanem egy elvarázsolt mesevilágban. A Fragonard parfümmúzeum, a régi romok és a páratlan panoráma látványa garantáltan örök emlék marad.

2019.05.06. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.