A magyarokra várnak Kréta rejtett csodái

A piacvezető hazai online utazási ügynökség, az Invia idén tavasszal közzétett előrejelzése szerint ezen a nyáron is Görögország lesz a legkedveltebb célállomás a külföldön nyaraló magyarok körében. Közülük sokan készülnek Krétára, amely az egyik legtöbb embert vonzó üdülőparadicsom a Földközi-tengeren. Az utazók dolgát megkönnyítendő az Invia összegyűjtött pár helyet, ahová érdemes elmenniük azoknak is, akik nem először látogatnak a szigetre, mert Kréta mindig tartogat felfedezésre váró vidékeket a tengerparti kikapcsolódás, és a knósszoszi műemlék feltérképezése után is.

Malia

A kelet-krétai település két dolog miatt is vonzó. Egyrészt a kisváros közelében, attól alig 3 kilométerre található az antik világ egyik legszenzációsabb régészeti lelete, az antik várrom, amely Kréta harmadik legnagyobb, a minoszi kultúra nyomait megőrző palotája a jól ismert Knósszosz és Faisztosz után. A grandiózus erődítményben a turisták hosszabb időt is eltölthetnek, hogy keresztül-kasul bebarangolják a monumentális épületegyüttes minden apró zugát.

Másrészt Malia azoknak is izgalmas, akik imádják a hasukat, a nyüzsgő éjszakai életet. A városban számtalan szinte non-stop működő szórakozóhely, étterem és bár várja az utazókat.

Szamariai-szurdok

A szigeten hosszabb kirándulást tervezőknek a Kréta délnyugati részén található, 16 kilométer hosszú Szamariai-szurdok jelentheti az igazi kihívást. Az útvonal 1250 méter magasból indul, és van olyan átjárója, amely mindössze 3 méter széles, de 300 méter magasba nyúló sziklák szegélyezik. Az 6-7 órát felölelő séta során a hegyi folyó mentén lehet bebarangolni a vidéket, amely egyben nemzeti park is, így útközben rengeteg különleges növénnyel, és más természeti szépségekkel lehet találkozni.

Dikteon barlang

Bátor felfedezőkre vár a szélmalmokkal tarkított Lassithi-fennsík felett, 1025 méter magasban elnyúló Dikteon barlang, amelyről azt tartják, hogy itt született a görög főisten, Zeusz. Már csak emiatt is érdemes felkapaszkodni a robosztus természeti képződményhez. Egy keskeny nyíláson keresztülhaladva lehet belépni a barlangba, ahol aztán kb. 60 méteres mélységbe kell leereszkedni. Ott viszont mesebéli világ veszi körbe a látogatót: földalatti tó, számtalan cseppkő és az antik világ emléktárgyai tárulnak a turisták szeme elé.

Krassi

Az aprócska krétai falu szintén megér egy – két órát az átutazóktól, akik a Dikteon barlanghoz sietve átkelnek a Lassithi-fennsíkon. Ez a település arról híres, hogy a főterén áll Kréta legidősebb fája, egy 24 méter magas platán, amely immár 2400 éve zöldül ki minden tavasszal.

Gortüsz

Kréta fővárosától, Herakliontól egy órás autóútra található az ókori romváros, Gortüsz. A csaknem 8000 éves fal-és épületmaradványok megőrizték az egykor görögök, majd rómaiak által lakott nyüzsgő metropolisz hangulatát, és lenyűgöző kulturális hagyatékát. Szentélyek, impozáns paloták, szobrok, és a letűnt korszak lenyomataként az akkori élet mindennapjait felidéző kőtáblák közt bóklászva a látogatók felejthetetlen időutazáson vehetnek részt.

Kournas-tó

A tengerhez közel, a sziget északi részén található Kréta egyetlen édesvizű, a sok moszattól mélykék színű tava, a Kournas-tó, amelyet a környező Fehér-hegyekből lefutó patakok, földalatti források táplálnak vízzel. Bár a helyiek előszeretettel állítják, hogy ez egy feneketlen tó, a valóság az, hogy a legmélyebb pontja 22 méter. Ez azonban ne riasszon meg senkit, biztonságosan lehet benne úszni, vízi biciklizni, vagy más vízi sportot űzni. A vidék növény-és állatvilága nagyon gazdag. Rengeteg féle hal él a tóban, és nap, mint nap sok, színes madárraj bukkan fel az agyagos part mentén.

További, felfedezésre váró krétai helyszínek a www.invia.hu oldalon találhatóak.

Megjelent: 2016.05.31.