Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Valóra vált álom: nyaralás, mintha csak egy könyvben olvastad volna

Élj át kalandokat, utazz könyvek alapján

Élj át kalandokat, utazz könyvek alapján Shutterstock

Kelj útra a könyvekből ismert helyszínekre! Nézd meg az Odüsszeusz által behajózott helyszíneket mikor visszatért Trójából. Menj végig az Orient expresszen, mint egy híres nyomozó, vagy pedig vesd bele magad a Vadonba a Pacific Crest Trail útvonalon, Chreryl Strayed írónő példája alapján. Éld át a nyaralást egy kis irodalmi ihletésű kalanddal!

Kövesd Ithaka királyát Korfura!

Isteni tengerpart a görög Korfu szigetén

Isteni tengerpart a görög Korfu szigetén Shutterstock

A legtöbb utas számára a hazaérkezés már egy egyszerű, gyors és tervszerű folyamat. A leghíresebb görög eposz hőse azonban ezt nem mondhatta el az utazásáról. Odüsszeusz utazása a trójai háborúból Ithaka városába - a viharok és a veszélyes szörnyek miatt – összesen 10 évig tartott. Persze nem mindenkinek van ennyi ideje, hogy pontosan leutánozza az ő kalandos útját, meg lássuk be, vannak olyan részei is, amiket inkább kihagynánk. Koncentrálj hát az utolsó szakaszra, és fedezd fel a festői Korfu szigetének apró kis falvait, ahol a főhős a vendégszerető lótuszevőkkel találkozott. Hajót adtak neki, amit a bosszúálló Poszeidón kővé változtatott - így jött létre Korfu partjai mellett a Pontikoniszi sziget.

Fedezd fel: A legkedvezőbb utazások Korfu szigetére

A következő érdekes kirándulási tippünk a délen található, nyugodt Paxosz szigete, ami komppal kényelmesen megközelíthető. Azt mondják, hogy ez a csodálatos zöld oázis, Aiaia szigete, Kirké varázslónőé volt. Ő volt az, aki a megátkozott borok segítségével Odüsszeusz legénységének felét disznóvá változtatta. Utazásod csúcspontja pedig maga az Ithakába vezető hajóút lehetne: az ottani kikötőben Odüsszeusz bronzszobra üdvözöl majd.

Kövesd Poirot nyomozót

Haydarpasa vasútállomás, Isztambul

Haydarpasa vasútállomás, Isztambul Shutterstock

A vonattal való utazás számos kellemes élményt nyújthat: nyugodt országon átívelő utazást, festői kilátásokat, a gyilkos áldozatának sikolyát egy bonyolult összeesküvés elmélet közepén… Várj, hogy mi?! Ohh igen, gyilkosság az Orient expresszen! Emlékszel még az egyik leghíresebb írónő, Agatha Christie leghíresebb alkotására? Az olvasókat bevezette az európai vasúti közlekedés szépségeibe, miközben bemutatta a kitalált nyomozó, Hercule Poirot történetét, aki ebben a részben egy gyilkos után nyomozott a luxusvonaton.

Olvass erről: A világ leghíresebb vasúti járatainak nyomában

Vegyél részt Te is egy egyedülálló utazáson, amely egész Európán áthaladva nosztalgikus emlékeket idéz elő. Kezd az utat Isztambulban a Pera Palota megtekintésével - Christie állítólag ott írta a könyvének egy részét, mielőtt felszállt volna a Szófiába tartó éjszakai vonatra. Az expressz vonat Halkali állomásról indul, ami a belvárosból autóbusszal vagy taxival közelíthető meg. Ezután a reggeli Belgrádba induló vonattal folytathatod az utat, ahonnan közvetlen vonal vezet Bécsbe. És ha mindez még nem lenne elég, akkor egy korabeli kupéval Párizsba is eljuthatsz egy kis rövid reggeli megállóval Zürichben.

Meghódítod a Pacific Crest Trail túraútvonalat?

Kalandos túraútvonal: Pacific Crest Trail

Kalandos túraútvonal: Pacific Crest Trail Shutterstock

Az Erdei fürdő elnevezésű terápia szerint a természetben eltöltött idő javítja a fizikai és szellemi jólétet. Cheryl Strayed ezt a teóriát a saját bőrén tapasztalta meg amit a Vadon című történetében is megírt. Lehet, hogy ismered is az ugyanezen a néven futó filmet Reese Witherspoonnal a főszerepben.

Tudod, melyik Európa 10 legijesztőbb helye?

Cheryl, édesanyja halála és a házasságának összeomlása után úgy érezte, mindent elveszített. Ezért úgy döntött, hogy útnak indul a Mojave-sivatagból Kalifornián és Oregonon keresztül Washington államba. Elindult hát az Amerika nyugati partja mentén kanyargó gyalogos túraútvonalon, a Pacific Crest Trail-en. Ez nem éppen a gyenge erőnlétű alkalmi turistáknak való kirándulás, hanem egy rengeteg természeti akadályokkal teli útvonal – legyen az az elviselhetetlen forróság, meredek túrák, veszélyes medvék vagy csörgőkígyók. Ez egy valódi kihívás, hogy felfedezhesd az Egyesült Államok legkülönbözőbb országait, de mindenekelőtt saját magadat is. Hét nemzeti parkon keresztül, gyönyörű hegyvidékeken és számtalan tó körül vezet majd az utad.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.