Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Fedezd fel Umag strandjait!

Fedezd fel Umag strandjait!

Fedezd fel Umag strandjait! Shutterstock

Isztria északnyugati részén található Umag városa rendkívül nagy népszerűségnek örvendő úticél. Ennek okai közt elsősorban gyönyörű történelmi belvárosa, ideális fekvése, környező látnivalói és tipikusan horvát strandjai szerepelnek. Az alábbiakban igyekszem az említett tényeket alaposabban feltárni, hogy Te is kedvet kapj egy tengerparton lazulós hosszú hétvégéhez Umag strandjain.

Umag megismerése

Umag főtér

Umag főtér Shutterstock

Hazánkhoz az egyik legközelebb eső horvát nyaralóhely történelme rendkívül hosszú időre nyúlik vissza. Nem meglepő tény, hogy területét már időszámításunkat megelőzően több ezer évvel is lakták. Maga a város többek között római, bizánci, velencei és jugoszláv fennhatóság alá is tartozott, melynek hatása az óváros épületein a mai napig érezhető.

A több ezer éves múltra visszatekintő település klasszikus légkört árasztó utcáin sétálva elérkezünk a főtérre, ahol megcsodálhatjuk a Plébániatemplomot, Szent Pelegrin kőszobrát, valamint a 33 méter magas, 17. századból ránk maradt, különálló harangtornyot is.

Az ország legnyugatibb városának felfedezése közben tökéletesen magunkévá tehetjük a tipikusan horvát hangulatot, még úgy is, hogy az óvárosban lépten nyomon tetten érhető az olasz hatás. Az egykori velencei fennhatóság máig fennmaradt emlékei csak még autentikusabbá és igézőbbé teszik Umagot.

E különleges feelinget a helyi konyha ízeinek végigkóstolásával és az itteni életritmus átvételével csak tovább fokozhatjuk.

Élvezd ki a csodás strandokat!

Zambratija beach

Zambratija beach Shutterstock

A város csábító atmoszféráján túl természetesen a kellemes umagi strandok jelentik a turisták számára az elsőszámú vonzerőt. Az Adriai-tenger hűs hullámait Umag környékén - akárcsak az ország többi részén - főleg aprókavicsos, sziklás és betonos partszakaszokon élvezhetjük, de azért akadnak homokos strandok is bőven.

Habár a környék legszebb és legfelkapottabb strandjai nem az óváros közvetlen közelében, hanem a településtől néhány kilométer távolságra fekszenek, ez ne tántorítson el senkit!

Az előkelő, kék zászlós minősítéssel rendelkező Kanova, Kanegra és Laguna Stella Maris strandok elsőrangú tengerparti élményt kínálnak. A fiatal pároktól kezdve a kisgyermekes családokon át egészen az idősebb korosztályig minden ide érkező garantáltan elégedett lesz a fürdőzési lehetőségekkel.

Umag Zambratija strandja különösen kedvelt az Adriai-tenger szerelmesei körében, mely népszerűségét homokos mivoltának köszönheti. Egészen pontosan itt homokos és aprókavicsos szakaszok egyaránt váltják egymást. Zambratija nem csak strandolásra kiváló, hanem szépségével a természet kedvelőit ugyancsak megigézi.

Járd be a környéket is!

Rovinj óvárosa

Rovinj óvárosa Shutterstock

Umag városa kiváló bázisul szolgál Isztria többi híres városának megismeréséhez is. A félszigeten déli irányban elindul elsőnek az alig 30 kilométer távolságra fekvő Porec bájos kis településére érkezünk. Itt az óvárosi rész római kori hangulatába egyszerűen lehetetlen nem beleszeretni. Ittlétünk alatt mindenképp keressük fel a világörökség részévé nyilvánított Eufrázius bazilikát, valamint hajózzunk át a Sveti Nikola szigetre, ahol mesés strandokra bukkanhatunk.

Porec városkájából tovább haladva, újabb 35 kilométer megtétele után Rovinjban találjuk magunkat, mely Horvátország egyik legismertebb nyaralóhelyének számít. Hírnevét nem érdemtelenül szerezte, ugyanis egyszerűen magával ragadó. Aki egyszer sétált már Rovinj szűk utcákkal tűzdelt óvárosában, élvezte a helyi strandok szépségét és hajóval bejárta környező, rejtett szigeteit az újra és újra visszavágyik. E nagy népszerűség egyetlen hátránya, hogy főszezonban rengeteg turista veszi célba a helyet, de még így is garantáltan megigézi az ide érkezőt.

Rovinjt magunk mögött hagyva, közel 40 kilométert déli irányban megtéve érjük el Isztria déli felének központi települését, Pula városát. Itt a Colosseumra emlékeztető Arénát (Amfiteátrumot), a Sergius diadalívet és a Mária Mennybemenetele székesegyházat mindenképpen érdemes megcsodálnunk. Ezen kívül az egyedi természeti látnivalók kedvelői számára a Brijuni Nemzeti Park kötelezően felkeresendő célpont!

2019.06.21. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.