Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Élmények a folyók sodrásában

Shutterstock

A tavasz elérkezte egyben az éledő természetet is jelenti. A rügyező fák, az egyre hosszabbodó nappalok és az éltető nap fokozatosan melegedő sugarai mind-mind barangolásra, élménydús programok átélésére csábítanak. Valljuk be, az egyre őrültebb mindennapok elől jólesik elbújni a békét és aktív feltöltődést kínáló anyatermészet szépségébe. Ehhez a legjobb választást a környező országok lenyűgöző folyói jelentik.

Szlovénia türkiz vizei

Szlovénia-rafting paradicsom

Szlovénia-rafting paradicsom Shutterstock

Nyugati szomszédunk kis mérete ellenére roskadozik természeti értékekben. Habár csak egyetlen nemzeti parkja van, a Triglav Nemzeti Park, mégis az ország felét erdő borítja, számtalan tóval, hegyi patakkal és bővízű folyóval. Ezek pedig ideális helyszínül szolgálnak egy izgalmas túrázáshoz, vagy egy adrenalinlöketet adó raftingozáshoz és canyoningozáshoz. Az ország valóban számos folyóval büszkélkedhet, melyek némelyike helyben ered, azonban akad olyan is, amely csupán keresztülfolyik az országon. Utóbbiak táborát erősíti az Olaszországban eredő Dráva, valamint az Ausztriából jövő Mura, mely 30 kilométer hosszan a két ország határán vonul végig. Vadvízi evezés szempontjából ennél érdekesebb a Júlia-Alpok szívéből, a Trenta-völgyből feltörő, smaragd és türkizkék színben pompázó Isonzó. Szépsége valóban páratlan, vadsága kalandra hívó és felejthetetlen élményekkel gazdagító. Persze az Isonzó csodás vize nemcsak a raftingnak, hanem a kajakozásnak és kenuzásnak is tökéletes terepül szolgál. Így az egészen bátraktól a szolidabb kikapcsolódást keresőkig mindenki megtalálhatja benne azt, amire éppen szüksége van.

Kirándulások Szlovéniában

Ez is érdekelhet:

Kirándulások Szlovéniában

Habár az tény és való, hogy az Isonzó különlegessége elementáris erővel csábítja az embert, azért a Júlia-Alpokban ered még egy érdekes folyó, a Száva, mely ugyancsak felfedezésre érdemes. Felső szakaszán megannyi képeslapra illő vízesés és zúgó található. Itt, a zuhatagoknak hála szemet gyönyörködtető túrákon vehetünk részt. Fontos megemlítenem, hogy Szlovéniában a különféle intenzitású evezésen túl a canyoningban ugyancsak extrémitásra lelhetünk. A canyoning során az izgalomra éhes kalandorok álltában kisebb hegyi patakok vízeséseiben csúsznak vagy ugranak le, egyes esetekben kötéllel ereszkednek alá. Ebből is jól látszik, hogy Szlovénia mesebeli táján, a tömegektől távol megannyi csodás és izgalmas kalandot találni.

Bosznia-Hercegovina nyers szépsége

Bosznia-Hercegovina, Mostar, Neretva folyó

Bosznia-Hercegovina, Mostar, Neretva folyó Shutterstock

A Balkán félsziget nyugati felén fekvő ország turizmus tekintetében nem oly ismert, mint Szlovénia, de legalább annyira érdemes felkeresni egy napsütötte tavaszi hétvégén. Bosznia-Hercegovina természeti értékeiről tudni kell, hogy itt található Európa utolsó őserdője, a Perućica. E tényből már sejthető, hogy itt valami igazán különleges szépségre lelhetünk. A Sutjeska Nemzeti Park részét képező erdőt kizárólag a park szakembereinek társaságában lehet meglátogatni, így a Skakavac-vízesést is csak kísérővel tekinthetjük meg. Szerencsére az ország kalandra csábító folyói szabadon kiélvezhetők, köztük a Neretva, a Drina, az Una és az Orbász is. Ezek közül az Una és a Neretva folyó több, mint tökéletes választás a vadvízi evezést keresők számára. A Neretva folyó további érdekessége, hogy az UNESCO világörökség részét képező Öreg híd alatt folyik keresztül Mostar történelmi hangulatú városán. Az egykori török hódoltság jegyeit magán hordozó óvárosban még akkor is érdemes néhány órát eltölteni, ha eredetileg a természetjárás utazásunk fő célja.

Albánia vad tájain

Albánia, Kék szem forrás

Albánia, Kék szem forrás Shutterstock

A Balkán-félsziget délnyugati partvidékén elhelyezkedő ország jelenleg még kevésbé ismert a tömegturizmus előtt, bár az utóbbi időben egyre többen kezdik felfedezni maguknak. Ez egy cseppet sem meglepő, tudván, hogy vad szépsége eddig nem tapasztalt élményekkel kecsegtet.

Legszebb Nemzeti Parkok Európában

Ez is érdekelhet:

Legszebb Nemzeti Parkok Európában

Tengerparti területei mellett Albánia túlnyomó része magashegyvidék, telis-tele vad folyókkal, bővízű patakokkal, békés tavakkal és vadregényes erdőkkel, hegyekkel. E tény egyet jelent a természetbe való elmenekülés ideális lehetőségével. Gondolj csak bele: nem lenne izgalmas szerelmeddel, vagy barátaiddal egy túrázással tarkított tavaszi hétvégét eltölteni Albánia folyókkal behálózott hegyei közt? Itt tényleg minden adott a nyüzsgő városoktól mentes kikapcsolódáshoz: sátrazás, hegyi túrázás, vadvízi evezés, vagy csak tiszta levegővel való feltöltődés! A rafting rajongói számára a Görögországban eredő, gyönyörű kanyonokkal és holtágakkal tűzdelt Vjosa folyó a tökéletes választás. Délkelet-Albániában eredő Osum folyó, az Osum-szurdokkal ugyancsak nem mindennapi kalandra hív. Abszolút kihagyhatatlan az ország egyik legszebb kanyonjában raftingolni, túrázni, vagy csak egyszerűen kirándulni. Habár kevesebb aktív kikapcsolódási lehetőséget tartogat, mégis Albánia egyik legismertebb és talán legszebb természeti látványossága a Kék szem forrás. A kérdés nélkül bakancslistára kívánkozó több, mint 50 méter mélyről feltörő, tiszta vizű forrás kékje megigézi az ember szívét. Albániában járva abszolút kötelező felkeresni.

2020.03.10. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.