Andorra Andorra

 • Utazási iratok

  A Magyar Köztársaság állampolgárainak érvényes útlevéllel lehet Andorrába utazniuk. Andorra nem tagja az Európai Uniónak, személyi igazolvánnyal csak a Francia és Spanyol állampolgárok utazhatnak ide.

 • Vízum

  A Magyar állampolgárok turistaként legfeljebb 90 napot tartózkodhatnak vízum nélkül Andorra területén. Nem kötelesek bejelenteni itt tartózkodásukat, de a 90 napon túlnyúló tartózkodást a helyi hivatalokban mindenki köteles bejelenteni.

 • Vám- és devizaelőírások

  Andorra nem tagja az Európai Uniónak, a tagállamok közül csak Franciaországból és Spanyolországból közelíthető meg. Korlátozott a valuta behozatal épp úgy, mint Spanyolországban a készpénz kivitel, amely nagysága 6024,- euro (helyi pénzben egy millió spanyol pezeta). Andorába látogatók hozhatnak magukkal árucikkeket saját célra 600,- euro értékben. Minden behozott árucikket 12,- euro felett vámoltatni kell.

  17 év feletti személy a következő árúcikkeket exportálhatja saját használatra Andorrából az Európai Unióba(Andorra és EU közötti szerződés alapján):

  a) mezőgazdasági termékeket
  1000 g kávé vagy 400 g kivonat
  200g tea vagy 80 g kivonat
  szeszes italok : 1,5 l 22% likőr vagy 3 l likőr alacsonyabb mint 22% alkoholtartalommal, vagy pezsgő; 5 liter bor
  dohány: 300 db cigaretta vagy 75 db szivar
  mezőgazdasági termékek: 175,- euro értékben; 15 évnél fiatalabbak 90,- euro értékben.
  nem túlléphető értékek: 2,5 kg szárított tej
  3 kg kondenzált tej
  6 kg friss tej
  1 kg vaj
  4 kg sajt
  5 kg cukor és édesség
  5 kg hús
  b) ipari termékek
  parfümök: 75 ml parfüm; 375 ml kölnivíz
  további ipari árucikkek: 525,- euro értékig; 15 év alatti személyeknek 270,- euro-ig.

  Amennyiben az árucikkek mennyisége nem haladja meg az előírt értékeket, akkor nem kell vámoltatni se Andorrában se az EU tagországaiban. A megengedett mennyiségek szeszes italokból, dohányból, kávéból, teából és parfümből nincsenek összefüggésben azok árával. Megengedett mennyiséget tejből, vajból, sajtból, cukorból, édességekből és húsból limitálva vannak és összefüggnek azok árával. A többi mezőgazdasági és ipari termék mennyisége csak az árától függ.