Megnyitás | Vissza a főmenühöz

3 közeli úti cél - 3 meglepően érdekes csodahely

Hegyvidéki naplemente

Hegyvidéki naplemente Shutterstock

Az ősz végi, tél eleji időszak ideális alkalom a városnézésre, túrázásra, kirándulásra, tengerparti kávézásra. És most nem a klasszikus városlátogatásra gondolok Rómában, Párizsban vagy Londonban. Sokkal inkább a viszonylag közeli, egzotikusnak ható, izgalmas úticélok felfedezésére, amelyek a nyári időszakban éppúgy ott szerepelnek legtöbbünk bakancslistáján. Ha kíváncsi vagy, mely desztinációk ezek, akkor olvass tovább!

Toszkána – a romantikus szépség

Toszkána

Toszkána Shutterstock

Olaszországon belül számos régió található és mind-mind egy kicsit eltér egymástól. Példának okáért Szicília teljesen más látnivalókat, időjárási viszonyokat és hangulatot kínál, mint Toszkána. Picit olyan, mintha országok lennének elrejtve az országban. E tény igazán különleges jellemvonást kölcsönöz Itáliának, amiért egyszerre izgalmas és megunhatatlan.

Node, egy kissé elkalandoztam, hiszen a fókuszom most Toszkánán van, amely rengeteg lehetőséget kínál.

Év végén is kellemes, enyhén meleg időjárási viszonyok uralkodnak. Ami pedig a természetet illetti: klasszikus dombok és jellegzetes, az út mentén egymás után sorakozó ciprusfák romantikus látványa jellemzi a vidéket. A szőlőültetvények, a régi villák és hatalmas gazdaságok épp úgy magukkal ragadják az embert, mint a különleges városok. Annyi szépség, annyi látnivaló...hogyan is lehetne mindet felsorolni?! – Mégis, ha a kihagyhatatlan helyeket szeretném megnevezni, akkor a reneszánsz központjául szolgáló Firenzét feltétlenül meg kell említenem. Firenze önmagában egy műemlék, számos ikonikus épülettel, megannyi múzeummal, kávézóval, étteremmel. Firenze utcáin sétálni, együtt lüktetni a történelemmel, olyan érzés, amely nem szóba fogható, de tapasztalható.

Kalandozásaim Toszkánában

Ez is érdekelhet:

Kalandozásaim Toszkánában

Aztán ott van a középkorba repítő San Gimignano a különleges tornyaival. Az ugyancsak páratlan Siena is bakancslistás, akárcsak a város jellegzetes süteménye a panforte. Toszkána kivételes, szemet gyönyörködtető és városlátogatásra ösztönző helyei között ott szerepel még többek között Arezzo, Montepulciano és Pienza.

Habár az év végén kissé hűvösebb időjárás uralkodik és a fürdőzés csak a legbátrabbaknak opció, azért a térség tengerpartját is érdemes bejárni.

Firenze

Firenze Shutterstock

Toszkána nem csak képeslapra illő látnivalói miatt érdekes, hanem páratlan gasztronómiája miatt is. Az olasz konyhán belül ebben a régióban kiemelkedő jellegzetességeket találni. Így például a változatos és friss alapanyagok széles tárházának és az egyszerű, mégis nagyszerű ízkombinációknak és az enyhe fűszerezésnek nehéz ellenállni. A különféle húsok, kenyerek, zöldségek, gombák, babfélék, az olíva, a sáfrány, bazsalikom, az oregánó, kakukkfű mind-mind meghatározó pillérei a helyi ételeknek.

Klasszikus helyi fogásnak számít a Panzanella (kenyérsaláta), a bistecca alla Fiorentina (Chianina marhából készült steak), a Spezzatino (marha-, bárány-, birka-, vagy sertéshúsból készült pörkölt), a Ribollita (kelkáposztás, babos, zöldséges paraszti stílusú leves) és a Trippa (pacal szerű fogás).

Ribollita

Ribollita Shutterstock

Italok tekintetében pedig a páratlan toszkán borok, az Amaretto likőr és a Bellini névre keresztelt koktél abszolút figyelemre méltó választás lehet.

Fedezd fel Toszkánát - itt találod a legjobb ajánlatokat!

Ciprus – a kettéosztott sziget

Agios Mamas

Agios Mamas Shutterstock

A Földközi-tengeren található Ciprus kettéosztottsága talán mindenki számára ismert. Északon a törökök, délen a görögök élnek, ennek megfelelő atmoszférát teremtve a sziget két oldalán. A tél elei enyhe (pulóveres) időjárásnak és a turistaáradat elmaradásának hála ilyenkor kényelmesen körbe lehet járni Ciprus egészét, akár egy körutazás alkalmával is.

Erről korábban már írtam, így a sziget legfontosabb látnivalóiért elég ide kattintani!

Amit a csodálatos Ciprus adhat

Ez is érdekelhet:

Amit a csodálatos Ciprus adhat

Viszont, amiről korábbi írásaimban kevesebb szót ejtettem az a gasztronómia. Azt persze már mondanom sem kell, hogy alapvetően a keleti ízek dominálnak. Értelem szerűen találkozhatunk itt a görög és török konyha klasszikusaival. Ugyanakkor Ciprus sziget volta miatt a tenger adta finomságokat úton-útfélen megtalálni. Ezen felül jellegzetes helyi étel a halloumi sajt, a mousaka (tésztára helyezett a fahéjjal szórt darálthús), kleftiko (krumplis, hagymás bárányhús), shaftalia (kolbészféle), trachanas (húsleves) és a szuvlaki (parázson sült hús).

Édességek tekintetében a világszerte ismert és kedvelt baklavát Cipruson szintén megtalálni. Ezen felül a mézből és magvakból készült kataifi ugyancsak népszerű finomság.

A szigeten járva sokfelé látható a „meze” felirat, amely tulajdonképpen több fogásból álló menüt jelent. A különféle előételektől (például humusz) kezdve a salátákon át egészen a fő fogásokig és a desszertig minden benne foglaltatik. Csak az ember győzze megenni.

Kleftiko

Kleftiko Shutterstock

Habár nem egyből étkezés után, teli hassal, de érdemes a kitesurf kipróbálásával is kacérkodni. Ezen felül kajakozásra, szőlészetekben való borkóstolásra, vagy Famagusta területén található Cyherbia Botanical Gardens botanikus kert növényeinek felfedezésére is van lehetőség.

Fedezd fel Ciprust - itt találod a legjobb ajánlatokat!

Málta – középkori hangulat és szomszédos szigetek

Mdina

Mdina Shutterstock

Máltán a természeti és kulturális örökségek egész sora fellelhető. Az elsőre kopárnak ható sziget különlegességeket rejt, amelyeket érdemes egytől-egyig felfedezni. Igaz, Málta leginkább a nyári időszakban vonzza a fürdőzésre vágyókat, ugyanakkor az év végi enyhe időjárás szintén remek lehetőségeket tartogat.

Városnézés szempontjából az ország fővárosa Valletta maga a megtestesült álom. Klasszikus középkori hangulat, tengerpart, olaszos jegyeket viselő ízletes ételek, finom italok. A város csak úgy ontja magából a történelmi nevezetességeket, ugyanakkor érdemes az erőd falain túlra is tekinteni, egészen a két szomszédos szigetig: Gozoig és Cominoig.

10 ok, amiért érdemes Máltára menni

Ez is érdekelhet:

10 ok, amiért érdemes Máltára menni

Legtöbbet csak a fő szigetről szoktunk beszélni, de a Máltai-szigetcsoport másik két tagja tartogat nem várt izgalmakat. Comino egészen aprócska, 3,5 km², nagyrésze természetvédelmi terület. Így a túrázás és természetjárás kedvelői számára ideális terepet nyújthat. Látnivalói között egy kápolna és két torony szerepel, na meg persze a közösségi médiában népszerű helyszínként gyakran feltűnő Kék Laguna.

Gozo Citadel

Gozo Citadel Shutterstock

A szigetcsoport harmadik tagja Gozo, amely nagyobb és színesebb, mint Comino. Középkori városi hangulatért irány Rabat. Itt Vallettához hasonlóan megtalálható minden, amely egy klasszikus középkori hangulatot idéző településtől „levárt”. Aztán ott van az UNESCO Világörökségi listán szereplő Ggantija templom, Xwejika faluban magasodó Rotunda plébániatem és Nadur romantikus falva is. A tenger halk morajlása, a máltai emberek kedvessége és a szigetek atmoszférája pedig még több ok, amiért érdemes minden évszakban ide utazni.

Fedezd fel Máltát - itt

2021.11.29. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.