Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A világ 10 legnaposabb helye

A napvédelem kiemelt fontosságú

A napvédelem kiemelt fontosságú

A napvédelem kiemelt fontosságú

Beköszöntött a borongós ősz, aminek persze megvan a maga szépsége, de a nyári napsugarak varázslatos ereje akkor is pótolhatatlan! Felhőtlen kék égre és melegre vágytok? Most segítünk nektek megtalálni álmaitok legnapfényesebb nyaralóhelyét!

1.Yuma2.Marsa Alam3.Calama4.Las Vegas5.Dubai6.Nicosia7.Varadero8.Fokváros9.Perth10.Marseille


Áttekintés

Bizonyára sokatoknak az egzotikus Baleár-szigetek jut az eszébe, ha egy klasszikus napsütéses nyaralóhelyben gondolkodtok. Azonban olyan helyeken is fürdőzhettek a napfényben, ahol nem is számítanátok rá! Keresésbe kezdtünk, és találtunk is néhány olyan régiót, ahol feltölthetitek a D-vitamin raktáraitokat! Többek között szó lesz forgalmas városokról, tipikus tengerparti célpontokról, valamint kalandtúrákban bővelkedő sivatagokról. A helyszíneket csökkenő sorrendben mutatjuk be, az évi napsütéses órák száma szerint.

1. Yuma (USA)

Az Egyesült Államok legnaposabb helyszíne, Yuma került a dobogó első fokára nagyjából 4015 napfényes órával. Meglepő módon nem Kaliforniában található ez a 95000 lakosú város, hanem Arizona államban. A mexikói határ és a Colorado Folyó közelében elterülő metropolisz gyorsan belophatja magát a szívetekbe, ha egy kis napsütésre van szükségetek. Azonban nem teljesen ismeretlen ez a környék a nagy nyilvánosság számára, ugyanis a Sonora-sivatag ragyogó kék ege a filmrendezők figyelmét is felkeltette. Például George Lucas is itt forgatta a Csillagok Háborúja filmsorozat egyes részeit.
Azt tanácsoljuk, hogy január és június között látogassátok meg Yuma városát, ilyenkor a legkellemesebb az idő. A nyár közepén hatalmas hőség uralkodik, 40 fok feletti hőmérséklettel.

Kilátás az arizonai Yumára

Kilátás az arizonai Yumára

Kilátás az arizonai Yumára

Ha sikerült egy tél végi, vagy tavaszi időpontot felszabadítani az utazáshoz, akkor az időjárás nagy valószínűséggel nem fog a városnézés és más kalandok útjába állni. A történelmi belvárost megéri felfedezni, ugyanis a 200 éves fennállásának ellenére elég szépen megőrizte az eredeti formáját, pedig árvíz is gyakran sújtotta a régiót. A kultúra iránt érdeklődőknek a régi börtön (Yuma Territorial Prison State Historic Park) meglátogatása is izgalmas program lehet. Csakúgy, mint az egykori bányaváros emlékeit őrző múzeuma, a Castle Dome Mine Museum. Visszatérve az utazás ürügyéhez, a ragyogó napsütéshez, nem feledkeztünk meg a szabadtéri programokról sem. Ha szívesen töltitek az időt állatok közelében, miközben a szabad levegőn kirándultok, akkor a figyelmetekbe ajánljuk a Imperial National Wildlife Refuge 50 km hosszú területét, amely rengeteg vadon élő állatnak ad otthont. Az extrém forró napokat pedig a Waylon’s Water World medencéiben vészelhetitek át! Remek kikapcsolódás az egész családnak!

2. Marsa Alam (Egyiptom)

Klasszikus tengerparti nyaralás Egyiptomban, ahol közel 4000 napsütéses óra vár évente? A Vörös-tenger partján fekvő Marsa Alam tökéletes választás! Az is hozzáad a hely értékéhez, hogy kevésbé népszerű a turisták körében. Csodálatos strandok várnak itt rátok, amelyek elég helyet kínálnak a napozóknak. A színes vízivilág pedig biztosan elkápráztatja az úszókat és a búvárokat. Az aktív nyaralók szabadon válogathatnak a vízi sportok kínálatából, amiben többek között megtalálják a banán csónakázást, a búvárkodást és a szervezett kajaktúrát.

Marsa Alam strandján

Marsa Alam strandján

Marsa Alam strandján

Az álmaitok a Coraya-öbölben biztosan valóra válnak. Marsa Alam repülőterétől gyorsan és kényelmesen elérhető, így nem kell sokat várnotok a napsütésre. A Coraya-öböl védett elhelyezkedése lehetővé teszi, hogy még az óvatos úszók és búvárok is eltöltsenek egy gondtalan napot a vízben. Meneküljetek el az október és január közötti szürkeség elől! A nyári hónapokban nagyon meleg lehet, így a 30 ° C feletti hőmérsékletű tengerben már lehűlni sem könnyű.

Búvárkodás az egyiptomi Marsa Alam-nál

Ez is érdekelhet:

Búvárkodás az egyiptomi Marsa Alam-nál

 

3. Calama (Chile)

Talán sokatok számára meglepő, hogy a Chilében található Calama felkerült a listára, ugyanis nem egy klasszikus nyaralóhely. Viszont az évi 3900 napos órának és a nulla milliméter esőnek köszönhetően a világ egyik legszárazabb helyeként tartják számon. Bár ez a növényeknek nem kedvez, az Atacama-sivatagban tett kirándulásoknak annál inkább!

Río Loa, Calama közelében

Río Loa, Calama közelében

Río Loa, Calama közelében

A fő látványosságok közé tartozik a calamai szénbánya, ami a helyi lakosság fő bevételi forrását jelenti. A látogatás azonban regisztrációhoz kötött! A háromórás vezetett túrát követően fedezzétek fel a 1200 kilométer hosszú és 160 kilométer széles Atacama-sivatagot, de készüljetek fel a kánikulára! Az ajánlott utazási időszak: januártól áprilisig, vagy szeptembertől decemberig.

4. Las Vegas (USA)

Ki gondolta volna, hogy az éjszakai életről és a kaszinókról híres Las Vegas tökéletes lehet egy természetközeli nyaraláshoz is? Ez nem csak mese, hiszen napsütést jósolnak az év mintegy 300 napjára! Szerintünk ez nyomós ok arra, hogy a „bűnös város“ központjából egy kis kitérőt tegyetek a környező nevadai sivatagba! A Tűz Völgye (Valley of Fire) híres az érdekes sziklaalakzatairól, amelyek élénk vörös színükkel egyedülálló látványossággá teszik a természetvédelmi területet. A tavasz és az ősz ideális egy Las Vegas-i kiránduláshoz; ilyenkor nem fogtok túlságosan kimelegedni. Nyáron szinte elviselhetetlen hőség uralkodik.

A szerencsejáték városa: Las Vegas

A szerencsejáték városa: Las Vegas

A szerencsejáték városa: Las Vegas

Akit nem sikerült meggyőznünk a sivataggal, annak is bőven lesz mit felfedeznie Las Vegas utcáin. Rengeteg múzeum, látványos szálloda és bevásárlóközpont várja az érdeklődőket, ahol esélytelen unatkozni! Persze a Las Vegas-i látogatás szinte elképzelhetetlen anélkül, hogy betérnétek legalább egy kaszinóba.

Florida bűvöletében: út Hemingway házától a Kennedy Űrközpontig

Ez is érdekelhet:

Florida bűvöletében: út Hemingway házától a Kennedy Űrközpontig

 

Éjjel-nappal önfeledt hangulatban lehet részetek! Ha egy nagyobb adrenalinlöketre vágytok, akkor csússzatok le a két torony között húzódó drótkötélpályán, ahol 50 kilométer/órás sebességgel száguldhattok! A nagy melegben különösen jól eshet a menetszél. Vannak azonban békésebb helyek is a nyüzsgő városban, mint például a Flamingo Wildlife Habitat. Ez a Flamingo Hotel kertjének szívében található, és rengeteg rózsaszín madárnak ad otthont.

5. Dubai (Egyesült Arab Emírségek)

Az Ezeregyéjszaka meséi ihlette vakációt szeretnétek, de nem szívesen mondanátok le a nyugati körülményekről? Van egy hely, ahol mindkét kívánságotok teljesül! Ez pedig a 3885 napos órával büszkélkedő Dubai. A legek városa arra törekszik, hogy minél nagyobbra törjön, amit az óriási felhőkarcolók remekül jelképeznek. Mindig új, ambiciózus építési projektekbe vágnak, amelyek rendszeresen megdöntik a világrekordokat. Jelenleg a 828 méteres Burj Khalifa a világ legmagasabb épülete. Azonban a város nem csak ebben a tekintetben emelkedik ki, hanem a napsütéses órák számában is, így foglalhatja el a listánk előkelő ötödik helyét.

Palm Jumeirah, egy mesterséges sziget Dubaiba

Palm Jumeirah, egy mesterséges sziget Dubaiba

Palm Jumeirah, egy mesterséges sziget Dubaiban

Az eső természetesen nem egy gyakori jelenség a sivatagi éghajlatú Dubaiban. A látványosságokat, például a gyönyörű szökőkutakat nagy valószínűséggel ragyogó napsütésben csodálhatjátok meg. Ez egyszerre áldás és átok is, hiszen a nyárias időjárás biztosan jó kedvre derít, azonban a hőség sokszor elviselhetetlenné válik. Szerencsére van lehetőség a lehűlésre, például a szabadtéri Wild Wadi víziparkban, ahol számos medence és csúszda gondoskodik a frissítő szórakozásról. Ha végképp szeretnétek elkerülni a kánikulát, akkor december és március között utazzatok! Ebben az időszakban kellemes, 25 fok körüli hőmérsékletre számíthattok, míg a nyári hónapokban akár 40 foknál feljebb is mehet a hőmérő higanyszála.

6. Nicosia (Ciprus)

Nicosia a világ utolsó megosztott fővárosa. Az egyik része a Ciprusi Köztársasághoz tartozik, a másik fele pedig Törökországhoz (ezért hívják Észak-Ciprusi Török Köztársaságnak). A történelmi hátterét mi most inkább nem részletezzük, inkább elmondjuk, hogy miért került a lista hatodik helyére. Évente 3650 óra napsütéses Nicosia egész területén; átlagosan 9,1 óra naponta. Voltatok már olyan balszerencsések, hogy kifogtatok néhány esős napot egy olyan helyen, ahol nagyon kicsi volt erre az esély? Ez persze benne van a pakliban, de Nicosiában minimális a valószínűsége. Azt tanácsoljuk, hogy a december és március közötti időszakra foglaljátok le a repjegyeket! Nyáron nem a legideálisabbak a körülmények a városnézéshez.

A Szelim-mecset Nicosiában

A Szelim-mecset Nicosiában

A Szelim-mecset Nicosiában

Többek között meglátogathatjátok a két világvallás történelmi istentiszteleti helyeit egy városon belül. Ezek közé tartozik a Szent János Katedrális, a Szűz Máriának szentelt Faneromeni templom, a Hala Sultan Tekke mecset és a 21. századból származó Szelim-mecset is. A Ciprusi Múzeum is megér egy villámlátogatást, ha érdeklődtök a környék régészeti leletei iránt. A vásárlás szerelmeseinek inkább a híres Ledra utcán érdemes körülnézniük, ha szuveníreket vadásznak. Ne felejtsétek el az útlevelet magatokkal vinni, ugyanis az utca végén átkelhettek a török oldalra!

Ciprus - Álmaink szigete a Földközi-tengeren

Ez is érdekelhet:

Ciprus - Álmaink szigete a Földközi-tengeren

7. Varadero (Kuba)

A kubai Varadero a tengerparti nyaralók egyik kedvelt célpontja. Nem is csoda, csak vessetek egy pillantást a végtelennek tűnő homokos strandokra, ahol a nap évente nagyjából 3285 órát süt! Akár napozni, akár kiteszörfözni szeretnétek az álomszerű Playa Varadero-n, itt minden adott, ami egy tökéletes vakációhoz elképzelhető! A karibi szigeten mintegy 200 napsütéses nap van, a november és április közötti száraz évszakban pedig esőre sem kell számítani. A hőmérséklet akár a 30 fokot is elérheti.

Varadero a Hicacos-félszigeten

Varadero a Hicacos-félszigeten

Varadero a Hicacos-félszigeten

A hosszú partszakasz kedvez egy romantikus sétának, miközben szemtanúi lehettek a mesébe illő napfelkeltének vagy naplementének. A szó legigazabb értelemben vett frissítő kirándulás a delfináriumhoz vezet, ahol megtekinthetitek a delfinbemutatókat, sőt, még úszhattok is a tenger szelíd lakóival. A túrázók, és a természet szerelmesei is megtalálják a kedvükre való programokat a Zapata-félszigeten. Ez a mangrove erdők és mocsarak területe, változatos növény- és állatvilággal.

8. Fokváros (Dél-Afrika)

Fokváros közvetlenül a tengernél fekszik, „pingvin stranddal“ és rengeteg napsütéssel, szám szerint 3100 órával. A több, mint 1000 méter magas Tábla-hegyről lélegzetelállító kilátás nyílik a városra és a tengerre. Tegyetek egy kirándulást a közeli Simon’s Town városában, ahol mindenképpen látogassátok meg a Boulder’s Beach-et! Különösen azért, mert aranyos afrikai pingvineket láthattok testközelből.

Fokváros fentről

Fokváros fentről

Fokváros fentről

Ezenkívül bálnalesre is van lehetőség. A csúcsszezon júniusban és júliusban van, amikor hosszúszárnyú bálnák érkeznek az Antarktiszról. Nem véletlenül nevezik az úticélt „Dél-Afrika bálna fővárosának“. A bálnalest leszámítva, a tél a legideálisabb a fokvárosi utazáshoz. Ilyenkor nem is túl zsúfolt, és nincs is túl nagy forróság a szabadtéri programokhoz.

A különleges Fokváros

Ez is érdekelhet:

A különleges Fokváros

9. Perth (Ausztrália)

Perth szinte egész évben nagyszerű rendezvényeket kínál. Az év 3000 órájában a napsütésé a főszerep. Az ausztrál kontinens nyugati partján fekvő városát a világ egyik legélhetőbb helyeként tartják számon. Virágzó turizmusát főleg a tengerparti nyaralóvendégeknek köszönheti, mivel Perth belvárosától csak egy keveset kell autózni a fehér homokos strandokig. A nyár valóban nagyon meleg, de egy nyaralás ilyenkor az igazi!

Perth látképe

Perth látképe

Perth látképe

Az aktívabbak részére is van néhány ötletünk! A Kings Park Nyugat-Ausztrália legrégebbi és a világ egyik legnagyobb belvárosi parkja, a maga 400 hektárjával és csodálatos kilátással Perthre. Itt található egy botanikus kert, ahol rengeteg különleges növényfajt prezentálnak. Hajókirándulásra is befizethettek, ami az Elizabeth Quay-től (a rakpartról) indul. Egy kis szerencsével még bálnákat is láthattok a tengerben; októberben és november van erre a legtöbb esély. Az AQWA - Aquarium of Western Australia – meglátogatását sem hagynánk ki (különösen gyerekekkel), mert elképesztő víz alatti látványról maradnánk le! A maga nemében ez az egyik legszebb létesítmény a világon.

10. Marseille (Franciaország)

Marseille, Franciaország legrégibb városa a Francia Riviéra egyik fénypontja. Bár a ranglista utolsó helyére került, itt is szép számú napos óráról beszélhetünk, pontosabban 2858-ról. A kultúra és a tradíció látványos kereszteződését figyelhetitek meg a modernitással és a luxussal, ami igen sok látogató tetszését nyerte már el. Sokan úgy tartják, hogy Marseilleben egyszerűen minden van. Nemcsak a tengerparti vágyak teljesülnek, hanem számtalan más látnivaló is gazdagítja az ott töltött varázslatos napokat. 

Marseille régi kikötője

Marseille régi kikötője

Marseille régi kikötője 

Ha nem csak a türkizkék víz és a homokos strandok miatt érkeztek a városba, a Vieux Port nem hiányozhat a megnézendő látványosságok listájáról! Marseille egyik szimbólumává vált, ugyanis híres erődöket, de bevásárló- és kirándulóhelyeket is találtok ebben a régi kikötőben. Élvezzétek, ahogyan a friss szellő borzolja a hajatokat egy hajókiránduláson, miközben felfedezitek Marseille-t egy másik szemszögből is! Az aktív programokat kedvelő turisták látogassák meg a Calanques Nemzeti Parkot. Túrák, hegymászás és persze rengeteg strandolás várja itt a kalandorokat. Azt tanácsoljuk, hogy lehetőleg árprilisban, májusban, vagy szeptember és november között fedezzétek fel a várost! A nyár kellős közepén extrém melegre kell számítani. 

Francia finomságok

Ez is érdekelhet:

Francia finomságok

2023.10.20. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.