Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Velencei karnevál 

Velencei karnevál

Velencei karnevál Shutterstock

A farsang a jelmezbálok és a felhőtlen mulatozás ideje. A vízkereszt és a húshagyókedd közötti időszakot a karneválok teszik felejthetetlenné. Az utcai felvonulások, a feltűnő maskarások és a bolondozással teli programok a világ számos pontján megszínesítik az emberek életét. Nincs ez másként Olaszországban, a „vizek városában” sem. A velencei karnevál különleges pompájával évről évre tömegeket ejt ámulatba és hozza el számukra a gondtalan szórakozás lehetőségét. 

 

A Velencei karnevál története 

Szent Márk-székesegyház és egy maskarás

Szent Márk-székesegyház és egy maskarás Shutterstock

Olaszországban népünnepélyeket már az ókorban tartottak, de ezek idővel átformálódtak és a középkorban keresztény jelleget öltöttek. Velence felvirágzásával a karneválja is egyre jelentősebbé vált. Írásos emlékek szerint a velencei karnevál a 11. század végén már a helyiek életének szerves részét képezte. A mulatság az évszázadok során együtt fejlődött a várossal. Népszerűségét jól mutatja, hogy a 18. században Velence elnyerte a karneválok városa címet. A hosszan tartó virágzást azonban hanyatlás követte. A népünnep a 19. században szinte teljesen feledésbe merült, majd a 20. század végén a városvezetés szerencsésen újjáélesztette. Ennek köszönhetően a 21. században e páratlan maskarás fesztivál sikere töretlen és valódi reneszánszát éli. Manapság turisták hada látogat el Velencébe, hogy a Szent Márk téren láthassa az elegáns ruhák és álarcok sokszínű kavalkádját.   

 

Az ünnepség napjainkban 

Velence

Velence Shutterstock

Mára a Velencei karnevál az utazók egyik kedvelt célpontjává vált. Hiszen ki ne akarna részese lenni a meseváros legikonikusabb ünnepének?! Velence egyszerűen varázslatos. A lagúnákra épült, páratlan szépségű épületek, a macskaköves utcák, az impozáns Szent Márk tér, mind-mind csábítóan hatnak. E romantikus csodát a jelmezes felvonulók csak még tovább fokozzák. A mulatozó forgatag önmagában pezsdítő, de nem szabad megfeledkezni a karneváli programokról sem. 

Az ünnepség a Szent Márk-székesegyháznál, egy úgynevezett galambröptetéssel veszi kezdetét. A papírmadarat konfettizáporban, kábelen engedik le a harangtoronyból az ünneplő tömeg legnagyobb örömére. Ezzel elindítva a közel két hétig tartó mulatságot. 

A karnevál első napja mellett, az utolsó is jellegzetes. Ahogy az a télűző, tavaszváró eseményeknél lenni szokott, a tűz Velencében is fontos szerepet játszik. A záró napon a Karnevál Hercegét szimbolizáló szalmabábút máglyára vetik, ezzel intenek búcsút a télnek és a negatív dolgoknak. 

Velencei karnevál, maszkok

Velencei karnevál, maszkok Shutterstock

A karnevál kezdő és záró eseményei tökéletes keretet alkotva szórakoztatnak. Mégis a legfőbb különlegességet a színpompás maskarákba öltözött felvonulók jelentik. A teljes ruházat összhatása fontos, de a sajátos álarcra helyeződik a legnagyobb hangsúly. A maszkok éltérő változatai közül az úgynevezett „bauta” és a „volto” a legismertebbek, amelyek az egész arcot takarják. Ezen kívül láthatjuk a fél arcot fedő „colombina”, illetve a pestisjárvány idején használt, orvosi maszkra hajazó „Medico della peste” viseletet is. 

 

Olaszország 10 legszebb városa egynapos kirándulásokra

Ez is érdekelhet:

Olaszország 10 legszebb városa egynapos kirándulásokra

Velence 

Canal Grande és a Rialto híd

Canal Grande és a Rialto híd Shutterstock

„Az Adria királynőjének” is becézett város egyedisége különleges fekvésében rejlik, melyet a természetnek és az ember munkájának egyaránt köszönhet. A történelem viharos évszázadai során számos építészeti elemmel gazdagodott, így a mai Velencében fellelhetünk reneszánsz, bizánci, gótikus és barokk stílusjegyeket. A várost útként behálózó csatornák látványa páratlan. Ez a különlegesség ugyanakkor kihívásokat is hordoz magában, hiszen a városnak az iszaposodásból fakadó süllyedés ellen folyamatosan harcolnia kell. 

 

A lagúnák városa

A lagúnák városa Shutterstock

Az UNESCO világörökség részét képező Velence minden szeglete ámulatba ejtő. Nevezetességeinek száma jóformán végtelen, de van néhány, amely kiemelkedik a sorból. Ezek közé tartozik a már említett Szent Márk tér a Szent Márk-székesegyházzal, az Óratoronnyal és a Pátriárka palotával. Ezen kívül a Dózse-palota, a Sóhajok hídja és a La Libreria szintén egyedi. Persze számtalan, egyéb építészeti alkotás és finom fogásokat kínáló étterem várja, hogy felfedezzük. Velencében járva a város legfőbb vízi közlekedési útján, a Canal Grande-n való csónakázást semmiképpen sem szabad kihagyni. A gondolán való ringatózás Velence miliőjével párosulva romantikus hangulatot teremt. 

Jóllehet, Észak-Olaszország gyöngyszeme az év minden hónapjában tökéletes úticél, mégis a velencei karnevál különleges időszakot jelent a város életében. Fontos tudni, hogy a velencei karnevál mozgó ünnep, így a páratlan mulatság 2023-ban február 4-21. között kerül megrendezésre. A fesztivál csúcspontja pedig február 19-21. közé esik.   

Karneváli utak Velencébe - 2023

2023.01.10. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.