10 tipp a síszezonra

A tél már javában zajlik és a magyarok jelentős része ezt az időszakot nem tudja elképzelni síelés nélkül. A legfelkapottabb sícentrumok Olaszországban, Ausztriában és Franciaországban találhatók. Ezek a központok kitűnő hóviszonyokkal, remek szolgáltatásokkal és kiválóan fenntartott, több kilométeres sípályákkal várják a látogatókat. Az Invia segít abban, hogy ügyfelei Európa-szerte megtalálják a legjobb síközpontokat a tökéletes téli vakáció eltöltéséhez.

Egy síút kiválasztásánál természetesen figyelembe kell venni az adott sícentrum által kínált szolgáltatások minőségét. „Az üdülések közti szemezgetés során nem csak a lesikló pályák, a sífutópályák és snowparkok teljes hosszát kell figyelembe venni, de a síelésen kívüli aktivitásokat is. A lesiklással töltött hosszú idő után jól esik, ha a fáradt végtagok izmait ellazíthatjuk egy medencében, vagy wellness központban,“ mondta Farkas Dániel, az Invia.hu, Magyarország egyik vezető online utazási irodájának marketing menedzsere. „Ami a szállást illeti, a magyarok a síutak közül inkább az étkezés nélküli, de felszerelt konyhával rendelkező apartmanokat részesítik előnyben. Ezzel nem csak a szálláson, de az étkezésen is jelentős megtakarításokat érhetnek el“ tette hozzá Farkas.

Olaszország

Val di Fiemme

Az egyik leglátogatottabb olasz síközpont Val di Fiemme, mely hóbiztos sípályák valóságos tárházát kínálja. Nem hiányoznak innen a speciális snowboard- és sífutó pályák sem, a pályarendszer teljes hossza pedig eléri a 150 km-t. Előnynek számít az, hogy a síbérlet felmutatásával ingyen használhatók a medencék, a korcsolyapálya, az éjszakai síterepek és természetesen a síbusz is. Az idelátogatók luxus hotelekben és apartmanokban is kedvező áron találhatnak szállást. Annak ellenére, hogy a központ Magyarországtól megközelítőleg 900 km-re fekszik, az út az autópályáknak köszönhetően nagyon gyors és kényelmes.

Sella Ronda

A Sella Ronda a Dolomitok legnagyobb csáberejeként kerül általában megemlítésre és valószínűleg Európa leghíresebb síélménye. Az összekötött terepeken 250 lesiklón síelhet, melyeknek teljes hossza majd 400 km, és igénybe veheti a 170 helyi síliftet is. A régió közepében terül el Gruppo del Sella, a monumentális hegymasszívum, melyet mindkét irányban körülvesznek a sífelvonók.

Alta Valtellina

Az Alta Valtellina térség Lombardia legészakibb részén fekszik. A helyi központok legismertebbje, Livigno kínálatában 65 kilométer, igazán széles lesiklópálya szerepel, továbbá itt található az olasz Alpok snowparkjainak egyik legjobbja és a pontosan üzemelő síbusz hálózat is említésre méltó. A környékbeli San Colombana és Santa Caterina központok előnye a napsugaras, félig-meddig üres lejtők, és a szabad terepen való síelés lehetősége freeride instruktorok felügyelete mellett. A térségben termálforrások találhatók, úgyhogy a kliensek ellátogathatnak a medencés wellness komplexumba Livignoba, vagy Bormioba a városi fürdőbe. Ezen kívül Livigno számos olcsó bevásárlási lehetőséget kínál, mint az EU utolsó vámmentes zónáinak egyike.

Madonna di Campiglio

A Madonna di Campiglio központot panoráma-kabinos sílift kapcsolja össze a szomszédos Marilleva/Folgaridával és az igen vonzó Pinzoloval, melynek köszönhetően páratlan síélményeket kínál a régió. Az extrém sportok kedvelőire a makulátlan pályák, a többi síelőre a közepesen nehéz lejtők, illetőleg a gyerekekre és kezdőkre megfelelően könnyű pályák várnak számtalan mennyiségben. Említésre méltó a híres Ursus snowpark, amely éjszakai síelési lehetőséget és a sífutás kedvelőinek nagyon jó minőségű pályákat nyújt.

Tonale - Ponte di Legno

A két egymást kölcsönösen kiegészítő síközpont, Tonale és Ponte di Legno, a szolgáltatások tökéletes összhangját nyújtja. Legfőbb csábítóereje a Presena gleccseren való síelési lehetőség több mint 3000 méteres magasságban és számos kiváló minőségű fekete és közepes nehézségű lesiklópálya. Mindezt az alpesi sízést segítő, kitűnő feltételek egészítik ki és az extrém síelést lehetővé tevő pályák kilométerei gazdagítják tovább. Az infrastruktúra kiváló, itt minden árkategóriában lehet pályaszállást találni.

Ausztria

Zillertal 3000

A Zillertal 3000 területet három síközpont alkotja, és ide tartozik a legnépszerűbb osztrák gleccser Hintertux is, ahol több mint 3200 méteres magasságban egész évben lehet síelni. A síközpontok között ingajáratban síbusz üzemel, a pályarendszer teljes hossza pedig meghaladja a 140 km-t. A legbátrabbak részére kihívást jelent Ausztria legmeredekebb lesiklópályája, melynek ideillő neve van: Harakiri. A snowboard hódolóira két snowpark vár számos attrakcióval, a gyalogtúra kedvelői pedig túrákat tehetnek az összesen 250 km hosszú, jelölt téli gyalogtúra vonalak valamelyikén. A siklás után kiváló szolgáltatást nyújt Mayhofenben az élményfürdő.

Kitzbühel

A létező összes luxussal felszerelt központ, amely nemcsak a Streif extrém lesiklópálya miatt ismert, ahol minden évben megrendezik a Világkupát. A hódeszka hódolóira Kitzbühelben snowboard aréna vár. Az igényes síelők megvásárolhatják a regionális síbérletet és végig síelhetik a kitzbüheli Alpok többi központjait is. Mivel a térség nem épp a legolcsóbbak közé tartozik, jó tipp a látogatók részére az olcsóbb szállás lehetőség Uttendorf községben, amelyet a kitzbüheli központtal sílift köt össze.

Kaprun – Zell am See

Kaprun és Zell am See térségét három sícentrum alkotja, ahol a lesiklópályák teljes hossza eléri a 138 km-t. A síbérlet ára tartalmazza a sűrű és kiválóan működő síbuszok használatát is. A vendégek számára a szállodai szobákban és apartmanokban széleskörű kínálat vár. További lehetőség a kedvezőbb áron bérelhető szállás Maishofenben, amelyet Zell am See-vel síbusz köt össze. A tapasztalt síelők bizonyára értékelik a fekete lesiklópályák sokaságát a Schmittenhöhe hegyen, ezzel ellentétben Maiskogel kiválóan alkalmas a kezdők és kisgyerekes családok részére. A síelési lehetőségek különböző sífutópályákkal válnak teljessé.

Schladming – Dachstein Tauern

Schladming kiterjedt területét 9 skiközpont alkotja, melyek között fellelhető a Dachsteini gleccser is. A kalandvágyó síelők megvásárolhatják a komplett síbérletet is, mely lehetőséget nyújt összesen 860 km hosszú sípálya szabad bejárására. Az adrenalin kedvelőinek itt van a freeride legenda Edelgriess, a felejthetetlen, 18 km hosszú lesiklás szűzhóban. Helyi műszaki csemegének számít a kombinált kabinos-ülőkés lift Sun Jet Hochwurzenben.

Franciaország

Savoie

Trois Vallées, vagyis „Három völgy” a világ legkiterjedtebb és legkedveltebb síterepe, amelyen a pályarendszer teljes hossza eléri a 610 kilométert. A természetes hóviszonyoknak és a hóágyúk kiterjedt rendszernek köszönhetően itt az év nyolc hónapjában lehet síelni. Amellett, hogy minden nehézségi szint képviselteti magát jó néhány pályával, még szűzhavas lesiklásra is nyújt lehetőséget a régió. „A síutak kiválasztása során az olyan központokat és olyan terepeket válassza, amelyek megfelelnek saját képességeinek. Ha a családdal, vagy barátokkal utazik és kezdők is vannak a csapatban, nem probléma olyan síközpontot találni, ahol a csapat minden tagjának tudnak ajánlani megfelelő terepet,“ magyarázta Farkas Dániel az Invia.hu utazási irodától.

Letölthető fényképek

Az említett úticélok fotóanyagát letöltheti itt.

Megjelent: 2011.12.22.