Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Látni- és tennivalók Albániában

Albánia egy igazán izgalmas úticél, ami számos, a Balkánon közkedvelt és népszerű élményt kínál egy helyen. Gyönyörű bizánci templomok, mecsetek, oszmán erődök, mesés, hosszan elnyúló tengerpartok és hihetetlen hegycsúcsok várnak ránk errefelé. Ebben a dél-adriai országban rengeteg lehetőség rejlik: összegyűjtöttük a legjobbakat!

Az ország minden szeglete számos különböző, más-más módon lenyűgöző látnivalót kínál; nézd meg, mi vár rád a gyönyörű Albániában, és készülj fel egy felejthetetlen nyaralásra!

Nyaralás Albániában

Albániát legalább egyszer mindenképpen érdemes felkeresni, már csak csodálatos strandjai, festői hegyvidéki tájai, bájos történelmi városai, a barátságos helyiek és a rendkívül ízletes konyha miatt. A minden igényt kielégítő nyaralások mellett az Albán Alpok a természetet és túrázást kedvelők számára is ideális úticél; a Dinári-hegységhez tartozó vonulat legmagasabb csúcsa 2694 méterével a Maja e Jezercës, a környék egyik leglátogatottabb látványossága pedig a Theth falu valamint annak környéke, és a Valbona-völgy.

Albánia legjobb strandjai

Ez is érdekelhet:

Albánia legjobb strandjai

Albániából elérhetjük a Montenegró szomszédságában található Shkoder-tavat is, ami egy szó szerint varázslatos élmény, különösen a reggeli fényekben. Ez egy édesvízi karsztos tó, amelynek környéke egy nemzeti park részeként védettséget élvez. Madárfajok izgalmas sokaságában, köztük pelikánokban is gyönyörködhetünk itt, a tó körül pedig számos turisztikai üdülőhely közül választhatjuk ki nyaralásunk helyszínét.

Nem csak a természet, a történelmi műemlékek szerelmeseinek is ideális választás lehet a Shkodersk-tó partján fekvő Shkodër; az ország északi részén található város lenyűgöző látnivalókat ígér. Ha itt járunk, érdemes felkeresni a Történelmi Múzeumot, az Ólom-mecsetet, megnézni a középkorból származó Rozafa várat, és élvezni kicsit a központban zajló, mindennapi életet.

Milyen látnivalókat tartogat Albánia?

Tengerparti területei mellett - az északi Velipoje természetvédelmi területétől egészen a délen, a görög határnál található Butrint Nemzeti Parkig szebbnél szebb strandok sorakoznak - Albánia túlnyomó része magashegyvidék, telis-tele vad folyókkal, bővízű patakokkal, békés tavakkal és vadregényes erdőkkel, hegyekkel és az ezek közt megbújó, izgalmas városokkal és történelmi emlékekkel.

Tirana

Albánia fővárosa nagyon izgalmas egyvelege a nem tabusított múltnak és az annak nyomait viselő, mégis progresszív jelennek. Tirana szembenéz a közelmúlt elnyomó történelmével és ahelyett, hogy titkolni próbálná az elmúlt korok sötét foltjait, lenyűgöző múzeumokká, művészeti galériákká és emlékművekké alakította át őket, majd hipszterbárok és éttermek folyamatosan változó, alakuló díszletébe helyezte mindezt. Hétvégenként a többség a Dajti-hegyre indul; miután a libegővel feljutottunk a városra mesés kilátást biztosító parkba, mi is csatlakozhatunk a helyiekhez egy nyárson sült bárányvacsorára.

Ksamil

Az elmúlt években megerősödött albán idegenforgalom számos tengerparti üdülőhely arculatát alakította át jelentősen, de Ksamil nem tartozik ezek közé: az albán strandoknak ez a kvintesszenciája megőrizte eredeti szépségét és varázsát. Itt ma is megtaláljuk azt, ami az Albán Riviérát elindította népszerűsége útján.

Gjirokastër

A dél-albániai Gjirokastër hegyi kisvárosának történelme legalább 2500 évre nyúlik vissza - és ennek a színes időszaknak néhány kincsét a városi múzeumban ma is megcsodálhatjuk. A legtöbben azonban azért jönnek ide, hogy megnézzék a városban és a környező hegyekben szétszórtan álló, mintegy 600 csodálatos oszmán kori kúriát, amelyek közül néhány a nagyközönség számára is látogatható. Az egyedülállóan bájos városközpont főként macskaköves utcákból, művészi kávézókból és kevésbé művészi szuvenírboltokból áll.

Butrint

Butrint Albánia talán leglenyűgözőbb történelmi helyszíne, egy napraforgósárga kövekből és sziklákból álló ókori görög város. Az itteni romok egy része - különösen a színház, a fórum és a közfürdő - kivételesen jó állapotban maradt, de igazán nagy élményt jelent a kevésbé ismert romok körüli séta is. A hely hatását fokozza elhelyezkedése: egy csendes tengerparti lagúna partján, egy árnyas erdőben kalandozhatunk a régmúlt emlékei között.

Élmények a folyók sodrásában

Ez is érdekelhet:

Élmények a folyók sodrásában

Albán Alpok

Az Albán Alpok magas hegyei és völgyei rétekkel, legelőkkel és tavakkal gazdag tájakkal csábítanak felfedezésre: a zöld máshol elképzelhetetlen árnyalatai, és elszórva gyönyörű, hagyományos kőfalvak váltják egymást. A sűrű erdők borította lejtők, amelyek ősszel tüzes vörösre és narancssárgára színeződnek, olyan csúcsokhoz vezetnek, amelyeket hónapokig jég és hó borít. A lejtőkön mesés túraútvonalak kanyarognak, melyek között számos egy- és többnapos túraútvonalat találunk. Ezek közül a leghíresebb a Három Csúcs Balkán-túraútvonal, amely a szomszédos Koszovó és Montenegró országain is áthalad.

Plaża Gjipe

Az albániai Gjipe strandjára vezető negyvenöt perces sétaút a Szent Theodor kolostor vastag kőfalai mellett kezdődik és egy erdős szurdok torkolatánál, a sziklák alatt húzódó apró, fehér kavicsos strandban végződik Egy szezonban üzemelő kávézó/büfé és a szurdoktól nem messze egy egyszerű kemping is található itt.

Utazási szakértőink ajánlásával: mi ezekre a helyekre utazunk az idén

Ez is érdekelhet:

Utazási szakértőink ajánlásával: mi ezekre a helyekre utazunk az idén

Időjárás Albániában - mikor utazzunk?

Az albán tengerparton a nyarak forróak, a telek pedig enyhék, az ország középső részein viszont már keményebb telekre kell számítani, különösen a hegyvidéki területeken. Albániában januárban a leghűvösebb, júliusban pedig a legmelegebb a hőmérséklet.
Azoknak, akik elsősorban a tengerparti pihenés miatt szeretnének Albániába látogatni, a júniustól szeptemberig tartó hónapokat érdemes választaniuk: ez az időszak ideális a fürdőzéshez és a napozáshoz, a levegő hőmérséklete ilynekor 25 és 35 Celsius-fok között mozog.

Hogyan napozzunk biztonságban?

Ez is érdekelhet:

Hogyan napozzunk biztonságban?

Aki túrázni, városnézésre és a természet közelségére vágyik, annak tavasszal és ősszel érdemes ide látogatnia. Ilyenkor már nincs akkora hőség, mint nyáron, és a főszezonban jellemző tömegektől sem kell tartanunk.

2024.05.03. Arnika Persona

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.