Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Verona: Több, mint Rómeó és Júlia

Verona: Több, mint Rómeó és Júlia

Verona: Több, mint Rómeó és Júlia Shutterstock

„Ó, Rómeó, mért vagy te Rómeó” - hangzanak a híres szavak, melyeket Júlia intézett igaz szerelmének, és mindenki elméjében ott csengenek.

William Shakespeare angol drámaíró világsikerű tragédiájának színhelyévé Veronát választotta, melynek köszönhetően az olasz város neve mára szinte teljesen egybeforrt a Rómeó és Júlia-val.Persze a végzetessé vált, fikción alapuló szerelem története mindenkit megigéz és ennek köszönhetően tömegek keresik fel Veronát, azonban a város sokkal több ennél, csordultig van színekkel, illatokkal és a gazdag történelmi múltról mesélő épületekkel.

Verona területe már a Római Birodalom felemelkedése előtt is lakott volt, így nem csoda, hogy az utcákon járva lépten nyomon gyönyörű épületekbe botlunk. A város elhelyezkedését tekintve, Észak-Olaszországban, Verona megyében fekszik, annak közigazgatási központjaként. Mivel Velence, Milánó és a Garda-tó is a közelében található, így az Adige folyó partján terpeszkedő Verona egy Észak-Olaszországi körutazás részeként, de akár önálló úticélként is tökéletes. Kellemes időjárási viszonyainak hála, egész évben remek választás, azonban a tavaszi, langyoskás meleg, a virágba borult természet mind-mind plusz okot adnak az azonnali útnak induláshoz és a város szépségeiben való tobzódáshoz.

Fedezd fel Veronát!

Fedezd fel Veronát! Shutterstock

Az UNESCO világörökség részévé nyilvánított Verona nevezetességeinek sorában számtalan régi épületet találunk, melyek közül a leghíresebbnek egyértelműen a Piazza Bra téren állóVeronai Arénaszámít. Az 1. századból származó amfiteátrum jelenleg is rendkívül jó állapotban van, így tökéletes, múltat idéző csábereje évről évre turisták ezreit vonzza. Különlegessége, hogy még ma is tartanak itt zenei rendezvényeket. Lássuk be, ezen a helyen klasszikus zenét hallgatni valóban felejthetetlen élmény.

A Piazza Bra az Arénán kívül megannyi csodás épületnek ad még otthont, melyek közül a Palazzo della Gran Guardia-t mindenképpen érdemes megcsodálni.

Az ókori gladiátorviadalok helyszíne

Az ókori gladiátorviadalok helyszíne Shutterstock

A térről tovahaladva egy híres utca, a Via Mazzini vezet át a Piazza delle Erbe térre, mely telis-tele van kávézókkal, éttermekkel és boltokkal. Leglátványosabb nevezetessége a Torre dei Lamberti. A 12. században épült toronyból kitekintve Verona gyönyörű panorámája tárul a szemünk elé. A Piazza delle Erbe további különlegessége, hogy hétvégente nyüzsgő piaccá alakul át.

A veronai látnivalók sora természetesen itt még korántsem ért véget, hiszen a Piazza delle Erbe szomszédságában található Piazza dei Signori szintén kötelezően felkeresendő.Itt állva nem csak a Dante-szobor, hanem a körülötte sorakozó épületek és a hely békés atmoszférájais lenyűgözi az embert.

E különös nyugalmat a folyón átívelő Ponte Pietra boltíves hídján átsétálva is érezhetjük, miközben további, festői szépséggel bíró épületek sora tárul fel előttünk.

Az idilli Ponte Pietra

Az idilli Ponte Pietra Shutterstock

Verona híres épületeinek végelláthatatlan sorából még feltétlenül ki kell emelnem a San Zeno Maggiore bazilikát.A Dante Isteni színjátékában is megjelenő templom azon túl, hogy lenyűgöző belső terével elkápráztatja az ide érkezőt, Szent Zeno, Verona első püspökének sírját is rejti.

A gazdag történelmi és építészeti értékek felfedezése után jól esik, ha csak egy kis időre is, visszatérni a természetbe. Ehhez tökéletes helyszínül a Giardino Giusti reneszánsz kert szolgál.A többszáz éves ciprusfák, a régi szobrok és szökőkutak között sétálva különös nyugalom keríti hatalmába az embert. Azoknak is mindenképpen megéri ide eljönni, akik nem különösebben rajonganak az ilyen jellegű kertben való sétálgatásért.

Az ország egyik legszebb reneszánsz oázisa

Az ország egyik legszebb reneszánsz oázisa Shutterstock

Természetesen Verona felfedezése nem lenne teljes a már említett Rómeó és Júlia tragédiájában szereplő ikonikus erkély megtekintése nélkül. Habár maga a mű cselekménye kitaláció és korántsem biztos, hogy Shakespeare-t pontosan ez az épület ihlette meg, ma mégis a via Cappello 23. alatt található Júlia házat és annak erkélyét tekintik a híres „erkélyes jelenet” helyszínének. A ház és az itt felállított bronz Júlia szobor a szerelmesek kedvelt célpontja.

Júlia erkélye

Júlia erkélye Shutterstock

Az epikussá vált szerelem otthonául szolgáló Veronában mi is garantáltan szerelembe esünk Olaszországgal és a várossal magával!De a műben szereplővel ellentétben ez a szerelem nem taszít a mélybe - sokkal inkább a boldogság tökéletes fellegeibe repít!

2019.04.09. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.