Albánia Albánia

Hivatalos megnevezés: Albán Köztársaság
Főváros: Tirana
Állami irányítás: plurális köztársaság egykamarás parlamenttel
Vallás: iszlám 70%, albán ortodox 20%, római katoliku 10%
Hivatalos nyelv: albán
Időeltérés: GMT +1 óra (+2 óra nyáron)

Albánia - már 109 900 Ft-tól

ALBÁNIÁRÓLAlbánia túlnyomórészt hegyevidékből áll. A tengerparti síkság hirtelen vált át hegyvonulattá, amely észak-nyugatról dél-keletre húzódik. Albánia hegységei két hegyvonulathoz tartoznak, az északi rész a Dínári Alpokhoz, a déli pedig a Pindushoz tartozik, amely aztán Görögországban folytatódik. Az ország legmagasabb hegysége a Korab, mely 2764 méter magas.

A leghosszabb albán folyó a Szerbiából eredő Drin. További jelentős két folyója a Seman és a Skumbin. Ezek a folyók inkább hegyi patak ellegűek, mély völgyeket szelnek át, s kiválóan alkalmasak energiatermelésre is.

Az időjárási viszonyok a tengerszint feletti magasságtól függnek. A tengerparti síkságokra a Földközi-tenger éghajlata jellemző, száraz, forró nyarakkal és esős, enyhe telekkel. A hegyvidéken jelentős a csapadékmennyiség, télen havazik és nagy vihjarok is előfordulhatnak.

Albánia - már 109 900 Ft-tól

Legújabb értékelések Albánia

Összesen: 9,4 Hibátlan nyaralás volt. Minden szuper volt.

 • 10 Szállás
 • 8 Ellátás típusa
 • 9 Környék
 • 10 Alapár

Összegzés
Hibátlan nyaralás volt. Minden szuper volt. Teljes értékelés megtekintése

Elhelyezés
Ez egy tiszta, új szálloda, ahol nagyszerűek a szolgáltatások.

Ellátás
Változatos.

Hotel szolgáltatások
Tökéletes. Kedves személyzet.

Tengerpart
Tiszta, mindenkinek volt biztosítva nyugágy és napernyő. Hiányzott a zuhany.

Marianna F., 2017.07.12., Tartózkodás dátuma: 2017.07.01 - 07.08.
Régió: Albánia Albánia, Dürres, Hotel: Horizont

Hasznosnak találta az értékést? Igen (0) Nem (0)

Összesen: 10 Az oda és visszafelé vezető utat leszámítva, valamint az utazásszervező cég által közölt információk valótlanságát az utazással...

 • 10 Szállás
 • 10 Ellátás típusa
 • 10 Környék
 • 10 Alapár

Összegzés
Az oda és visszafelé vezető utat leszámítva, valamint az utazásszervező cég által közölt információk valótlanságát az utazással kapcsolatban nagyon jó nyaralás volt. Teljes értékelés megtekintése

Elhelyezés
A szállással maximálisan elégedettek voltunk. Az utazási iroda ebben szintén nem volt teljesen korrekt. Hiszen előzetes tájékoztatásuk szerint, még WC papírt sem biztosítottak volna a szálláson, ezzel szemben naponta takarítottak, két naponta ágyneműt is cseréltek, tehát ez pozitív csalódás volt. A reggeli elégséges volt, a személyzet hölgy tagjai nagyon kedvesek, szolgálatkészek.

Ellátás
Az ellátással maximálisan elégedettek voltunk.

Hotel szolgáltatások
A szolgáltatásokkal maximálisan elégedettek voltunk.

Tengerpart
A tengperpart és városi szabad strandok, olcsó napernyő bérlési lehetőségekkel közel voltak, csak időben helyet kellett foglalni. A tenger viszont sokszor koszos és szemetes volt, de ez időközönként változott.

Névtelen, 2016.07.31., Tartózkodás dátuma: 2016.07.15 - 07.26.
Régió: Albánia Albánia, Saranda, Hotel: Julia

Hasznosnak találta az értékést? Igen (0) Nem (0)

Összesen: 8,4 Másodszor jártunk Albániában, nyilván azért jöttünk vissza, mert jó benyomásaink voltak. Ami persze azért vegyes. Három év alatt pl....

 • 8,5 Szállás
 • 8 Ellátás típusa
 • 8 Környék
 • 9 Alapár

Összegzés
Másodszor jártunk Albániában, nyilván azért jöttünk vissza, mert jó benyomásaink voltak. Ami persze azért vegyes. Három év alatt pl. rengeteg utat építettek, amik egészen jól járhatóak. A közbiztonságot mi kiválónak éreztük. Rengeteg az építkezés, Durresben persze elsősorban szállodák egész sora. Ezek a szállodák nagyon modernek, tágasak, tiszták, diszkrétek, bárhol lehetnének Európában. De... a szennyvizet naponta szippantó kocsival viszik el, és ha nem jön időben, "diszkréten" elkezdik kieregetni a tetejét a tenger homokja felé. A csapadék víz elvezetés nincs megoldva, eső után - ami azért arrafelé igen esik, ha esik - napokig állnak a tócsák mindenütt. A luxus szállodák között a tengerhez levezető utak sincsenek aszfaltozva, és nem is nagyon takarítja azokat senki.

Viszont a finom homokos tengerpart lágyan lejt, langyos a víz még szeptember végén is, ragyog a nap, sokáig világos van. Szóval a nap és víz szerelmeseinek bátran ajánlható. Látnivaló, nagyszerű kirándulóhely is rengeteg, az emberek barátságosak, segítőkészek. Ez kell is, mert útjelző tábla alig, az sem egyértelmű, a térképek elavultak, a GPS csak a főbb útvonalakat ismeri. Mégis odatalál az ember mindenhová, ahová akar. Pedig nyelveket nem beszélnek, elvétve találni valakit, aki angolul pár szóval képes kommunikálni. Más nyelven meg végképpen nem. Ez sajnos még a szállodákban is így van. Mégis megértenek mindent, bármit is akar az ember.

A főváros, Tirana - a valamikor legrosszabb szocializmus fellegvára - kellemes meglepetés. Nem bontották le a régit, de remekül ötvözik az újjal, sőt, látványosságot csinálnak belőle. Pl. a régi egyszemélyes bunkerből a fő útvonalon, díszkivilágítással, parki díszítő építményt csinálva belőle.

Összességében mi ismét jól éreztük magunkat, sok, időnként kalandos élménnyel gazdagodtunk.

És még valami, már akit az ilyesmi érdekel: Albánia igazi rádióamatőr paradicsom! Olyan ritkán szól onnan rádió az éterben, hogy aki onnan megszólal, az egész világ vele akar összeköttetést létesíteni. Teljes értékelés megtekintése

Elhelyezés
A szálloda kiváló, modern, nagyon tiszta, a szoba tágas, jól berendezett, nagy fürdőszoba, erkély. Naponta takarítanak, törülközőt cserélnek, 3-4 naponta ágyneműt is. Kár, hogy a szálloda elé - a tengerpart felőli oldalon - egy sok emelettel magasabb - egyelőre igencsak ronda - építményt emeltek (ami bizonyára szálloda lesz), ezért csak a legfelső emeletekről látni a tengerre - onnan is csak oldal irányban. A szálloda egyes honlapokon elérhető képei között szereplő medence pedig a szomszéd szálloda udvarán van! Ennek a szállodának nincs medencéje! És néhány szoba kivételével tengeri kilátása sem! Ezt azért korrekt lenne megjegyezni.

Ellátás
A szálloda félpanziós ellátást nyújt. A reggeli büfé jellegű, bőséges, de azért nem túl nagy választékkal. Az első napokban ez azt jelentette, hogy volt tea, kávé, tej, és valami ivólé - mondjuk olyan 25%-os forma. Joghurt, méz, lekvár (nekünk nagyon édes), egyfajta gabonapehely. Főtt tojás, tükörtojás, apró főtt kolbászféle, egyfajta gépsonka, kétfajta sajt, vaj, budáskenyér és burek. Azt hiszem, mindent felsoroltam. Ez mindig ugyanaz volt, nem változott. Pl. mustárt nem sikerült kapni a kolbászhoz. Aztán ahogy -szeptember vége felé közeledve - fogytak a vendégek, úgy fogyott a válaszék is. A joghurt már a harmadik napon eltűnt, aztán a burek, utána a tea, aztán úgy kellett szólni, hogy elfogyott a csésze, stb.

Vacsora menű jellegűen, mindig friss, finom, bár - nekünk - kicsit egyhangú. Először hoznak egy nagy tál salátát - friss paradicsom, uborka, paprika, hagyma, saláta - hozzá ecet, olaj, só, bors, ki-ki ízesítheti kedve szerint. Aztán előételnek leves (mindig ugyanolyan, nekünk azért jól esett), vagy olaszos tészta (finom). Főételnek valamilyen sült (birka, borjú, csirke - finom, zsírtalan húsok, grillezve), mindig sültkrumplival, időnként még grillezett zöldségekkel - padlizsán, cukkini, paprika - finom. Utána nagy tál gyümölcs, mi többnyire görög és sárga dinnyét kaptunk, szőlővel, egyszer őszibarackot, körtét, banánt. Kétszer süteményt ehelyett.

Szóval az étel bőséges volt, és igazán finom.

Hotel szolgáltatások
Már korábban is írtam, hogy a szoba takarítás, törülköző és ágyneműcsere, stb. igazán rendben volt. Ezen kívül azt írják a honlapon, hogy a szálloda saját privát stranddal rendelkezik. Ez annyiban igaz, hogy az elé épült - még nem kész - hatalmas épület előtti részen vannak felállítva a szálloda napozó ágyai és napernyői, közvetlenül a tengerparton. Oda ennek az épületnek a megkerülésével lehet lejutni egy aszfaltozatlan, folyton tócsákkal - és némi szeméttel - tarkított utacskán. Az egész fél perc, nem a távolság, csak a hatalmas ellentét a szálloda minden igényt kielégítő tisztasága, és a strandra lejutás nem igazán gusztusos volta között.

A parton eleinte jó sok, többféle napágy volt, meg napernyők. Ahogy fogytak a strandoló vendégek, úgy fogytak a napágyak, napernyők, és valahogy mindig a jobb fajták tűntek el. Szóltam, hogy én a másikat szeretném, ameddig itt vagyunk, aznap vissza is hoztak egyet, aztán eltűnt az is. Tehát, volt azért napágy, meg napernyő is, kicsit már kopottas, de használható azért. Viszont a gesztust nem találtam udvariasnak.

Sok vendége volt a szállodának még később is, de inkább buszos kiránduló csoportok, ők már nem jártak le fürdeni, napozni egész napra. Viszont Albánia iránti érdeklődést mutatja, hogy fél Európából jöttek. Görögök, lengyelek, oroszok, szerbek, koszovóiak, macedonok, olaszok, németek, angolok.

Tengerpart
Mi már szeptemberben voltunk, addigra a parton nincs zsúfoltság. Azt mondják, főszezonban ez nem így van. Mondhatni alig vannak a nap nagy részében a parton ilyenkor. Délelőtt viszonylag sokan kijönnek fürdeni, napozni, sok árus is jön - csacsival hozzák a gyümölcsöt. Aztán egy-két óra körül kiürül minden, majd késő délután - este felé elkezdődik a helyiek korzózása. Sok fiatal és idősebb, gyerekes családok sétálnak, beszélgetnek sötétedésig.

Már írtam, hogy a tengerpart egy nem túl tiszta földes utacskán közelíthető meg, az egész talán 50 méter.

A part maga nagyon kellemes, finom homokos, a víz tiszta, langyos, nagyon lassan mélyülő, gyerekekkel is biztonsággal használható.

A nap még szeptemberben is perzselően süt, még jó, hogy szinte mindig fúj a szél, ettől nagyon kellemes.

A gyümölcsöt szállító csacsik meg olyan éles ellentétben vannak a modern szállodák soraival, a mindenütt ugyanolyan napernyőivel, napágyaival, ami ezt az egészet annyira egyedivé teszi.

Mária A., 2013.09.25., Tartózkodás dátuma: 2013.09.12 - 09.22.
Régió: Albánia Albánia, Dürres, Hotel: Leonardo

Hasznosnak találta az értékést? Igen (23) Nem (0)

Csacsik a tengerparton 1 fénykép

összes ajánlás Albánia

Az Ön értékesítője:

H-K: 9-20 | Sze-P: 9-19 | Szo: 9-18 | V: 10-18 06 80 100 200 +40 316 300 926