Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Utazás a kanapén – filmajánló mesés tájakról

Shutterstock

Sajnos az idei év nem a külföldi kalandszerzésről, festői tájak felfedezéséről és új kultúrák megismeréséről szólt, azonban semmi sem állandó és reméljük, hamarosan újra nyakunkba vehetjük a világot. Addig is,  amíg ez az idő elérkezik induljunk egy sokkal elérhetőbb utazásra, egyszerűen, kényelmesen, otthon a kanapénkon ülve! Izzítsd hát a Netflixet, az HBO-t és tarts velem!

Hét év Tibetben (Netflix)

Tibet, Lhássza, Potala palota

Tibet, Lhássza, Potala palota Shutterstock

Valódi klasszikus a lehengerlő Brad Pitt főszereplésével. Az igaz történeten alapuló kalandfilm nemcsak térbeli, hanem időbeli utazásra is hív. A helyszín Belső-Ázsia, Tibet, illetve annak fővárosa Lhásza, ahová a hegymászó Heinrich Harrer és társa a második világháború végén kalandos körülmények között megérkezik. A film tulajdonképpen a két főszereplő tibeti tartózkodását, Heinrich a 14. Dalai Lámával kötött barátságát mutatja be. (Az osztrák hegymászó a Dalami Láma tanára lett.) Izgalmas, ahogy egy európai ember szemszögéből betekintést nyerhetünk az 1940-es évek végéig még független Tibet kultúrájába, a tibeti buddhizmus hagyományába. Habár a filmben látott Tibetet az 1950-es évek beköszöntével megszállta Kína és már a Dalami Lámának sem ott van fizikailag a székhelye, a képkockák láttán mégis elementáris erővel csábítja az embert ez a nem mindennapi ország.

Ízek, imák szerelmek (Netflix)

Bali, Lempuyang Luhur templom

Bali, Lempuyang Luhur templom Shutterstock

Julia Roberts főszereplésével készült film egyértelműen utazásra inspirál. Annak, aki már látta nem kell taglalnom, miért. És aki még nem?! Nos, annak ajánlom most azonnal megnézni! Humoros, lélekemelő, útkereső, erőt adó. Ahogy a Hét év Tibetben, úgy az Ízek, imák szerelmek is könyvön és valós eseményeken alapul. Nem csoda, hogy annyira népszerűvé vált. A főhősnő Liz sikeres író, aki véget vet házasságának, majd új kedvesével való párkapcsolatának és egy évre maga mögött hagyva mindent nekivág a nagyvilágnak. Először Olaszországban kóstol bele az étel és az élet igazi élvezetébe, majd Indiában egy ashramban önmaga megtalálására fordítja energiáit. Végül Balin olyan dolgokra lel, amelyekről az út kezdetén álmodni sem mert.

Grace, Monaco csillaga (Netflix)

Monaco

Monaco Shutterstock

A szintén igaz történeten nyugvó film a fényűző Monaco hangulatát, a tenger illatát és egy valóra vált tündérmesét hoz el nekünk Nicole Kidman főszereplésével. Grace Kelly Hollywood ünnepelt színésznőjeként maga mögött hagyva minden csillogást 1956-ban hozzáment III. Rainier monacói herceghez. Ez a film tulajdonképpen ott kezdődik, ahol a legtöbb alkotás véget szokott érni, ugyanis azt mutatja be, mi történik a világra szóló boldogító „igen” kimondását követően. Hiába a hercegnői lét, az évek múlásával Grace-t mégis egyre inkább csábítani kezdi Alfred Hitchcock és a filmgyár világa. Grace belső vívódásai láttán a nézőt abszolút beszippantja a múlt század hangulata és a független városállam szépsége. Nagyszerű film, melyben a hűen tükrözött életrajzi elemek mellett Monaco egyedi hangulatába nyerhetünk bepillantást.

David Attenborough: Egy élet a bolygónkon (Netflix)

Jegesmedvék a sarkvidéken

Jegesmedvék a sarkvidéken Shutterstock

Daveid Attenborough dokumentumfilmje nem kifejezetten „utazós film”, ennek ellenére több okból is szerepel a listán. A páratlan természettudós saját életútjának bemutatásán keresztül tárja elénk bolygónk ökológiai helyzetét és vázol fel két lehetséges jövőképet. Habár a képkockák mesés tájakra viszik a nézőt, abszolút utazásra sarkalva, mégis szívfacsaróan láttatja az ember pusztításának eredményét. Egyértelműen elénk tárja az elmúlt 60-70 év alatt bekövetkezett erdőirtások katasztrofális következményeit, az olvadó gleccserek félelmetes erejét. A lenyűgöző tájakat és állatokat, valamint a lehetséges katasztrofális jövőt látva elgondolkodtat és változásra sarkall. Ráébreszti az embert, hogy a pusztítás helyett óvni és védeni kell földünket, hogy gyermekeink is láthassák a fajok sokszínűségét és az élővilág páratlan szépségét. David Attenborough további filmjei ugyancsak elérhetőek a Netflix kínálatában, abszolút érdemes mindegyiket megnézni!

Durellék (HBO)

Korfu, Durell család egykori háza

Korfu, Durell család egykori háza Shutterstock

Durellék egy rendkívül szórakoztató, jó kedvre derítő és görög utazásra inspiráló sorozat. Gerald Durrell Korfu-trilógiájából készült 4 évados tévéfilmsorozat tele van nevetéssel, élettel, színnel és örömmel. Tökéletes választás, ha az ember ki akar szakadni 2020 valóságából és el akar menekülni legalább képzeletben Korfu szépséges szigetére. Az 1930-as években játszódó Durellék az angol özvegy Louisa Durrell és négy gyermekének Korfun való tartózkodásának kalandjait meséli el, természetesen valós események alapján. Ódákat tudnék zengeni róla, de most úgy érzem minden szó felesleges. A legjobb, ha egy tálca sütivel, forrócsokival forraltborral, vagy egy csésze teával bekuckózunk és hagyjuk, hogy a Durell család kalandjai elvigyenek egy nem is oly távoli szigetre, egy boldog világba.

Mamma Mia! – Sose hagyjuk abba (Netflix)

Görögország, Skopelos sziget

Görögország, Skopelos sziget Shutterstock

Ha imádtad a Mamma Mia! filmet, akkor a második részét is biztosan szeretni fogod! Nem az a klasszikus értelemben vett folytatás, ugyanis a musical két idősíkon játszódva mutatja be Donna Kalokairire való kalandos megérkezését. Természetesen van benne szerelmi szál, csalódás és sok-sok ABBA szám. Életteli vidám, nosztalgikus és persze utazásra inspiráló. Tökéletes csajos film, amit a férfiak is kedvelni fognak.

Egy esős nap New Yorkban (HBO)

New York

New York Shutterstock

Romantikus komédia Woody Allen tolmácsolásában. Aki látott már Woody Allen filmet, annak talán ennél többet nem is kell mondanom... Azért annyit mégis elárulok, hogy itt nincsenek lenyűgözően színes képkockák, vagy csodás tájak. New York-ot esős, kissé szürke, de lehetőségekkel teli helyként mutatja be, ahová egy főiskolás szerelmes pár romantikázni érkezik, de végül az események váratlan sora elsodorja őket egymás mellől.

Top 10 inspiráló utazós film

Ez is érdekelhet:

Top 10 inspiráló utazós film

Vadon

Útkeresés a vadonban

Útkeresés a vadonban Shutterstock

Jelenleg sem az HBO, sem a Netflix kínálatában nem szerepel, de mégis muszáj volt a Vadon című filmet a listára vennem. Miért? Mert ez az alkotás az útkeresésről szól. Az Egyesült Államok végtelenjében útra kelő főhősnő (Reese Witherspoon) 1500 kilométert gyalogol a néha veszélyes és változatos vidékeken át, hogy ráleljen önmagára. A film izgalmasan láttatja, hogy a belső elveszettség, bizonytalanság nem állandó, hiszen önmagunkba fordulva rálelhetünk a saját poklunkból vezető kiútra. Napjainkban egyre többen kerülünk szembe hasonlóan kínzó érzésekkel. Habár az országhatárok nem engedik meg a világhírű túraútvonalakon való barangolást, ne felejtsük el, hogy a hazánkat átszelő Kéktúrát mi is bármikor végig járhatjuk. Te vajon útra kelnél, hogy rálelj benső békédre?

2020.12.21. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.