Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A legjobb magyar borok nyomában

A legjobb magyar borok nyomában

A legjobb magyar borok nyomában

Magyarország tökéletesen alkalmas szőlőtermesztésre, ami többek között kiváló fekvésének és időjárásának köszönhető. E természeti adottságoknak hála hazánkban, ahogy a múltban, úgy a jelenben is igen jelentős bortermelés zajlik. A változatos vidékeken különféle borok készülnek, melyek az adott vidéken honos szőlőfajtát, valamint a borkészítés konkrét technológiáját tekintve eltérőek lehetnek, azonban kiemelkedő minőségük és gazdag ízviláguk összeköti őket.

Az ország legtöbb pontján találkozhatunk kisebb-nagyobb, más okból ismert és elismert pincészetekkel, azonban most az alábbi négy, talán legikonikusabb bortermelő helyet szeretném a figyelmetekbe ajánlani:

Eger: sokkal több, mint a bikavér

Az Egri-Bükkalja (Északkelet-Magyarország) déli részén elnyúló területeken az Egri borvidék több ezer hektáros szőlőültetvényei találhatóak. Az itt uralkodó, viszonylag száraz és hűvös klíma elsősorban a vörösborok készítésének kedvez, így nem csoda, hogy a kékfrankos, a cabernet franc, vagy a cabernet sauvignon szőlőfajták is széles körben elterjedtek a régióban. A jó minőségű gyümölcsnek hála körülbelül 150 évvel ezelőtt megszületett a több, különféle kékszőlő levéből álló egri bikavér, mely azóta hazánk egyik külföldön is sokak által kedvelt borává vált.

Habár Eger borvidékének hallatán a legtöbbünk minden bizonnyal az említett bikavérre asszociál, fontos megemlíteni, hogy a török hódoltságot követően honosodtak meg itt a kékszőlőfajták, melyeket elsősorban az ide érkező rácoknak köszönhetünk. Ezt megelőzően is jelentős bortermelés zajlott, olyan fehér szőlőkből, mint például a hárslevelű vagy az olaszrizling. E fajták és a belőlük készült borok a mai napig megtalálhatóak a területen.

Borospince Egerben

Borospince Egerben

Villány romantikus pincesorai

Az ország déli régiójában, egészen pontosan Baranya megyében találjuk a Villányi borvidéket, ahol már a római korban is zajlott szőlőtermesztés, és ez töretlenül folytatódik a mai napig. A térség napos, szubmediterrán éghajlatának hála minden feltétel adott a jó minőségű borok előállításához. Ez a borvidék rendkívül változatos szőlőfajtákkal rendelkezik, mivel az évezredek alatt különféle népcsoportok telepedtek le a térségben, akik magukkal hozták az általuk kedvelt szőlőfajtákat és azok megműveléséhez, feldolgozásához kapcsolódó tudásukat - a kadarka például a rácoknak, a kékoportó pedig a sváboknak köszönhetően honosodott itt meg.

Ezen kívül Villány híres romantikus, bájos pincesorairól, ahol az egymás után sorakozó kis présházak és a hozzájuk tartozó pincék igazán különleges látványt nyújtanak.

Villány

Villány

A Balaton, Badacsonytól Boglárig

A Balatoni borrégió hat borvidékből tevődik össze, melyek a tó északi és déli partját egyaránt érintik. Ezek közül a két legismertebb talán a Badacsonyi és a Balatonboglári, így én is ezeket szeretném kiemelni.

A Badacsonyi borvidék, ahogy a nevében is benne van, a Balaton északi felén, Badacsony környékén lelhető fel, a Balaton-felvidéki borvidékbe ékelődve. Itt a fehér szőlő a legelterjedtebb, így olyan fajtákkal találkozhatunk, mint az olaszrizling, a tramini és a kéknyelű, mely a térség jellegzetessége. Akár csak az ország más tájain, úgy itt is a római kor óta zajlik szőlőtermesztés, így a borkészítés tudománya évezredes múltra tekint vissza. Az itteni borok közül személyes kedvencem a Fata Pincészet Bodzabora, mely édeskés, gyümölcsös ízével teljesen levett a lábamról.

A Balatonboglári borvidék a Balaton déli részén, Somogy megyében található és elsősorban a fehér fajtájú szőlők termesztése jellemzi. Ezek közül fontos megemlíteni az irsai Olivért, a muskotályt és a chardonnay-t. Mindemellett találkozhatunk kékszőlővel (pl. merlot, zweigelt) és a belőlük készült vörösborokkal is.

Balatoni borvidék

Balatoni borvidék

Szekszárd és híres borai

A Tolna megyében fekvő Szekszárdi dombságon találjuk a borvidéket, ahol a szőlőtermesztés hagyományai - akár csak Villányban - szintén a római korig nyúlnak vissza. A terület löszös talaja és a kontinentális klíma remek feltételeket biztosít a bortermelés számára. A Szekszárdi borvidéken elsősorban a kékszőlőt preferálják, így többek között a kékfrankos, a kadarka, a merlot és pinot noir fajtákkal találkozhatunk itt. A vidék híres bora a szekszárdi bikavér, mely a különféle kékszőlők borházasításából jött született meg, az egri bikavérhez hasonlatosan.

Pinot Noir

Pinot Noir

A fent említett borvidékek felkeresése igazi élmény, a mindenhol sok szeretettel váró, kedves és szakértő vendéglátóknak köszönhetően pedig nem csak az elhivatott borkedvelők számára. Én mindenképpen azt javasolnám, hogy lehetőség szerint keressétek fel őket – ha viszont nem tudjátok, melyikkel kezdjétek, a Budapesten, a Városligetben május 11-13. között megrendezésre kerülő Rosalia Fesztiválon nyugodtan végigkóstolgathatjátok ezeknek a vidékeknek a legjobb darabjait is – hátha az ízellőbimbóitok segítenek majd a döntésben!

2018.04.23. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.