Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Zanzibár – Csobbanj a boldogságba!

Paradicsomi környezet, fehérhomokos tengerpart, fantasztikus élővilág és napsütötte szabadság. Ez Zanzibár! Az Indiai-óceán ölelésében, Afrika keleti partja mentén található szigetcsoport álomnyaralásra hív. Valódi egzotikum, ahol az élet minden pillanatát gondtalanul élvezhetjük.

Tudni érdemes

Zanzibár tulajdonképpen egy szigetcsoport, amely hivatalosan Tanzánia része. Afrika partjaitól körülbelül 30-40 kilométerre fekszik. Természeti adottságai páratlan szépségben öltenek testet. Ez a gyakorlatban azúrkék óceánt, fehérhomokos strandokat és isteni finom, vegyszermentes ételeket jelent.

Egész évben nyári meleg van, vagyis 25-30 °C-os nappali hőmérséklet, amely éjszaka csak néhány fokkal csökken. Meglepő, hogy az óceán és a levegő hője alig tér el egymástól, ezért szerencsére itt esélytelen hideg vízbe érnie a lábunknak.
Nyaralásunk dátumának kiválasztásakor azonban célszerű figyelembe venni az esős évszakok váltakozását. Ennek tükrében, a legtöbb egzotikus országtól kissé eltérően január-február, illetve június-szeptember vége közötti időszak a legideálisabb az utazáshoz.

Zanzibárt Fűszerszigetként is szokták emlegetni. Ennek oka a kereskedelemben rejlik. A korábbi időkben elsősorban az olyan helyi fűszerek exportálásából élt, mint például a vanília, a fahéj, a szerecsendió vagy a szegfűszeg. Manapság a fűszerek mellett a turizmus vált az elsőszámú gazdasági húzóerővé.
A szigetcsoport központja és legnagyobb tagja Unguja. A köznyelvben Unguját szokták Zanzibár névvel illetni. A szállodák többsége és a turisztikai nevezetességek jelentős része itt található.

Zanzibár látnivalói

Zanzibár elsősorban álomszép strandjai miatt vált az utazók kedvencévé. De szerencsére a strandoláson kívül még jó néhány programlehetőséget kínál.
Unguja sziget fővárosa Zanzibar City, amelynek szíve a történelmi óváros Stone Town. Szűk, romantikusan kanyargó utcák és különleges épületek egyvelege jellemzi. A szigetcsoport korábban arab, perzsa és brit befolyás alatt is állt, így rendkívül színes múltra tekint vissza. Kevésbé pozitív tény, hogy Zanzibár volt a kelet-afrikai rabszolgakereskedelem központja. Ennek nyomait szintén magán viseli a város. Stone Town felfedezése közben mindenképpen érdemes megtekinteni a Csodák Házát, a Palace Múzeumot, az Ijumaa mecsetet, a Hamamni perzsa fürdőt és a városi piacot (Darajani) is.

A központi sziget másik kihagyhatatlan látnivalója a Jozani Nemzeti Park.
A városi forgatag után jóleső érzés beleveszni Zanzibár különleges növény- és állatfajoknak otthont adó esőerdejébe. Az itt élő mahagóni és mangrovefák lombkoronáit vicces kinézetű főemlősök lakják. A nemzeti park híres az őshonos zanzibári vörös kolobusz majmokról (Piliocolobus kirkii). Rendkívül érdeklődők és barátságosak, jelenlétükkel könnyen mosolyt csalnak a turisták arcára.

Stone Town közelében található Changuu Island szintén remek kikapcsolódási lehetőséget tartogat. A 19. században börtönszigetként használták, ma szárazföldi teknősök lakhelye, akiket salátával etethetünk és simogathatunk. Teknősrajongóknak Unguja északi szegletébe is mindenképpen el kell menniük. A Mnarani Turtle Sanctuary egy olyan különleges hely, ahol a teknősökkel úszni lehet. Egyébként itt fekszik Nungwi autentikus városa, ahol meseszép strandokon pihenhetünk.
A fő szigeten jelentős turisztikai attrakciónak számítanak még a fűszerültetvények. A már említett illatos fűszerek mellett trópusi gyümölcsöket szintén termesztenek. Érdekes tapasztalás ilyen módon bepillantást nyerni a helyiek mindennapi életébe.

Vízi programok

A szárazföld felfedezése mellett természetesen a vízi programlehetőségekről sem szabad megfeledkezni. Zanzibár egyértelműen a strandolásról és az Indiai-óceán szépségeibe való belefeledkezésről is szól.
Ha aktív feltöltődésre vágynánk, akkor a sznorkelezést vagy a könnyűbúvárkodást érdemes kipróbálni. A gazdag vízi élővilágnak hála, a felszín alatt színes halakat és korallokat láthatunk. Tanácsos szervezett hajókiránduláshoz csatlakozni és megcsodálni a Menai-öböl szépségét, ahol még delfinekkel is találkozhatunk. Plusz pont, hogy a szigetekre jellemző csodálatos azúrkék víz itt talán még ragyogóbban és tisztábban csillog. A pozitívumok sorát tovább fokozza, hogy Zanzibár a szörf és kiteszörf kedvelők számára szintén nagyszerű kikapcsolódást kínál.

Legnépszerűbb strandok

Zanzibár (Unguja) fehérhomokos partszakaszai világhírűek. A finom homok és az azúrkék víz találkozása egyszerűen földöntúli szépséggel kecsegtet. A pálmafák, a lassan mélyülő víz, a helyiek kedvessége, a finom meleg mind-mind azt bizonyítják, hogy ez a hely egyszerűen tökéletes.
Ha valóban a legszebb strandokon szeretnénk átadni magunkat a pihenésnek, akkor a sziget északi és keleti partvidékét kell megcélozni. A már említett, északi fekvésű Nungwi tengerpartja egyszerűen szemet gyönyörködtető és életteli, akárcsak a közeli Kendwa. Ezzel szemben Pongwe beach csendesebb, nyugodtabb. Unguja keleti felén található Paje és Michamvi beach ugyancsak remek választás, ahol a már említett vízi sportoknak is aktívan hódolhatunk. A sziget nyugati partja sem marad szégyenben, ha különleges partszakaszokról van szó. Ugyanis itt található a Nakupenda Beach, amely egy banán formájára hajazó, káprázatos szépségű homokpad.

A különleges partszakaszok felsorolásából nem maradhat ki a lakatlan Mnemba sziget sem. Az apró, háromszög alakú földterület partjai közelében megbújó korallzátony a búvárkodást és sznorkelezést kedvelőknek egyszerűen kötelező. Varázslatos élményt nyújt a gazdag, víz alatti élővilágban való elmerülés.

Egy ugrásnyira a tanzániai szafari

Zanzibár Tanzánia részeként hosszabb kirándulási lehetőségeket is kínál. Ha van szerencsénk több időt itt tölteni, de kicsit unjuk a tengerparti pihengetést, akkor irány a szafari! Rövid repülőúttal megközelíthető parkokban Afrika vadvilágát csodálhatjuk meg. Ellátogathatunk a Selous Parkba, ahol főleg elefántokkal találkozhatunk. A Serengeti Nemzeti Park szintén karnyújtásnyira van, ha Zanzibáron nyaralunk. A világ egyik leghíresebb védett területe, az UNESCO Világörökség része. Az African Big 5 szafarin életre szóló élmény találkozni oroszlánnal, leopárddal, fekete orrszarvúval, afrikai elefánttal és bivallyal.
Nemcsak az itteni élővilág, hanem egész Zanzibár páratlan szépségébe érdemes legalább egy nyaralás erejéig belefeledkezni!

Csobbanj Zanzibárban!

2023.09.03. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.