Így utaznak harmadával olcsóbban tengerpartra az élelmes magyarok

A nyárnak lassan hivatalosan, naptár szerint is vége, a tanév küszöbén a nagy hazai nyaralóhelyek kiürülnek, ám van, ahol még nem ér véget a szezon: most kezdenek felpörögni a szeptember, sőt lassan az októberi, novemberi utazások iránti érdeklődések.

Miért vágjunk bele?

De hogy miért utaznak egyre többen ősszel a nyár helyett? Mert vannak olyan tengerparti desztinációk bőven, amik a főszezonon kívül kevésbé zsúfoltak, de az időjárás még szeptemberben is kellemes és az árak is kedvezőbbek ilyenkor. Sokan az időjárás miatt tartanak az őszi utazásoktól, de számos olyan úti cél van, ahol októberig kiszámítható napsütéses, esőmentes időjárással számolhatunk, viszont már nem kell kánikulától tartanunk. Ennek köszönhetően ez az időszak sokkal alkalmasabb városnézésre, a helyi látnivalók felkeresésére, így aki nem csak strandolással töltené a nyaralását, annak sokkal inkább ajánlanánk az őszi időszakot. Ráadásul nem csak az időjárás kedvez ilyenkor az aktív időtöltésnek: a turisták ilyenkor alacsonyabb száma miatt a legtöbb múzeum, történelmi helyszín, természeti látnivaló könnyebben és kényelmesebben felkereshető.

A másik ok, ami miatt sokan tartanak az őszi utazástól, az az utószezon "fáradtsága", de a helyzet épp ellenkező: a szállodák ilyenkor már alacsonyabb foglaltsága miatt a szolgáltatói szektor szereplőinek több ideje és figyelme jut egy-egy vendégre. Az utazási szakértők egyik kedvenc érve az utószezoni utazások mellett pedig maga a reptér: az utasok számának csökkenésével sokkal gyorsabban és kényelmesebben juthatunk el a vágyott úti célra tartó repülőgép fedélzetéig is.

Indul a roham!

Most kezdenek érdeklődni, foglalni az utasok az őszi utazásokra, sőt a szeptemberi tengerparti nyaralóprogramok már szinte teljesen tele vannak. Az október-novemberi utazások iránti érdeklődés is megkezdődött, ám igazán ezekre majd csak szeptember 2-3. hete környékén élénkül meg a foglalási kedv, miután visszarázódott mindenki a munkába ill. elindult az iskola és a szülők már tudnak előre tervezni – mondta el a Pénzcentrum érdeklődésére Börönte Dóra, az Utazas.Info ügyvezetője.

Az Inviánál is hasonló helyzetről számolnak be: Horvátország kivételével, ahova csökkent az erre az időszakra leadott foglalások száma, az összes desztináció hozza, illetve meg is haladja a tavalyi évben ilyenkor rögzített foglalások számát. Ezek közül is kiemelkedik Ciprus, Jordánia és Mexikó, az ősszel ezekre a helyekre utazók száma többszöröse a tavalyinak. Ha már csak a mediterrán térségben is hűvösebb - klasszikus nyaralásra már nem igazán alkalmas - hónapokat (október-november) nézzük, a TOP 3 úticél Törökország, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, illetve a Kanári-szigetek és Ciprus, a téli időszakban (december-február) pedig Zanzibár, a Dominikai Köztársaság és Mexikó kerülnek még fel a ranglista elejére.

Nagy Viktória, az Invia marketingmenedzserének elmondása szerint az egzotikus utazások előfoglalási szezonja most kezdődik, ami elsősorban az elérhető ajánlatok számára van jó hatással: az előző években az év végi, ünnepi időszakra szinte már nem lehetett szabad szobát találni a legnépszerűbb egzotikus helyeken, most viszont még kényelmesen nagy és sokszínű kínálatból válogathatunk. A klasszikus, utószezoni nyaralások árai szeptembertől akár 25 százalékkal is alacsonyabbak lehetnek a főszezoni áraknál, ráadásul ismét nagyobb választékban állnak rendelkezésre a családi szobák, így, a közhiedelemmel ellentétben, gyerekes családok közül is sokan választják ezt az időszakot egy szezonzáró nyaralásra.

Forrás: pénzcentrum.hu

penzcentrum.hu

Megjelent: 2023.08.26.