Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Utazás várandósan - jól bevált tanácsok , amikor már nem egyedül utazol

Tanácsok várandós utasoknak

Tanácsok várandós utasoknak Shutterstock

Már lefoglaltad álmaid nyaralását, mikor rájöttél, hogy a reggeli rosszullétek nem a munka és a korai kelés miatt vannak? Esetleg szeretnétek még a leendő legkisebb családtag világrajötte előtt egy utolsó nyaralást kettesben eltölteni? Érthető, ha sok kérdés és bizonytalanság vesz körbe – néhány jól bevált tippel segítünk, hogy legalább emiatt ne kelljen aggódnod.

Megfelelő időzítés

A gyerekvárás első hónapjait nem véletlenül hívják „másállapotnak” –sokan ezt az időszakot tartják a legkockázatosabbaknak. Sok nő szenved ilyenkor a reggeli rosszullétektől, a fáradékonyság mellett pedig a kellemetlen turbulencia is hatással lehet a hogylétünkre. Erről a leendő kispapák is sokat tudnak mesélni, hiszen a sok várható pozitív változás mellett ez egy testileg, lelkileg megterhelő időszak, melynek során a hormonális változások és a rengeteg kérdés érzelmileg nagyon kiszolgáltatottá, sérülékennyé teheti a kismamákat, ami miatt a szokásosnál érzékenyebben vagy feszültebben reagálhatnak az új helyzetekre. Bár ez ilyenkor teljesen természetes, emiatt az utazásra legideálisabb időpont inkább a második trimeszter, vagy pedig a harmadik trimeszter eleje lehetnek ( a terhesség 15. és 33. hete közötti időszak). A legtöbb légitársaság a terhesség 34. hetéig engedélyezi az utazást várandós nők számára, azonban a 28. hét után ehhez a biztonság kedvéért általában orvosi igazolást is kérnek.

Fedezd fel a legszebb európai tengerpartokat

Tökéletes felkészülés

Várandósan a reptérre csakis kényelmesen

Várandósan a reptérre csakis kényelmesen Shutterstock

Ha szerencsés vagy, és nem szenvedsz semmilyen, napi szinten kellemetlenségeket okozó kísérő tünetektől, akkor már félig nyertél. Az utazás előtt a biztonság kedvéért menj el az orvoshoz, és konzultálj vele az aktuális egészségi állapotodról, hogy biztosan ne kerülje el semmilyen lehetőség a figyelmedet, amivel komfortosabbá tehető ez a kaland. Ne felejtsd el becsomagolni a bőröndbe a terhességi kiskönyvet, a biztosítási kártyát, szükség esetén a hányinger elleni tablettákat, az amúgy is szedett terhesvitaminokat, lehetőség szerint magas faktorszámú naptejet és a legközelebbi kórház elérhetőségét. A kézipoggyászból nem hiányozhat egy kis keksz, ha hirtelen éhség törne rád, elegendő folyadék, nedvestörlőkendő és amennyiben szükséges, a kompressziós harisnya. Bár nem ez az első kiegészítő, amire a nyaralás kapcsán gondolunk, de jótékony hatásai segíthetnek abban, hogy az utazást követően valóban a vakációra koncentrálhass esetleges fájdalmak helyett.

Isteni nyaralás: Utazz a görög istenek nyomában

Az úticél kiválasztása

A nyaralásotok úticéljának kiválasztásakor előfordulhat, hogy improvizálnotok kell, és a potenciális úticélok listájáról ki kell törölnöd azokat, ahol például zika-vírus, malária vagy más, egészségre káros betegség esetleges felbukkanásától kellene tartanotok. A háborús konfliktusokkal küzdő országok szintén távol állnak az ideális nyaralástól, ahogy a túl hosszú repülőút és a jelentős hőmérséklet-változás sem szerencsés ebben az életszakaszban. Emellett fontos lehet felkészülni arra is, hogy ha úgy éreznéd a nyaralás során, hogy valami nincs rendben, kérdésed van, vagy csak szeretnél konzultálni egy orvossal vagy szakértővel, akkor ezt számodra megnyugtató körülmények között tehesd, ezért az úticél kiválasztásakor fontos szempont lehet a közelben elérhető egészségügyi intézmények minősége és hozzáférhetősége is.

Minden, ami utazás: a szezon legnagyobb kínálata, legjobb ajánlatai és legtöbb kedvezménye egy helyen

A felhők fölött

Terhesség alatti nyaralás

Terhesség alatti nyaralás Shutterstock

A terhességed előrehaladtával valószínűleg számodra is egyre fontosabbá váló szempont lesz a nyilvános mosdók száma és tisztasága. Ne felejtsd el figyelembe venni ezt a tényt a repülőgépen való helyfoglaláskor sem. Az ülőhelyedet próbáld meg a folyósóhoz, valamint a mosdóhoz minél közelebb lefoglalni. A divatrendőrség ne érdekeljen, legyél magadnak te az első, és válassz kényelmes, laza ruhákat és cipőket. Ne feledkezz meg az elegendő folyadékról és a kedvenc nassolnivalódról sem, a reptéri várakozás során életmentő lehet, ha van nálad valami keksz, szárított vagy friss gyümölcs, magok, csoki, egy müzliszelet vagy bármi más, ami segíthet, ha hirtelen egy kis extra energiára lenne szükséged. Nincs más hátra, vedd fel a fülhallgatódat és élvezd ki az alapos felkészülésed megnyugtató és élvezetes eredményét.

Kényelem a helyszínen is: autóbérlés külföldön

Új perspektíva

Lehet, hogy a változások, amivel a tested és a lelked az új családtag fogadására készülnek, más hozzáállást hoznak majd ki belőled, és nem olyan nyaralásra fogsz vágyni, mint korábban. Az alpesi túrázás, búvárkodás, őrült táncos bulik, egzotikus ételek, extrém sportok és thai masszázs helyett érdemes lehet lélekben inkább a zavartalan, pihentető alvás varázsára, nyugodt tengerparti sétákra, relaxáló csendre és a régóta a polcon várakozó könyvek elolvasására, vagy színezgetésre készülnöd, de ugye, hogy ez sem hangzik rosszul?.

Ne felejtsd el megörökíteni az élményeiteket – kötelező utazási fotók

Címke:

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.