Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Hogyan napozzunk biztonságban?

Az utazásközvetítő irodák gazdag kínálatának köszönhetően a nyár ma már nem egy évszak, hanem egy egész évben elérhető élmény. A napsütötte hegyi tájaktól a síelésen át a festői tengerpartokig számos opcióból választhatunk - ami közös bennük, hogy szükségünk lesz fényvédelemre.

Függetlenül attól, hogy milyen típusú nyaralást választunk, és hová utazunk, bőrünk egész évben, folyamatosan ki van téve a napsugaraknak, és ebből fakadóan az UV-sugárzásnak. Ezek akkor is hatnak ránk, amikor épp felhősnek tűnik az ég, de a járművek és épületek ablakain keresztül is ér minket.

A napfényrőlAz UV-rőlFényvédelemAz SPFBiztonságos napozás

Ártalmas a napfény?

A napfénynek pozitív és negatív hatásai egyaránt vannak:
- Pozitív hatásai közé tartozik, hogy mértékkel "fogyasztva" javítja a hangulatunkat, szabályozza az anyagcserét, kedvezően hat az immunrendszerre és a regenerálódási képességre. Ezenkívül támogatja a szervezet D-vitamin termelését, ami elengedhetetlen a megfelelő működéshez és erősíti a csont- és idegrendszert, valamint a szívet.
- Ugyanakkor, a túlzott napozás negatív hatásokkal járhat, például a ráncok kialakulásának felgyorsulásával, a bőr elszíneződéseivel, esetleges allergiás reakciókkal, de gyógyszerek mellékhatásaként akár égési sérülésekkel is. Hosszú távon pedig növelheti a gyulladások és a rák kialakulásának kockázatát. Ezért fontos, hogy megfelelően óvjuk bőrünket a nap káros hatásaitól.

A világ 10 legnaposabb helye

Ez is érdekelhet:

A világ 10 legnaposabb helye

Milyen típusai vannak az UV-sugárzásnak?

A nap különböző típusú sugárzásokat bocsát ki, de az ultraibolya (UV) sugarak azok, amelyek káros hatással vannak a szervezetünkre. Ezek az emberi szem számára észrevehetetlenek, és nem járnak a melegség érzésével, így séezrevenni is nehezebb, ha ki vagyunk téve a negatív hatásainak. Mivel a bőrben lévő melanocitákat melanin termelésére serkentik, hogy megvédjenek minket a leégéstől, ennek a védekezési reakciónak az eredményeképpen a szervezet lebarnul, amivel túlzott napozás esetén együtt jár ennek minden káros következménye is.

Szépségápolási trükkök az önfeledt utazáshoz

Ez is érdekelhet:

Szépségápolási trükkök az önfeledt utazáshoz

Az UV-sugárzás két leggyakoribb típusát különböztetjük meg:

  1. UVA (ahol az A az angol aging = öregedés, vagy bőröregedés szóra utal).
    Ez a sugárzás a leghosszabb hullámhosszú, eléri bőrünk legmélyebb rétegeit, és felelős a bőr foto-öregedési folyamataiért. A test sokkal mélyebb rétegeibe is eljut (beleértve a szöveteket is), gyakran visszafordíthatatlan változásokat okozva azok szerkezetében.
    Ennek eredményeképpen ráncok, elszíneződések, illetve hosszan tartó expozíció esetén kollagénvesztés vagy pigmentációs zavarok is jelentkeznek. Ezzel egyidejűleg nő a bőrrák kialakulásának kockázata. Ez a leggyakoribb UV-sugárzás (kb. 95%).
  2. UVB (ahol a B a burn = égés szóra utal).
    Ezek azok a sugarak, amelyek a legerősebben a felhám felszínén, de egy kicsit mélyebben - a bőrben - is hatnak. Ezek okozzák a bőrpírt és az első leégést, de a barnulást is. Az UVB-sugárzás az UVA-sugárzáshoz hasonlóan irritálhatja a szemünket, és akár szürkehályogot is okozhat.
    A bőrre gyakorolt erős hatása miatt az UVB-sugárzás növelheti a rákos megbetegedések (például a rosszindulatú melanoma) kockázatát. Főleg nyáron vagyunk kitéve romboló hatásainak, különösen a maximális napsütéses órákban.

Ez nem jelenti azt, hogy a többi évszakban vagy napszakban a sugárzásnak nincs hatása - éppen ellenkezőleg!

Hogyan védekezzünk az UV-sugárzással szemben?

Mivel a napsugarak nem csak az üdülésünk alatt, de valamilyen formában egész évben találkoznak a bőrünkkel, érdemes mindig törekedni arra, hogy az UVA és UVB sugarak káros hatásait minimálisra csökkentsük. Az UV-védelem bevált módszerei közé tartozik a fejfedő, az erős napsütésben a testet eltakaró ruházat és a napszemüveg, illetve kapni speciális, UV-szűrős ruházatokat is (egész napos snorkelinghez például). A legerősebb napsugárzás idején - általában délelőtt 10 és délután 4 óra között - viszont még ezek használata mellett is érdemes inkább kerülni a közvetlen napfénynek való kitettséget, és évszaktól függetlenül mindig érdemes naptejet használni.

Mi az az SPF?

Az SPF az ultraibolya sugárzással szembeni védekezőképességet jelző faktor. A piacon elterjedt krémek közül a következőket érdeme ismerni:

  • SPF 30: 96%-os védelmet nyújt az ultraibolya sugárzás ellen.
  • SPF 50: körülbelül 98%-ban véd az UV-sugárzás ellen.

Pakoljunk be az utazásra! - Tippek és tanácsok

Ez is érdekelhet:

Pakoljunk be az utazásra! - Tippek és tanácsok

A megfelelő SPF kiválasztása

A megfelelő SPF faktor kiválasztásához arcunk bőrtípusából érdemes kiindulnunk, de ezen kívül a számunkra leginkább megfelelő kozmetikum kiválasztásában olyan egészségügyi tényezők is szerepet játszanak, mint a korábbi betegségek, aktuális egészségügyi állapot, rendszeresen szedett gyógyszerek és gyógyhatású készítmények, allergiák vagy napérzékenység. Azoknak, akik valamilyen műtéten vagy esztétikai beavatkozáson estek át a közelmúltban, erősebb, illetve a hegesedés miatt a megszokottól eltérő típusú SPF védelemre is szükségük lehet.
Hazánkban a nyári hónapokban (amikor a legnagyobb az UV-sugárzás) a közepesen érzékeny bőrű emberek (vagyis a lakosság többsége) számára a biztonságos napozás ideje 15 és 30 perc között van.

Hogyan napozzunk biztonságosan?

Ügyeljünk arra, hogy a legerősebb napsütés idején (délelőtt 10 és délután 4 óra között) amennyire csak tudjuk, keürljük a direkt napfényt (napozást). Legalább 30 perccel azelőtt, hogy kimennénk a napra, kenjük be magunkat a megfelelő körültekintéssel kiválasztott fényvédő krémmel, és ennek a felvitelét legalább 2-3 óránként ismételjük meg - ha közben víz is ér minket, akkor minden egyes strandolás után érdemes újrakenni magunkat. Már csak azért is, mert a vízfelületekről (ideértve jeges formájukat, vagyis a sípályákat is) az UV-sugarak visszaverődnek, így hatásuk még erősebb (az eredeti sugárzás sokszorosa) lehet. Mielőtt kimegyünk a napra, érdemes az időjáráselőrejelzésben az UV-indexre is vetni egy pillantást: ezen a 0-tól 16-ig terjedő skálán a számunkra biztonságos index 1 és 5 között van. Minél magasabb számot mutat az index, annál gyorsabban barnulhatunk (vagy éghetünk) le, így annál rövidebb ideig tartózkodhatunk a napon.

Európa legnaposabb helyei

Ez is érdekelhet:

Európa legnaposabb helyei

Érdekességek:

  • Az UV-sugarak a szórt fényben, a (cirrus típusú) felhőkön keresztül is hatnak, ezek ráadásul fel is erősíthetik káros hatásukat!
  • A hegyekben a sugárzási index a magassággal együtt 300 további méterenként körülbelül 4 százalékkal nő.
  • Az UV-szint csaknem a felére csökken, ha árnyékban tartózkodunk.

Mindig ügyeljünk arra, hogy felelősen napozzunk, és a bőrünk védelme során használjuk a fejünket is!

2024.03.18. Ula Sawicka

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.