Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Barangolás Olaszország Friuli-Venezia Giulia régiójában

Friuli-Venezia Giulia

Friuli-Venezia Giulia Shutterstock

Olaszország északkeleti szegletében található Friuli-Venezia Giulia régió viszonylag ritkábban kerül előtérbe, ha a klasszikus olasz kultúrát is magában foglaló utazásról van szó. Ennek egyik oka, hogy Itália hallatán legtöbbünk egyből Rómára, Milánóra, Toszkánára, az Amalfi partvidékre, a Comói-tó környékére vagy Szicíliára gondol. Közben pedig néha elfelejtjük, hogy Olaszország minden egyes kis szeglete páratlan izgalmakat tartogat.

Az Ausztiával és Szlovéniával határos Friuli-Venezia Giulia is egy ilyen gyöngyszem, amelyet hiba lenne nem bejárni. Az Adriai-tenger és az Alpok tarkította tájegység barangolásra, klasszikus városnézésre és tengerparti pihenésre egyaránt csábít. Ha a teljes régió megismerésére nincs is kapacitásunk, legalább Lignano, Trieszt és Collio településekre érdemes időt és energiát fordítani!

Válogass kedvedre olasz ajánlataink közül!

Lignano

Adriai-tenger, Lignano

Adriai-tenger, Lignano Shutterstock

Klasszikus üdülőváros, ahol elsősorban a tengerparti pihenésé a főszerep. Lignano kapcsán történelmi emlékhelyekről, klasszikus olasz építészeti jegyekről nem igazán lehet beszélni, helyette csodás strandjain van a hangsúly. A több kilométer hosszan elnyúló aranyhomokos, lassan mélyülő, sok helyütt kék zászlóval jelölt partszakaszok tették oly kedvelté ezt a települést. Kényelmes napágyak, strandröpi pályák, vízisportolási lehetőségek, rendezettség és az Adriai-tenger szépségének elegye jelenti itt a tökéletes pihenési lehetőséget.

Lignano főleg a kisgyerekesek és a bulizni vágyó fiatalok körében vált az utóbbi időben népszerűvé. Ez a két merőben eltérő közönség hogyan fér meg mégis egymás mellett? Egyszerűen úgy, hogy Lignano Sabbiadoro részén diszkók, éttermek és bevásárlósétányok sorakoznak, míg Lignano Riviéra kis villáit nyugalmat árasztó borókaerdő veszi körül, ahol nagyszerűeket lehet túrázni.

A további programlehetőségek közül kifejezetten a családosokra szabott Juniorpark, a minigolfpálya, az aquapark és az állatkert tartogat nagyszerű élményeket.

Trieszt

Trieszt

Trieszt Shutterstock

Egykoron az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozó Triesztet napjainkban kikötő és iparvárosként tartják leginkább számon. Pedig történelmi negyede ideális terepet biztosít a klasszikus városnézéshez. Szerencsére Friuli-Venezia Giulia régió központjának legfőbb érdekességei gyalogosan is kényelmesen bejárhatók. Habár számos elegáns épülettel bír, mégis elősorban a Piazza dell’Unita d'Italia téren lévők megcsodálásával ajánlott a túrát kezdeni. Ezt követően mindenképpen szemügyre kell venni a Piazza Della Borsa csodás műemlékeit, valamint a Piazza Del Ponterosso tér közepén álló Puttini szökőkutat.

A megannyi nagyszerű építészeti alkotás közül a San Giusto-katedrális, valamint a Trieszttől alig pár kilométerre, az öböl partján magasodó mesés Miramare-kastélyt vétek lenne kihagyni.

Collio

Collio

Collio Shutterstock

Trieszttől alig egy órányi autóútra található Collio, amely tulajdonképpen egy egész borvidéket ölel fel. Túlzás nélkül mondható, hogy a Toszkán tájra emlékeztető dombság szépsége és nyugalma megigézi az erre járó utazót. Hazánkban viszonylag keveset hallani még erről a szépséges vidékről, méltatlanul. Az itt készített száraz fehérbor a Collio Bianco rendkívül nagy népszerűségnek örvend. Különleges, gyümölcsös aromájával a borszakértők is elismeréssel beszélnek róla. Zamatos ízével azért a kevésbé szakavatott utazók számára sem okoz csalódást, különösen, ha finom helyi sajtokkal és San Daniele-i sonkával együtt éri el az ízlelőbimbókat.

A Prosciutto di San Daniele hírnevét kivételes ízvilágának köszönheti. A kizárólag ebben a régióban előállított sonka Olaszországban nevelt disznók hátsó combjából tengeri sóval készül, kifejezetten nagy odafigyeléssel és az évszázadok során felhalmozott tudás felhasználásával.

A környék további előnye, hogy olyan csodás építészeti remekeket találni itt, mint a Castello di Rubbia vagy a Castello di Ruttars. A kulináris élvezetek a szépséges tájjal és a kastélyokkal vegyítve maradandó élményekkel kecsegtetnek!

2021.07.14. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.