Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Az elbűvölő Omán: fedezd fel velünk az elegáns keletet

Omán - az elegáns kelet

Omán - az elegáns kelet Shutterstock

A fáradtság fokozott jeleit érzed a testeden és a hangulatod is inkább fagypont alatti? Ne ess kétségbe. Lehet, hogy a tested csak azt jelzi, hogy ideje pótolnod a D-vitamint. Ennek feltöltésére nagyszerű lehetőség lehet a napfényes helyen való nyaralás, a legideálisabb pedig, ha ezt egy tengerparti fürdőzéssel is összekapcsolod. A “gyógykezelésedet” az egyre kedveltebb Ománban is eltöltheted, amely tökéletes egyvelege a napsütéses időjárásnak, a gyönyörű tengerpartoknak, a meleg tengernek, a keleti emlékműveknek, a sokszínű természetnek, az ízletes konyhának és nem utolsó sorban pedig a barátságos helyieknek.

A mesebeli Muscat

Muscat, Omán fővárosa

Muscat, Omán fővárosa Shutterstock

Muscat, a főváros az északi Omán öbölben, a Hadzsar-hegység lábánál található. A monumentális Al Alam, vagyis a szultán palotája mellett, egy arany díszítésű, a 16. századból származó védelmi erőd található. Kábus szultán impozáns alkotása a mecset, amely szokás szerint kiemelkedő helyen helyezkedik el. A bevételek itt elsődlegesen az olajjal való kereskedelemből származnak, a mély gyökerekkel bíró muszlim hitvallás pedig minden sarkon megfigyelhető. Az épület pompáját a körülötte lévő csiszolt márvány hangsúlyozza a leginkább. Megtekinthetsz itt egy 14 méter hosszú csillárt, illetve egy kézzel szőtt, 70 méter hosszúságú perzsaszőnyeget is. A rendszeres imák alatt van, hogy több, mint húszezer hívő gyűlik itt össze. A klasszikus zene kedvelői Muscatban az operát is megtekinthetik – amely az Arab félszigeten az egyetlen.

Fedezd fel velünk a Távolkeletet: válassz legkedvezőbb utazási ajánlataink közül

Buja délibáb

Hajókázás az ománi fjordokon

Hajókázás az ománi fjordokon Shutterstock

A főváros környékén számos luxusszálloda található. Az Arab-tenger kristálytiszta vize a nagyszerű szolgáltatásokkal és a helyi vendégszeretettel kombinálva, a turisták egyre szélesebb körét szólítja meg. A Muscattól húzódó partokat halászfalvak szegélyezik. A halászat itt egy fontos gazdasági ágazat, a turistáknak pedig egyedülálló lehetőségük nyílik arra, hogy a helyi halászokkal együtt vehessenek részt a vadászaton.

A romantika fővárosai most tavaszi kalandokra csábítanak

Ez is érdekelhet:

A romantika fővárosai most tavaszi kalandokra csábítanak

Omán területe kavicsos és kiszáradt. Dzsippel azonban eljuthatsz Wadi Ghulba, ahol 1 kilométeres magasságból sziklák hullanak a szurdokba. A könyörtelen napsugarak a kiszáradt országban olyan érzést keltenek, mintha a zöld oázisok csak bájos délibábok lennének. A valódi életet adó, pálmafákkal körülvett és a kristálytiszta vizű tavakkal teli szigetek üdvözlő frissítőket kínálnak. Mégpedig friss, édes datolyák formájában, amiből különböző fajtákat termesztenek itt. A nagy oázisok többnyire bevehetetlen erődök építésének helyeként szolgáltak. Ahogyan ez An-Nachtal esetében is történt. Nizwa illetve az Al-Rustaq erődök, az ellenséges támadások miatt a város védelmének érdekében kerültek megépítésre. A Bahla erőd 10 kilométer hosszú várfallal rendelkezik. A szárazföldön való út során, elég valószínű, hogy szabadon futkározó tevékkel is találkoztok. A megszelidített példányokon a sivatag mélységeibe vezető kalandos expedíciókon is részt lehet venni.

Serengeti Nemzeti Park – az afrikai parkok koronázatlan királya

Ez is érdekelhet:

Serengeti Nemzeti Park – az afrikai parkok koronázatlan királya

Végtelen tengerpartok

Salah Beach, az ománi Karib-tenger

Salah Beach, az ománi Karib-tenger Shutterstock

Az ország déli része, a karibi paradicsomot idézi. A Salalah Beach arany homokkal borított széles tengerpartján élvezheted ki a frissítőket, friss kókuszdió vagy illatos papaja formájában. A közeli Mirbat Beach finom, fehér homokos partjával varázsol el. Omán legkeletibb csúcsa a Ras al Jinz természetvédelmi terület részét képezi, amelyet a tengeri teknősök védelmének érdekében hoztak létre. A turisták a vezetett túrák során felfedezhetik az ő titkos életüket.

A vörös kontinens gyöngyszemei: A 10 leggyönyörűbb afrikai tengerpart

Ez is érdekelhet:

A vörös kontinens gyöngyszemei: A 10 leggyönyörűbb afrikai tengerpart

Ínyenc paradicsom

Omán íze és illata

Omán íze és illata Shutterstock

Omán meglátogatása során az ízletes ételek külön fejezetet érdemelnek, amely magában hordozza az indiai és afrikai konyha hatásait is. A legtöbb ételben a hal, a tenger gyümölcsei, a bárány vagy pedig a csirke dominál. A kebab világhírnévre tett szert. Érdemes megkóstolni a harees gabonakását is. Köretnek vagy akár főételnek általában sáfrányos rizst adnak zöldségekkel és arab kenyérrel. Ne hagyd ki az erős kahwa kávét sem, amit egy csipet kardamonnal is ízesíthetsz. Datolyával vagy pedig halvával együtt szolgálják fel, a vendégszeretet jelképeként. A kis üvegpohárban felszolgált édes menta tea mindenhol teljesen természetes. Frissítőnek labant szolgálnak fel, ami egy enyhén sós, hűtött író.

A Világ és a legjobb alapanyagok körül

Ez is érdekelhet:

A Világ és a legjobb alapanyagok körül

Az illatos fűszerek széles választékából, amely elválaszthatalan részét képezi az ománi konyhának, olcsón vásárolhatsz a tipikus helyi piacokon. Az ománi utazásról kellemes emlékeket idézhetnek később is a friss datolyák, perzsaszőnyegek vagy akár a kerámiák is. Nem is beszélve az arany ékszerek vásárlásáról.

Nézd meg szervezett, ománi körutazásainkat!

Praktikus információ:

Az Arab-félsziget délkeleti részén elhelyezkedő Ománi Szultanátus gazdaságilag rendkívül fejlett ország. Egész évben a meleg éghajlat a jellemző. A legideálisabb időszak az országban tett látogatásra október és április között van, amikor is a napi átlaghőmérséklet körülbelül 30 °C körüli. A nyári hónapokban a hőmérő higanyszála gyakran akár a 40°C-ot is elérheti. Az Arab-tenger és az Ománi-öböl gyönyörű tengerpartjai, türkizkék vizeinek szépségével árulkodik arról, hogy itt bármilyen hőmérsékletet ki lehet bírni. Az országba való belépés vízumköteles. A vízum intézése a reptérre való megérkezést követően lehetséges. Az engedélyezés feltétele, hogy az útlevél a visszaérkezést követően 6 hónapig érvényes legyen. Az arab a hivatalos nyelv, azonban a lakosság nagy része beszél angolul is.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.