Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A legjobb magyar gyógyvíz-lelőhelyek nyomában

Fürdőző pár

Fürdőző pár Shutterstock

A gyógyulás, feltöltődés, regenerálódás évszakfüggetlen. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a testi-lelki egészség megőrzése ideális kulcs lehet a kiegyensúlyozott és békés élethez.

Szerencsére hazánk majd’ minden régiójában találni gyógyvíz-lelőhelyet, így szinte bárki számára elérhető az egészségmegőrzés ezen módja. Ráadásul a téli, borongós időszakban valahogy én is szívesebben merülök bele a gyógyvizek és egyéb kényeztető szolgáltatások birodalmába. Ezáltal nemcsak a testemet gyógyítom, hanem a hideg időben a lelkemet is melengetem. Ha érdekel hol és hogyan, olvass tovább!

Mi az a gyógyvíz?

Fürdőzől

Fürdőzől Shutterstock

A Magyarországon fellelhető gyógyvizeket már a rómaiak és a törökök is nagy becsben tartották, így a hazai fürdőkultúra kialakulása több, mint kétezer évre tekint vissza. Érdemes tudni, hogy nemcsak gyógyvizek, hanem termálvizek is bőségesen fellelhetők hazánkban. A megnevezések közötti különbséget törvény szabályozza, tehát csak azon ásványvizek nevezhetők gyógyvíznek, amelyeknek bizonyított gyógyhatásuk.

Hazánk gyógyfürdőiről általánosságban elmondható, hogy többnyire mozgásszervi, bőrgyógyászati, nőgyógyászati, szív- és érrendszeri elváltozások kezelésére szolgálnak. A gyógyvíz ezen felül kimerültségre, stressz ellen szintén remek fegyver. De azt se felejtsük el, hogy a fürdőben eltöltött idő, a lelassulás, befele fordulás már önmagában hatalmas lépés a lelki nyugalmunk megtalálása felé vezető úton.

Belföldi utazások - inspirációk és ajánlatok

Harkány

Pihenés felső fokon

Pihenés felső fokon Shutterstock

A Baranya megyében található település gyógyvize magas ásványi anyag, főleg karbonil-szulfid összetétellel bír. Ennek köszönhetően szaga jellegzetes, kénes. Gyógyászati szempontból a test porcait alkotó kén tartalmú vegyületek pótlásában segít. A mozgásszervi panaszok mellett a nőgyógyászati, pontosabban a meddőségi problémák orvoslására ugyancsak használják. Természetesen a Harkányi Fürdő egyéb wellness és SPA lehetőségeket is tartogat. Ennek megfelelően például masszázsra, szaunázásra, köpölyözésre, de még BEMER terápiára is van lehetőség.

Az itteni tartózkodás alatt érdemes a kellemesen meleg gyógyvízben való elmerülés mellett a vidék egyéb nevezetességeinek megcsodálására is hangsúlyt fektetni. A passzív pihenés és az aktív városnézés megfelelő egyensúlya a testi-lelki egészség harmonizálását erősíti.

A legjobb magyar borok nyomában

Ez is érdekelhet:

A legjobb magyar borok nyomában

Ennek tükrében a Harkány központjában való sétálás mellett a közeli Villányi borvidék felfedezését is abszolút javaslom. A pincesorok és Bormúzeum elsősorban a borok kedvelői számára tartogatnak izgalmakat. Villány mellett Siklós és a több, mint 800 éves Siklósi vár ugyancsak kihagyhatatlan. Érdekesség, hogy az 1960-as évek nagysikerű magyar alkotásának, „A Tenkes kapitánya” című sorozatnak egyes jeleneteit itt vették fel.

Pécs

Pécs Shutterstock

A vidék bejárása közben testünk megfelelő táplálásáról sem szabad megfeledkezni. Álljunk meg egy ebédre, vagy vacsorára a méltán híres Tenkes Csárdánál és tradicionális vidéki életérzés mellett fogyasszunk el egy tál magyaros finomságot. Ha ennyi még mindig nem lenne elég, akkor Pécs, Európa korábbi kulturális fővárosa belvárosának felkeresését is meleg szívvel ajánlom.

Hévíz

Hévízi-tó

Hévízi-tó Shutterstock

Hévíz számomra az egyik olyan hely, ahol úgy érzem bármilyen cifra szavakat használhatok, a betűk nem adják vissza azt az életérzést, nyugalmat, csodát, amit az ember a Hévízi-tóban lebegve tapasztalhat. A 38,5 méter mélyről feltörő, kén-, rádium-, és ásványanyag tartalmú forrásvíz a téli hidegben is 22-24°C meleg. Ez azt jelenti, hogy a (jó esetben) hóba borult erdő szegélyezte tó közepén úszkálva még hideg időben is élvezhetjük a pillanat szépségét. Tapasztalatból állítom, hogy a Hévízi-tó ideális választás egy kellemes hétvégi pihenéshez, klasszikus feltöltődéshez. De ne feledjük, sokan orvosi utasításra, betegségek kezelése okán keresik fel e helyet.

Iszapos gyógykezelés

Iszapos gyógykezelés Shutterstock

A „hévízi gyógykúra” összeállításában érdemes orvoshoz fordulni, hiszen a fürdőzés mellett például iszappakolásra, súlyfürdőre, gyógytornára vagy ivókúrára is van lehetőség. Az itteni gyógyvíz általában mozgásszervi panaszok esetén, krónikus nőgyógyászati problémáknál, egyes bőrbetegségek kezelésében tud megfelelő segítséget nyújtani.

Magyarország lenyűgöző tájai

Ez is érdekelhet:

Magyarország lenyűgöző tájai

A lelassult pihenés mellett a Hévíz környékén található látnivalókat szintén érdemes figyelembe venni, felkeresni. Zalaszántón a Béke Sztúpa, Gyenesdiáson a Darnay Pince, Keszthelyen pedig a Festetics Kastély és a hozzá tartozó múzeumok adnak okot és lehetőséget az aktív feltöltődésre.

Sárvár

Spa és wellness élmény

Spa és wellness élmény Shutterstock

A Nyugat-Dunántúlon található bájos Sárvár elsősorban fürdővárosként szerepel a legtöbb ember tudatában, pedig sokkal több ennél. Természetesen az itteni Gyógy- és Wellnessfürdő páratlan ereje, gyógyító hatásai messze földön ismertek, amiért egyértelműen érdemes felkeresni. Érdekesség, hogy a város környékén kétféle gyógyvíz is található. Az egyik 1200 méter mélyről tör fel, 43°C-os és elsősorban mozgásszervi panaszok, sportsérülések, neurológiai tünetegyüttesek orvoslására alkalmas. Ezzel szemben a 2000 méterről, magas sótartalommal feljövő 83°C-os gyógyvíz főleg nőgyógyászati és bőrgyógyászati problémák esetén bizonyult hatásosnak. A helyi fürdő mellett szól még az is, hogy a családosok és a kifejezetten gyógyulni, pihenni vágyók számára külön szárnyat alakítottak ki.

Magyarország nemzeti parkjai

Ez is érdekelhet:

Magyarország nemzeti parkjai

A szaunázás szerelmesei sem fognak csalódni, ha a Sárvári Fürdőt választják, ugyanis finn szaunák, soft szaunák, gőzfürdők, aromakabinok, Kneipp medence és élmény-zuhanyok szolgálják a minőségi pihenést.

Nádasdy-vár

Nádasdy-vár Shutterstock

A vitathatatlanul páratlan fürdőzési élmények mellett Sárvár látnivalóit sem hagyhatom szó nélkül. A Nádasdy-vár, a Posta tér és a Kossuth tér még a hűvösebb időben is kellemes sétára inspirál. A lovak kedvelőinek a Vadkert Major felkeresése kihagyhatatlan, ahol lovaskocsikázásra és lovas szánozásra egyaránt van mód. További természetközeli élményekért, romantikus pillanatokért, forró csokoládéért, vagy egy jó kávéért egy kedves sárvári barátom szerint a Csónakázó tavat kell felkeresni.

A legjobb belföldi ajánlatok

Forrás:

https://harkanyfurdo.hu/gyogyfurdo/gyogyfurdo

https://www.heviz.hu/hu

https://sarvar.hu/

https://sarvarfurdo.hu/

2022.01.13. Krisztina Szeitz

Címke:

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.