Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Új év, új úticélok

Hölgy nézi a repülőt

Hölgy nézi a repülőt Shutterstock

Az új év elérkeztével nemcsak a múló esztendőt búcsúztatjuk és köszöntjük a következőt, hanem számos fogadalmat is teszünk. Sokunk ebben az időszakban könnyebben engedi el azokat a dolgokat, amelyek már nem szolgálják a fejlődését és még többen vagyunk, akik új elhatározásokat, célkitűzéseket irányzunk elő magunknak. A változtatások sora különféle lehet, ennek fényében miért ne jöhetnének szóba új úticélok, eddig nem látott országok, tájak?! Ha Te is új vidékek felfedezésére vágysz, akkor az alábbi helyek meglátogatását bátran javasolom! És a jó hír, hogy közelebb vannak, mint elsőre gondolnád!

 

Albánia

Ksamil

Ksamil Shutterstock

Ez a közeli ország nem tartozik a klasszikus, elsőszámú turistacélpontok közé, habár az utóbbi években egyre inkább megnövekedett népszerűsége. A ’90-es évekig tartó kommunizmus mai napig szemmel látható hagyatéka mellett számos izgalmas nevezetességgel bír. Csodás hegyvonulatok, tavak, bájos falvak és mesés tengerpart fogadja az ide érkezőket. A remek ár-érték arány pedig csak hozzátesz pozitívumaihoz.

 

Fedezd fel az idei szezon legjobb ajánlatait Albániába!

 

Az ország érintetlennek ható természeti szépségei elvitathatatlanok. A helyiek vendégszeretete példás, a gasztronómia pedig csábító. Az albán konyhán egyértelműen érződik a görög, olasz és török hatás az amúgy klasszikus balkáni ízvilággal vegyítve.

Természeti látnivalói közül a Kék szem forrás talán az egyik legnevezetesebb és legmegindítóbb. A kék szín csodás árnyalatait felsorakoztató, kristálytiszta forrásból ered a Bistrica folyó. Vadregényes kirándulóhelyért irány a Llogara Nemzeti Park, ahol a túrázás szerelmesei szíve garantáltan megdobban. Ezen felül a Valbona-hágó, a Jezerca-hegy szemet gyönyörködtető látványa abszolút vonzerővel bír. Klasszikus városlátogatásra az ország fővárosa, Tirana hívogat. Továbbá Albánia olyan UNESCO világörökségi helyszíneket is tartogat, mint Butrin romvárosa, vagy a hegyoldalba épült házairól ismert Berat.

Berat vár

Berat vár Shutterstock

Albánia mellett szól nem várt szépségű tengerpartja is. Elsőre talán hihetetlennek tűnhet, de Ksamil hófehér homokja és türkizkék vize trópusi hangulatot áraszt. Dhërmi-i tengerparti rész sziklái és mesés vize ugyancsak felejthetetlen nyári élményeket tartogatnak.

 

8 ok, ami miatt érdemes meglátogatni Montenegrót

Ez is érdekelhet:

8 ok, ami miatt érdemes meglátogatni Montenegrót

 

Szardínia

Szardínia

Szardínia Shutterstock

Szardínia Albániához képest sokkal inkább ismert úticél. Ugyanakkor a tipikus nyaralós helyszínek között ritkábban szerepel, pedig rengeteg lehetőséget tartogat. Az Olaszországhoz tartozó, autonómiával rendelkező sziget egyik legerőteljesebb vonzereje a tiszta, kék víz és a hosszan elnyúló homokos partszakaszokban rejlik. Rengeteg strandja közül kiemelkedik a La Pelosa beach, a sznorkelezésre is kiváló Cala Domestica és a családok által kedvelt Porto Pino.

 

Szardínia Téged is elvarázsol

Ez is érdekelhet:

Szardínia Téged is elvarázsol

 

Persze a klasszikus fürdőzős, tengerparton heverős pihenés mellett aktív kikapcsolódásra is bőven van lehetőség. Így például felfedezhetjük a sziget fővárosának Cagliarinak minden szegletét. A régi városnegyed klasszikus épületei, az Elefánt torony, a Szent Remy bástya és a San Michele vár csak néhány a nevezetességek hosszú listájáról. A vár egy dombon fekszik, így innen csodálhatjuk meg legteljesebb valójában Cagliari városát. Cagliariban érdemes még felkeresni a helyi piacokat, kajak túrán részt venni, illetve bejárni a város alatt húzódó barlangokat is.

Cagliari

Cagliari Shutterstock

A szigeten különféle túrákon szintén részt lehet venni, de a táj megismerése közben érdemes Szardínia különös, többezer éves „kőtömbjeinél” megállni egy kicsit. Ezek a tömbök a nuragik. Még a Római Birodalom előtti időszakban az úgynevezett Nurági civilizáció uralta a szigetet. Ebből a letűnt korból maradtak hátra ezek az érdekes halmok szerte a szigeten, ugyanakkor a Su Nuraxi a Barumini falu a legautentikusabb mind közül és UNESCO Világörökségi helyszín.

 

Itt találod a válogatott olaszországi üdüléseket!

 

Jordánia

Petra

Petra Shutterstock

Közel-keleti egzotikum biztonságosan egy karnyújtásnyira. Talán így lehetne a legrövidebben jellemezni Jordániát. Ez a nem mindennapi ország megannyi lehetőséggel, izgalmas látnivalókkal kecsegtet. Az ország lakossága arab, túlnyomó részük iszlám vallású, de jelentős keresztény közösségek is megtalálhatók. Jordánia természeti értékei és történelmi nevezetességei okán egész évben remek úti cél. Az egyik legjelentősebb és legismertebb szépsége Petra romvárosa. Az időszámításunk előtti időkben emelték, kőből faragott épületei, templomai, fürdőhelyei a mai napig lenyűgözik az embereket.

 

A híres Jordánia: látogasd meg kedvenc filmjeid helyszínét!

Ez is érdekelhet:

A híres Jordánia: látogasd meg kedvenc filmjeid helyszínét!

 

Az ország másik világhírű helyszíne a Holt-tenger, amely magas sókoncentrátumáról vált ismertté. Ennek következtében lehetetlen benne elmerülni, vagy a szokott módon úszni. Habár a vízben semmilyen élőlény nem képes megélni, jótékony hatást fejt ki különböző betegségekre, így terápiás céllal is sokan keresik fel. Érdekesség, hogy medre szárazföldünk legmélyebb pontja.

Holt-tenger

Holt-tenger Shutterstock

Ha további különleges természeti képződményt szeretnénk még látni, akkor irány Dél-Jordánia, pontosabban Wadi Rum sziklái. Szerencsére a sivatag felfedezése mellett klasszikus tengerparti pihenésre is van lehetőség Akaba városában. Itt hosszan elnyúló homokos tengerpart és csodás tengervíz ad lehetőséget a fürdőzésre. Habár Akaba városlátogatásra éhes utazó számára is kiváló, azért én azt javaslom, hogy tipikus nagyvárosi hangulatért inkább az ország fővárosát Ammánt keressük fel.

Jordánia különleges hangulata és értékei okán abszolút toplistás úticél!

 

Fedezd fel az idei szezon legjobb ajánlatait Jordániába!

   

2022.01.18. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.