Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Tunézia látnivalói

Tengerparton

Tengerparton Shutterstock

Észak-Afrikában, a Földközi-tenger mentén fekvő Tunézia olyan, akár egy ékszerdoboz. Területi sokszínűsége, római kori emlékei és hosszan elnyúló homokos partszakaszai miatt olyan ellenállhatatlan. Az ország közel felét uraló Szahara aranyló homokja csak még izgalmasabb úti céllá varázsolja. Érdemes autót bérelni és négy keréken felfedezni minden ismert és rejtett szépségét.

Történelmi városok

Sousse

Sousse Shutterstock

Tunéziában számos történelmi kuriózumot találni. Ennek oka, hogy a régió már évezredek óta lakott, többek között a punok és a rómaiak fennhatósága alá is tartozott. Ezért, ha szereted a régi városnegyedeket, ókori emlékműveket, akkor biztos lehetsz benne, hogy Tunéziában a helyed. A letűnt idők hírmondói csodás összhangot alkotnak a mai arab kultúra hagyományaival. Ha izgalmas városlátogatásra vágysz, akkor Tunisz, Sousse, Hammamet, Mahdia, Karthágó és Kairouan a legjobb választás.

Az ország fővárosában, Tuniszban egy nap is elég, hogy a legfőbb látnivalókat megcsodáld. A legtöbb turisztikai érdekesség Medinában (óváros) található, amelyet egy kellemes sétával végig lehet járni. Ne feledkezz meg a Bab El Bhar kapuról, a Zitouna mecsetről és a központi piacról, amelyek kihagyhatatlanok.

Kairouan

Kairouan Shutterstock

A föníciaiak által, az időszámításunk előtti 11. században alapított Sousse óvárosában szinte életre kel a történelem. Az erőd (Ribat) látványa lenyűgöző, nem véletlenül vált a turisták kedvencévé. Emellett a város pihenésre csábító tengerparttal is rendelkezik, vagyis a beach feelinget és az aktív kikapcsolódást egy helyen élvezheted.

Kasbah of Hammamet egy lenyűgöző, fallal körülvett régi városrész, amely legalább annyira megkapó, mint Mahdia. Mahdiaban a 16. században épült erőd, a Skif Kahl monumentális kapu, valamint a halászkikötő örvend népszerűségnek. Ezen felül homokos tengerpartjai szintúgy mellette szólnak.

Az UNESCO Világörökség részét képező, meseszép Kairouan és a föníciaiak leghíresebb települése, Karthágó szintén világhírűek, hozzátartoznak Tunézia történelméhez.

Fedezd fel az idei szezon legjobb tunéziai ajánlatait!

Azok a csodás tengerpartok

Sidi Bou Said

Sidi Bou Said Shutterstock

Ha romantikus tengerparti kisvároskába vágysz, akkor a Tunisztól alig 20 km távolságra fekvő, görög hangulatot árasztó Sidi Bou Said a tökéletes választás. A bájosan kanyargó macskaköves utcácskák, a kék-fehérre mázolt házak és a lenyűgöző tengerpart egyvelege mindenkit levesz a lábáról. Biztos vagyok benne, hogy tetszeni fog.

Jachtkikötővel, homokos stranddal, vízisportolási lehetőségekkel vár Port El Kantaoui. A Sousse közelében fekvő üdülőhely igényes szállodákkal és golfpályával szintúgy rendelkezik. Tökéletes választás, ha elegáns és aktívan pihentető nyaralásra vágysz.

Djerba

Djerba Shutterstock

Az ország legkedveltebb üdülőhelye és legnagyobb szigete Djerba, ahol fehér homokos strandok, egzotikus atmoszféra és kristálytiszta azúrkék tengervíz várja a pihenésre áhítozókat. A mediterrán hangulatú sziget pálmafái és luxusszállodái magas színvonalú feltöltődést kínálnak. A sziget leglátogatottabb partszakasza Sidi Mahrez, ahol érdemes legalább egy fél napot strandolással eltölteni.

A festői kikötőváros, Salakta vad sziklákkal övezett homokos strandjai ugyancsak remek célpont.

Tabarka üdülőhely különösen vonzó a zöld környezet és a dombos terepviszonyok miatt. A homokos strandok itt sziklás öblökkel váltják egymást. A gazdag vízalatti élővilág pedig remek opciót nyújt a sznorkelezéshez és a búvárkodáshoz. Ha szeretsz a mélyebb vízben úszni, akkor Tabarka partjait semmiképpen se hagyd ki.

Ha túrázásra vágysz

Temple de Eaux római templom

Temple de Eaux római templom Shutterstock

Habár Tunézia elsősorban a tengerparti pihenés miatt vált az utazók kedvencévé, nem szabad megfeledkezni arról, hogy az országban számos nemzeti park is fellelhető. Buja növényzettel borított vidékek és sivatag harmonikus váltakozása gazdag növény- és állatvilággal örvendezteti meg a túrázásra vágyókat. Ha Te is szeretsz kirándulni, a természetben aktívan feltöltődni, akkor a túrabakancsodat még véletlenül se felejtsd otthon.

Az UNESCO Világörökségi listára került Bou Hedma Nemzeti Park Tunézia déli részén található. Kiterjedt akácerdők, meredek sziklák és szavannák között struccok, muflonok, antilopok járnak.

Bou Hedma Nemzeti Park

Bou Hedma Nemzeti Park Shutterstock

Az Atlasz-hegységben fekvő Chambi Nemzeti Park hegymászásra is remek lehetőséget nyújt. Emellett gazelláknak és hiénáknak az otthona.

A Sidi Toui Sahara Nemzeti Park a Szahara egyetlen nemzeti parkja. Ennek megfelelően homokdűnék uralják a tájat. A kijelölt útvonalakon való túrázás során afrikai életérzésben garantáltan nem lesz hiány.

A Zagouan Nemzeti Park a fővárostól alig egy órányira található. Növény és állatvilága egyaránt gazdag. Érdekessége, hogy az itt magasodó hegy lejtőjén áll a Temple de Eaux római templom maradványa. Felkeresése remek motivációs erőt adhat a túrázáshoz.

Tunézia nemzeti parkjai

Ez is érdekelhet:

Tunézia nemzeti parkjai

Mennyei ételek

Shakshuka

Shakshuka Shutterstock

Tunézia gasztronómiáját tekintve tipikusan mediterrán. Ami azt jelenti, hogy sok hüvelyest, zöldséget, gabonafélét, bárányt, csirkét, marhát és intenzív fűszereket használnak. A helyi arab konyhára nagy hatással volt az olasz, francia, berber, török és zsidó ételkultúra. A tunéziai fogások gyakran pikánsak, sok fokhagymát, köményt és chilit tartalmaznak, ezért az érzékeny gyomorral rendelkezőknek nem árt az óvatosság. Van néhány tipikusan helyi finomság, amelyet mindenképpen meg kell kóstolnod, ha az országban jársz.

Ilyen a shakshuka, amely zöldségek keverékéből áll, tojást is tesznek bele és a legtöbb esetben kenyérrel fogyasztják.

A kuszkusz ugyancsak népszerű, amelyet hallal szolgálnak fel, különösen a tengerparti településeken kedvelik ezen formáját.

Makrout

Makrout Shutterstock

A lablabi (csicseriborsós leves), keftas (hús vagy halgolyók) és méchouia saláta szintén nagyszerű helyi ételek. Édesség tekintetében a makrout-ot kell megemlítenem, amely datolyával töltött és cukorsziruppal van leöntve. Valóságos kalóriabomba, de isteni finom, kihagyhatatlan tunéziai csemege.

 

 

 

Forrás:

https://www.lonelyplanet.com/articles/7-typical-tunisian-dishes-you-must-try

2022.06.24. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.