Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Burgasz, a Fekete-tenger legszebb kikötővárosa

A Fekete-tenger nyugati partján fekvő bolgár kikötőváros, Burgasz egyedülálló természeti kincseivel, kiterjedt homokos strandjaival és izgalmas látnivalóival rengeteg látogatót varázsol el évről-évre. Tökéletes kiindulópont a bulgáriai nyaraláshoz, ahol az ország legszebb arcát ismerhetjük meg.

ÁttekintésLátnivalókStrandokProgramlehetőségekUtazási információk

Áttekintés

Bulgária kedvező árú nyaralóparadicsomnak számít, ezért jelentős népszerűségnek örvend az utazók körében. A legkedveltebb turisztikai célpontjai közé tartozik Várna, valamint a Napospart (Sunny Beach), de Burgasz látnivalói is megérnek egy kirándulást! A napsütötte nagyváros szép, homokos strandokkal várja a pihenni vágyó és a vízisportokért rajongó turistákat – különösképpen a búvárokat! A tengerparti, illetve víz alatti kikapcsolódás mellett Burgasz rengeteg dolgot tartogat még, az árnyékos Tengeri Kerttől kezdve, a fontos történelmi helyszíneken át, a lélegzetelállító természeti látványosságokig.

Burgasz madártávlatból

Burgasz madártávlatból

A több, mint 200 000 lakosú Burgasz Bulgária negyedik legnépesebb városa, és egyben a délkeleti országrész kulcsfontosságú ipari és kereskedelmi központja. Ez elsősorban a kőolajkikötőnek köszönhető, ami egyedüli az országban. Emellett a halászat is fontos szerepet játszik Burgasz életében. Mindenekelőtt azonban egy népszerű úticélról beszélünk, ahová a világ minden tájáról érkeznek látogatók, az ókori látnivalók és természetvédelmi területek felfedezésének szándékával. Az utóbbi évtizedben a burgaszi fesztiválok nemzetközi hírnévre is szert tettek, így még egy okkal bővült az utazás okainak listája – maradj velünk, ha még többre vagy kíváncsi!

Látnivalók

Ha klasszikus városi kirándulásra érkeztek Burgaszba, a nap végére garantáltan elfáradtok. Íme egy lista a "kötelező látnivalókról", amelyeket nem érdemes kihagyni a bolgár kikötővárosban!

Romantikus és monumentális bulgáriai emlékművek

Ez is érdekelhet:

Romantikus és monumentális bulgáriai emlékművek

Örmény Apostoli és Ortodox Templom

A történetírók elmondása szerint, az első örmény családok 1954-ben érkeztek Burgasz városába. A 19. század végére a létszámuk körülbelül 22 000 főre emelkedett, ugyanis a többségük ide menekült az oszmánok üldözése elől. A gyarapodó örmény közösség részt vett a városkép alakításában, például 1859-ben megépítették a saját templomukat. A kőből készült keleti katolikus templom a mai napig Örményország múltjának szimbóluma, illetve fontos találkozóhely az egykori menekültek leszármazottai számára.

Örmény templom Burgasz központjában

Örmény templom Burgasz központjában

Atanasovsko-tó

Bulgária rózsaszín tava, vagyis az Atanasovsko-tó népszerű gyógyfürdő a környéken. Úgy tartják, hogy benne található iszap és lúgos víz enyhíti az ízületi fájdalmakat, illetve a bőrnek is jót tesz. Ennek köszönhetően Burgasz közkedvelt gyógyüdülőhely is. Amellett, hogy jótékony hatással van az egészségre, a tó szépsége már önmagában megér egy látogatást! Különleges látvány, ahogyan a fehér só csillog a rózsaszín vízben, nem is beszélve megannyi ritka madárfajról, amelyek rajokban köröznek a tó felett. Az őshonos állatok élőhelyét és ornitológiai kánaánt annak is érdemes meglátogatnia, aki nem szenved fizikai panaszoktól. Kihagyhatatlan helyszín a természet szerelmeseinek!

Az elesett antifasiszták panteonja

Az elesett antifasiszták panteonja Burgasz egyik legnagyobb és legfontosabb műemléke. 1981 óta egy hosszú park közepén emlékezik meg az elesett antifasisztákról. Az emlékmű kör alakot ölt, és a közepén örök tűz ég. Ezért különösen lenyűgöző látványt nyújt éjszaka - amit az élénkkék kiegészítő világítás még jobban fokoz.

Az elesett antifasiszták panteonja

Az elesett antifasiszták panteonja

Erkesiya határfal

A 9. században hatalmas határfalat húztak fel az akkori bolgár-bizánci határon. Ez Burgasztól Simeonowgradig terjed, így körülbelül 140 kilométer hosszú. Bár 1890 óta nem sikerült teljesen megőrizni az állagát, még mindig a nemzet egyik legfontosabb kulturális műemlékeként tartják számon. Egy jól megőrzött, látogatáshoz ideális szakasz Burgasz és a Deultum régészeti rezervátum között található.

Szent Anasztázia-sziget

Evezzünk egy kicsit távolabbi vizekre! Szent Anasztázia szigete mintegy 6,5 kilométerre fekszik Burgasztól, délkeleti irányban. A Fekete-tenger közepén, a Burgaszi-öbölből kiemelkedő apró sziget tulajdonképpen egy tizenkét méter magas vulkáni sziklából áll. Itt található az ország egyetlen szigeti kolostora, amelyet máig szépen megőriztek. A középkorban épült templom jelenleg múzeumként, valamint szállásként is funkcionál. Szent Anasztázia szigetét komppal közelíthetitek meg Burgasz kikötőjéből a Fekete-tengeren át. A különleges helyszín felfedezése után megpihenhettek a helyi finomságokat kínáló étteremben.

Kolostor a Szent Anasztázia-szigeten

Kolostor a Szent Anasztázia-szigeten

Tengeri Kert

Burgasz város zöld tüdeje, másnéven a Tengeri Kert (Sea Garden) ugyancsak kihagyhatatlan program, amit különösen ajánlott beiktatni egy forró nyári nap során. A Fekete-tenger partján 5 kilométer hosszan húzódó, 600 hektáron elterülő nyilvános park dús növényzete menedéket nyújt a meleg elől, illetve friss levegőt kínál a látogatók számára a nagyváros közepén. A változatos növény- és állatvilág mellett egy nagy szabadtéri színpad is megtalálható Burgasz legnagyobb és legkedveltebb parkjában, ahol nagyszerű rendezvényeket tartanak - a nyári színház, a kaszinó és a különböző művészek kiállításai remek programlehetőséget kínálnak. Egy-két fesztivált is rendeznek a Tengeri Kertben, többek között a Homokszobrok fesztiválját, valamint a híres "Flora" virágkiállítást.

Virágágyás a Tengeri Kertben

Virágágyás a Tengeri Kertben

Történelmi múzeum

Burgasz történelmi múzeumában bepillantást nyerhettek a régió múltjába, óriási régészeti gyűjtemények segítségével. A múzeum négy különböző témájú kiállításnak ad otthont: tudomány, történelem, néprajz és régészet. Így mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő eseményt.

Burgasz ásványi fürdői

Burgasztól tíz kilométerrel északkeletre természetes gyógyfürdőket próbálhattok ki. Ezeket a melegvizű forrásokat már az ókorban is használták, például a görögök és a rómaiak, a 16. században pedig egy arab gőzfürdőt, egy ma is működő hammamot építettek itt. Ezenkívül egy nagy park is díszíti az ásványi fürdőket. Bár a nyári melegben talán nem esne annyira jól, hűvösebb időben mindenképpen érdemes megmártózni a 41 fokos forrásokban!

A bulgáriai Várna delfináriuma

Ez is érdekelhet:

A bulgáriai Várna delfináriuma

Poda Természetvédelmi Terület

Burgasz városközpontjától délre található egy vizenyős terület, amely népszerű célpont az egynapos kirándulásokhoz. Ott található a Poda Természetvédelmi Terület, ami számos vándormadár, köztük veszélyeztetett fajok fontos állomása. Egy csatorna folyik keresztül a védett területen, összekötve a Fekete-tengert a Poda folyótorkolattal. Az az így létrejött földnyelven mesterséges tenyészhelyeket és fészkeket alakítottak ki a madarak számára. Ezeknek hála, hihetetlen mennyiségű madárfaj népesíti be a térséget. Évszaktól függően találkozhattok ragadozó madarakkal, pelikánokkal, gólyákkal és kormoránokkal. Csak ősszel, mintegy 300 000 fehér gólya repül át a régió felett.

Neszebár

A burgaszi városlátogatásban egy kis szünetet tartva, mindenképpen érdemes felfedezni a közeli Neszebár szépségeit. Nemcsak a híres homokos strandnak, a Napospartnak ad otthont, hanem egy hangulatos óvárosnak is, amely teljes egészében az UNESCO Világörökség része. Leginkább azoknak a tetszését tudja elnyerni Neszebár, akiket lekötnek a történelmi látnivalók és műemlékek. A nap nyugalmas lezárásaképpen üljetek be a kikötő egyik éttermébe – ha azonban önfeledt szórakozással engednétek ki a fáradt gőzt, irány a Napospart sétánya!

Kilátás Neszebár óvárosára

Kilátás Neszebár óvárosára

Peak Bakarlaka Kilátópont

A Peak Bakarlaka kilátó egy igazi bennfentes tipp, ha Burgaszban jártok! A régió legmagasabb pontján, mintegy 376 méter tengerszint feletti magasságban található, csodálatos kilátást nyújtva a Fekete-tengerre és a Burgaszi-öbölre. A kilátót autóval lehet a legegyszerűbben megközelíteni, bár az utolsó métereket gyalog kell megtenni. Nekünk elhihetitek, hogy a látvány megéri az erőfeszítést!

Panoráma a Bakarlaka kilátóból

Panoráma a Bakarlaka kilátóból

Móló

A hosszan tengerbe nyúló burgaszi móló 1936-ban épült a Tengeri Kertben. Megtervezése a német-bolgár származású építész, Dimitar Fingow nevéhez fűződik. Megnyitása a Bolgár Királyság egyik legfontosabb eseménye volt abban az időszakban, és ma is nagy népszerűségnek örvend mind a helyiek, mind a látogatók körében. A móló végén kilátópont és kisebb hajók rakpartja található. Ha könnyed szórakozáshoz van kedvetek betérhettek a mólóhoz közeli kaszinóhoz, vagy egy kellemes esti sétával is zárhatjátok a napot a strand területén, gyönyörködve a Fekete-tenger hullámzásában.

A burgaszi móló

A burgaszi móló

Szozopol

Mindössze fél órás autóút vezet Burgaszból Szozopolba, amit tényleg érdemes mindenkinek megtenni! Leginkább azért, mert ez Bulgária légrégebbi városa, egy romantikus hangulatú óvárossal, amely teljes egészében műemlékvédelem alatt áll. Számtalan történelmi látványosságot, például templomokat, romokat, újjászületés stílusban épült házakat, és persze múzeumokat látogathattok meg. Továbbá Ravadinovo mesebeli kastélyát sem érdemes kihagyni, amely autóval mindössze tíz perc alatt elérhető. A tündérmesébe illő, nemrégiben felújított kastély hegyes tornyokkal, gyönyörű kerttel, és még egy borospincével is rendelkezik. Szozopol nagyszerű homokos strandjai pedig tökéletesen megfelelnek a tengerparti lazításhoz!

Idilli táj Szozopolban

Idilli táj Szozopolban

Strandok

Ha részben, vagy akár kizárólag a strandolás miatt választjátok Bulgáriát, akkor Burgaszban valószínűleg nem fogtok csalódni. A városban, illetve annak közvetlen közelében rengeteg kiváló szabadstrandon csobbanhattok a boldogságba!

Bulgária a Naposparton túl

Ez is érdekelhet:

Bulgária a Naposparton túl

Central Beach

Már a nevéből is kiderül, hogy ez a strand Burgasz központi részén helyezkedik el. Gyakran hasonlítják a Kanári-szigetek strandjaihoz, ugyanis sötét homok borítja a magas magnetit tartalmának köszönhetően. Tökéletes az úszáshoz, és más vízi sportok rajongói is szívesen járnak ide.

A népszerű Central Beach

A népszerű Central Beach

North Beach

A North Beach Burgasz északi részén, egy kissé eldugott helyen található. Meredek sziklák és magas hegyek övezik a partot. A tiszta és nyugodt tenger különösen alkalmasak a gyermekes családok számára.

Napospart (Sunny Beach)

A többszörösen díjnyertes Napospart Neszebár közelében minden bizonnyal a világ egyik leghíresebb strandja. Kiváló fürdési lehetőséget, vad bulikat és magas színvonalú szolgáltatásokat kínál.

Napospart, ahol felhőtlen kikapcsolódás vár

Napospart, ahol felhőtlen kikapcsolódás vár

Ha azonban előnyben részesítitek a magányt, a Primorsko és a Tsarevo környéki strandokat ajánljuk. Egy biztos; mindenki megtalálhatja a számára ideális partszakaszt Burgaszban és vonzáskörzetében.

Bulgária legszebb strandjai

Ez is érdekelhet:

Bulgária legszebb strandjai

Programlehetőségek

Vízi sportok és búvárkodás – két fontos kulcsszó a bolgár nyaralással kapcsolatban. Burgasz az aktív pihenés lehetőségeinek széles skáláját kínálja. Íme néhány a legnépszerűbb programok közül a város környékén:

  • Horgászat a Fekete-tengeren
  • Feltöltődés a gyógyfürdőkben
  • Burgasz éjszakai életének felfedezése
  • Jeep szafari-túra a Naposparton
  • Víziejtőernyőzés
  • Szafari a környező hegyekben
  • Egynapos kirándulások túra- vagy síterületekre
  • Búvárkodás a Tengeri Kertnél
  • Hajótúra 
  • Borkóstoló

Izgalmas víziejtőernyőzés

Izgalmas víziejtőernyőzés

Burgasz tehát ideális úti cél bárkinek, aki vonzónak találja Bulgária tájait és kultúráját. Sokoldalú vakációt lehet itt eltölteni, kezdve a nyugodt pihenéstől a természetben, egészen a kalandos fesztiválokig a tengerparton.

Utazási információk

Ha elnyerte a tetszéseteket Burgasz, érdemes elolvasni a következő tudnivalókat a zökkenőmentes nyaralás érdekében!

Ideális időszak a látogatáshoz

Május és szeptember között a város a legszebb oldaláról mutatja be magát, kellemes hőmérséklettel és alacsony csapadékkockázattal. Így teljes mértékben élvezhető az ott eltöltött nyaralás, 29 fokos átlaghőmérséklettel nyár közepén. Azonban az akár 34 Celsius-fokos vízhőmérsékletű Fekete-tenger nem mindig ígér felfrissülést – ennek ellenére a fürdés élménye továbbra is garantált!

Beutazás

Burgaszban van nemzetközi repülőtér, ahová közvetlen járatok indulnak Budapestről. A repülőút ideje rendkívül baráti, mindössze másfél óra, így kisgyermekkel is bátran vállalható. Ha a vonat szimpatikusabb megoldásnak tűnik, akár azzal is nekivághattok az útnak – Szerbián vagy Románián keresztül juthattok el Burgaszba. Természetesen autóval is meg tudjátok közelíteni a várost, ami átlagosan 12 órát vesz igénybe.

Kikötővárosként Burgasz különböző kompjáratokat kínál a Fekete-tenger más országainak kikötőibe, többek között Novorosszijszkba, Potiba vagy Port Kavkazba. A burgaszi nyaralás más bolgár városok meglátogatásával is összeköthető, például a csodálatos fővárossal, Szófiával.

Helyi közlekedés

Burgaszban számos látnivalót gyalog is meglátogathattok, elvégre a város könnyen áttekinthető, és sok látnivaló közel található egymáshoz. Rugalmas utazást kínál a taxi, ami Bulgáriában viszonylag olcsó. De könnyen eljuthattok A-ból B-be a helyi buszokkal és trolibuszokkal, vagy természetesen saját autóval. A parkolóhelyeket azonban sokszor vadászni kell.

Bolgár ételkülönlegességek

Bulgáriába mész nyaralni? Ezek a bolgár ételek elkápráztatnak!

Ez is érdekelhet:

Bulgáriába mész nyaralni? Ezek a bolgár ételek elkápráztatnak!

Biztosak vagyunk benne, hogy nem lenne teljes a külföldi nyaralás az adott ország specialitásainak megkóstolása nélkül! Burgaszban lehetőségetek lesz mind tradicionális, mind nemzetközi ételekkel jól lakni. A legősibb hagyományos bolgár fogások közé soroljuk a sült marhahúst, a különféle burgonyaételeket, például a patatnikot, valamint a tengeri herkentyűket, legfőképpen a friss garnélarákot és a fehér húsú halakat. Emellett grillezett finomságok is gyakran szerepelnek a bolgár éttermek kínálatában, mint például a savanyú káposztás sertéshús. Rengeteg könnyed nyári saláta közül választhattok, desszertnek pedig töltött tésztaételekkel, valamint hagyományos joghurtos finomságokkal édesíthetitek meg a vakáció napjait!

Patatnik, a bolgár burgonyás étel

Patatnik, a bolgár burgonyás étel

Szállodák és szálláshelyek

Burgasz nagy szállodakomplexumai a városközpontban vannak, és mindenféle árkategóriában megtalálhatóak - igénytől és költségvetéstől függően. Másrészt vannak kisebb, kevésbé központi fekvésű szállodák, akár a tengerparton is. Attól függően, hogy klasszikus városlátogatásra vagy nyugodt tengerparti nyaralásra vágytok, Burgaszban biztosan megtaláljátok a megfelelő szállást!

2024.07.08. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.