Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Nyaralj zölden: Tippek a fenntartható utazásért

Nyaralj zölden: Fenntartható utazás

Nyaralj zölden: Fenntartható utazás Shutterstock

Tudod, hogyan lehet a fenntarthatóság jegyében utazni, hogy minél kevesebb hatás érje környezetünket, csodálatos bolygónkat? Próbáld ki alábbi tippjeinket egy környezettudatos nyaraláshoz.

Autóval ne!

Ha az utazás során elkerülhetetlen, hogy autót használj, legalább egy alacsony fogyasztású autót válassz - a tömegközlekedés azonban még jobb alternatíva lehet. A legjobb megoldást pedig a séta jelenti, mind az egészséged, mind a környezet védelme szempontjából.

Hulladékmentesen

A hulladéktermelés szédítő gyorsasággal növekszik: már-már kényszeres, ahogy külön csomagolást kap egy-egy darab alma vagy hagyma, mintha az egész kezdene kicsúszni a kezeink közül. Te magad is csökkentheted a műanyagok és egyéb csomagolások használatát. Próbálj meg változtatni a szokásaidon, és tudatosan nem szemetet termelni. Kezdheted azzal is, hogy a saját táskáddal mész bevásárolni és nemet mondasz minden, az üzletekben kapható egyszerhasználatos, felesleges dologra. Ha azonban mégis szemét keletkezne, akkor azt az arra kijelölt helyre dobd ki. Senki sem szeretne szeméthegyek között feküdni a parton...

Inspirálódj: fedezd fel a Világ természeti kincseit

Könnyű utazás

Csakis olyan dolgokat csomagolj be indulás előtt, amelyekre valóban szükséged van. Ezzel is csökkented a szén-dioxid kibocsátást, hiszen minél könnyebb a repülőgép, annál kevesebb üzemanyagot éget el. A súlyt úgy is csökkentheted, hogy papíralapú helyett e-könyvet viszel magaddal.

Tökéletes úticél

Az olyan országok, mint Szlovénia, Portugália és Ekvádor régóta küzdenek a klímaváltozás ellen, és igyekeznek megőrizni a helyi ökoszisztéma egyensúlyát. Válassz olyan úticélt, amelyik elkötelezte magát a fenntarthatóság mellett, mind az idegenforgalom, mind pedig az élőhelyek megőrzése terén.

Nem biztos, hogy unokáink látják az őserdőt

Nem biztos, hogy unokáink látják az őserdőt Shutterstock

E-belépőjegyek

Az e-jegyeket gyakran okostelefonra, tabletre és más okoseszközre is letöltheted, vagyis a mobilod használatával is védheted a fákat, miközben kevesebb szemetet is termelsz!

Pénzügyi támogatás

A repülés lefoglalásakor a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére pénzt adományozhatsz. Többek közt az Emirates, a Delta, az Air Canada, a British Airways és a RyanAir légitársaságok is kínálnak erre lehetőséget.

Greenwashing

A greenwashing fogalma a 80-as évekből származik. Akkoriban sok szálloda tűnt környezetbarátnak, habár a zöld tevékenységüket, miszerint újrahasznosítják a törölközőket, csupán egyetlen plakát jelezte. A „zöldre mosás” alatt tehát hamis, vagy nem teljes információk terjesztését értjük, melynek célja, hogy minimális, vagy nem valós ráfordítás mellett egy cég egy ökológiailag felelős vállalat képét alkossa.

Fedezd fel: Szívküldi a természettől – szív alakú helyek a Világban

A jövő hotelei

Szerencsére egyes hotelek nem sajnálják a pénzt és az időt a fenntarthatóság követelményeinek teljesítése érdekében. Természetes anyagokból épülnek és olyan tevékenységet folytatnak, amelyek nem pusztítják, hanem éppen ellenkezőleg, óvják a környezetet.

Tengerparti szemétszedés mint program

Tengerparti szemétszedés mint program Shutterstock

Időszakos önkéntesség

Az utazásod során próbáld meg felfedezni a helyi közösség életét, minden bizonnyal sok érdekes tippet kaptok a különböző természetes anyagok felhasználására. Ugyanakkor felhívhatod a helyiek figyelmét a tudatosságra is, és hogy a műanyagok használata mennyire káros a bolygónk számára. Számos úticél helyszínén, önkéntesen csatlakozhatsz fenntarthatósággal kapcsolatos programokhoz, mint például a helyi strandok takarítása, vagy egy erdő megtisztítása, esetleg más szemétgyűjtés. A helyszíntől függően ültethetsz fákat is, de ha szeretnél, akkor akár apró teknősbékák testőre is lehetsz.

Mérlegelés

Ne hagyd figyelmen kívül a kijelölt turistaútvonalak jelzéseit és ne is térj le azokról. Ez nem csak Rád nézve, hanem gyakran a természet számára is veszélyes lehet. Gyakran egy adott területen növekszik vagy él egy veszélyeztetett faj, amelyik nincsen felkészülve az ember általi beavatkozásra.

Különösen védett helyek: Magyarország elvarázsolt cseppkőbarlangjai

Le a műanyaggal

Évente körülbelül 300 millió tonna műanyag kerül előállításra, aminek a fele ráadásul eldobható. Ebből több, mint 8 millió tonna általában az óceánban végzi. Csökkentsd a zacskók, szívószálak és egyszer használatos evőeszközök mennyiségét. Válaszd a rozsdamentes és üvegből készült, szilikonborítású vizes palackokat, és a többször használatos, tartós csomagolóanyagokat.

Helyi termékek

Vásárolj helyi, kézzel készített, praktikusan felhasználható tárgyakat, és kerüld a veszélyeztetett állatokból származó termékeket (krokodilbőr, elefántcsont, teknőspáncél stb.).

Óvjátok a tengeri teknősbékákat!

Óvjátok a tengeri teknősbékákat! Shutterstock

Tévhitek

Mindenki úgy véli, hogy a környezetbarát utazás telis-tele van nehézségekkel. Az általános nézettel ellentétben ez azonban nem jelenti azt, hogy valamiről le kellene mondanod. Éppen ellenkezőleg, lehetővé teszi, hogy jobban értékeld a meglátogatott helyeket és megőrizd azt a következő generáció számára.

Határtalan lehetőségek

Tévedsz, ha azt gondolod, hogy az öko-hotelek ízlés és minőség nélküli, apró kis koszos lyukak. Rengeteg modern és luxus-színvonalon működő, zöld szálláshely van, amelyek minden bizonnyal kielégítik az összes vendég igényét.

Az életet adó oxigén – ismerd meg a Föld legkülönlegesebb fáit

Naptej

2018. júliusában Hawai volt az USA első olyan állama, amelyik betiltotta a korallokat veszélyeztető vegyi anyagokat tartalmazó naptejek használatát. Győződj meg róla, hogy a naptejed biztonságos és nem ártalmas a víz alatti világra.

Turisták esküje

Néhány országban, mint például Izland, Palau vagy Új-Zéland, a turistáknak úgynevezett „esküt” kell tenniük. Az idelátogatók aláírásukkal hitelesítik vállalásukat, miszerint az úticél helyszínének értékeire vigyázni fognak, kedvesen fognak vele bánni és a lehető legóvatosabban fogják megfigyelni.

Mondj nemet a műanyagra

Mondj nemet a műanyagra Shutterstock

A törölközőnek annyi

Mármint nem szó szerint! Ugyanannak a szállodai törölközőnek a használata az egész kint tartózkodás ideje alatt előnyös lesz a környezet számára. A mosodai szolgáltatás a szálloda vízfogyasztásának a 16 %-át teszi ki. A világ vízhiányos problémái pedig már elég komolyak – biztos, hogy minden nap legalább 3 új törölközőre van szükséged?

Energiatakarékosság

Bár az utazásod helyszínén nem te fizeted a rezsit, az energiafogyasztásnak nem csak anyagi vonzata van: a közös erőforrásainkból használunk ilyenkor. Mivel a pazarlás soha nem jó, jó megtakarítási szabály a szükségtelen fények lekapcsolása, a víz felesleges folyatásának mérséklése, vagy a klímaberendezések megfontolt, zárt ablakok melletti használata. Az energiafogyasztás csökkentése a levegő védelméhez és a klímaváltozások megelőzéséhez vezet.

A legjobb insta-fotók helyszínei: őrizzük meg a következő generációnak!

Szelektív hulladékgyűjtés

Az, hogy valaki távol van az otthonától, még nem jelenti azt, hogy nem kell foglalkoznia a hulladék szelektálásával. Kérdezz rá a szálloda újrahasznosítási programjára, és tudd meg, milyen helyi, bevált gyakorlatokat akkalmazhatsz, hiszen nem mindenhol ugyanúgy hasznosítanak újra.

Saját eszközök

A piperecikkek általában károsak a környezetre. Éppen ezért láthatsz egyre gyakrabban a szállodákban falain tartályokat az egyszerhasználatos, külön csomagolt samponok helyett. A legjobb megoldás azonban az, ha saját sampont viszel.

A nyomok eltüntetése

Mindenki szeret kempingezni, sétálni, a szabadban piknikezni. A természet is szeretni fogja, ha mindent, amit hoztatok, el is visztek majd magatokkal. Biztosan te is ismered a mondást: csak a lábad nyomát hagyd itt, és az emlékeidet vidd magaddal. Vagyis úgy hagyd ott magad után a természetet, ahogy találtad, ne hagyj hátra szemetet, és ne vigyél magaddal egy apró darabkát sem belőle az emlékeiden kívül; a legszebb virág, kavics vagy termés is jobb helyen van a természetes környezetében.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.