Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Szicília = Maffia?

A Nap szigete

A Nap szigete

Szicília nevének hallatán sztereotípiák tömkelege villan be az ember agyába, melyek közül legelső helyen garantáltan a maffia szerepel. Ez nagyban köszönhető a hollywoodi alkotásoknak, köztük is leginkább A Keresztapa című kultikussá vált filmtrilógiának, melyben a szicíliai származású maffiavezér családjának történetét mesélik el.

Persze nem csak A Keresztapa, hanem számtalan más film, dokumentumfilm is foglalkozott már a szicíliai maffia, a Cosa Nostra létezésével, működésével, hatalmával és a vidékre gyakorolt hatásával. Az, hogy Szicília és tulajdonképpen egész Olaszország területén kisebb-nagyobb mértékben működnek bűnszövetkezetek, tagadhatatlan tény, azonban a mindennapi élet során ez korántsem mutatkozik meg oly élesen, mint, ahogy az történt a 20. század során.

Habár a maffiáról szóló mozifilmekben sokszor jelenítenek meg utcai lövöldözést, vagy más közterületen történő erőszakos eseményt, ez azonban a való életben nincs így. Ebből következik, hogy Szicíliába turistaként utazni egyáltalán nem veszélyes, hiszen a maffia aranykora leáldozott, ráadásul alapvető gazdasági érdekévé vált a közbiztonság megtartása. Napjainkban Szicília már nem jelent feltétlenül egyet a maffiával, sőt - annál sokkal több! Telis-tele van gyönyörű strandokkal, romantikus utcákkal és a mamma főztjét kínáló éttermekkel.

Szicíliában a mamma főz

Szicíliában a mamma főz

A gyakran csak a „Nap szigeteként” aposztrofált Szicília valóban ideális úticél. A mediterrán éghajlat, a szinte egész éves napsütés, a csodás természet, valamint a rendkívül gazdag történelmi és művészeti értékek elsőrangú választássá teszik. A Földközi-tenger legnagyobb szigetére klasszikus nyaralási szándékkal májustól októberig érdemes utazni, így élvezhetjük ki legtökéletesebben minden pozitívumát.

A fürdőzés elhivatott szerelmesei a sziklás és homokos partok közül egyaránt választhatnak, azonban a gyönyörűen kéklő víz minden esetben garantált.

Scala dei Turchi, Szicília

Scala dei Turchi, Szicília

Szicília megannyi strandja között könnyű elveszni, de annyi bizonyos, hogy az egyik legszebbnek San Vito Lo Capo-t tartják. A Trapani városától nem messze fekvő part, közel egy kilométer hosszan elterülő fehér homokkal és lassan mélyülő, tiszta vízzel hívogatja a fürdőzés szerelmeseit.

A San Vito Lo Capo beach-től keleti irányban tovább haladva egy másik mesés partszakaszra bukkanhatunk, mely Scopellovárosában bújik meg. A sziklákkal tarkított homokos strandon túl a bájos települést is érdemes felfedezni.

Természetesen ezen strandok rendkívüli szépségüknek és kiváló fürdőzési adottságaiknak hála, kiemelkednek a többi közül. Ugyanakkor létezik egy lenyűgöző természeti képződmény, mely Szicília különleges, kötelezően felkeresendő látnivalói sorát erősíti, ez pedig nem más, mint a Scala dei Turchi. Agrigento városának szomszédságában találjuk a jellegzetes, lépcső alakzatot formáló, fehér mészkősziklákat, melyek homokos partszakaszokat zárnak közre.

Scopello mesés partszakasza

Scopello mesés partszakasza

Szicíliában járva nem szabad megelégednünk csupán a strandolás nyújtotta örömökkel, hiszen a sziget gazdag történelmi öröksége egyértelműen felfedezésre hív, nekünk pedig muszáj engednünk a csábításnak!

A végtelennek tűnő látnivalók felfedezését az északi parton fekvő Palermovárosával érdemes kezdeni, mely Szicília közigazgatási központjaként igen fontos szerepet tölt be. Amára letűnt Szicíliai Királyság egykori fővárosának többezer éves történelme a mai napig kézzel fogható szépségekben mutatkozik meg. Az egykori föníciai, görög, római, arab, normann és Bourbon uralom máig fennmaradt emlékei közül a Palazzo dei Normanni palotát, a Santa Maria dello Spasimotemplomotés a Teatro Massimo színházatmindenképpen látni kell.

Szicília felfedezését a délnyugati partvidéken fekvő Agrigento régészeti csodáival érdemes folytatni. A Valle dei Templi, vagyis a Templomok Völgyeaz ókor letűnt gazdagságának hírnöke, ma az UNESCO világörökség részét képezi. A hajdan virágzó város még megmaradt épületei közt sétálva az embert elönti egyfajta csodálattal vegyített szomorúság.

Valle dei Templi, a Templomok Völgye

Valle dei Templi, a Templomok Völgye

Agrigentot elhagyva a sziget belsejében Piazza Armerina városától nem messze, a Villa Romana del Casaleépületegyüttesére bukkanhatunk. A 4. századi palota a világ egyik leggazdagabb római mozaikgyűjteményével büszkélkedhet, mely szintén az UNESCO világörökség védelme alatt áll.

Felfedező utunkat tovább folytatva a sziget dél-keleti részére, Val di Nototerületére érkezünk, mely ugyancsak Világörökségi helyszín. A régió különleges, barokk stílusú városainak semmihez sem fogható hangulata igazán magával ragadja a kíváncsi utazót.

Természetesen Siracusasem maradhat ki a kötelezően felkeresendő helyek listájáról! Réges-régen, a korinthoszi görögök által alapított település mai történelmi belvárosa UNESCO által védett helyszín, melynek bejárása különleges emlékeket hagy maga után. A római amfiteátrum, Apollón temploma, a Katedrális és Santa Lucia bazilikája csak néhány a lenyűgöző látnivalók közül.

Siracusa ketadrálisa

Siracusa ketadrálisa

Siracusa városától nyugatra, a sziget belsejében egy újabb kihagyhatatlan látnivalóba botolhatunk, Pantalica nekropoliszaképében. A sziklafalba vájt sírkamrák nem kifejezetten grandiózus látnivalók, azonban annál egyedibbek. A közel 5000 sírkamrát rejtő terület nem csak régészeti, hanem természetvédelmi szempontból is igen értékes.

A számtalan építészeti és történelmi kincsen túl fontos megemlítenem Szicília fantasztikus ételeit is, hiszen a helyi finomságok végigkóstolása nélkül nem lehet teljes a nyaralás. Ahogy azt már korábban írtam, a sziget az elmúlt évezredek alatt hosszabb-rövidebb ideig különböző népcsoportok fennhatósága alá tartozott, akik mind hatással voltak a ma ismert szicíliai konyha kialakulására.

Ennek következtében a helyi ízek valamelyest eltérnek a klasszikus értelemben vett olasz ételekétől. A szicíliai konyha elemei közt erősen érződik az arab és görög hatás, mely tökéletes egyveleget képez a hagyományos olasz alapanyagokkal, ennek köszönhetően Szicília a finom ételek földi paradicsomává vált.

2019.04.04. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.