Megnyitás | Vissza a főmenühöz

10 lenyűgöző európai város őszi utazáshoz

1. London

Az egykor Londinium nevet viselő metropolisz ma az Egyesült Királyság, azon belül pedig Anglia fővárosa. A Temze folyó mentén elterülő London Európa egyik legnépesebb városa, rendkívül fontos pénzügyi, turisztikai, oktatási és kutatási központ. Sokszínűségét lakosai is híven tükrözik, ugyanis különféle etnikumú és vallású emberek találtak itt otthonra, és élnek példás összhangban egymás mellett.

London jelentőségét csak tovább fokozzák neves épületei és világörökségi helyszínei. A városba érkezvén olyan lenyűgöző szépségeket csodálhatunk meg, mint a Westminster-palota, a Big Ben, a Westminsteri apátság, a királyi család otthonául szolgáló Buckingham-palota, vagy a Tower-Bridge. Ezen kívül érdemes még felülni a London Eye-ra, fotózkodni Madame Tussaud viaszhírességeivel, vagy egy pihentető sétát tenni az őszi színekbe öltözött Hyde Parkban.

London

London

2. Párizs

Párizs nem pusztán Franciaország szíve és lelke, hanem a testet öltött romantika fellegvára. Itt bolyongott a szerelmet kereső Ady, itt lett naggyá Picasso és itt találkoztak a letűnt korok feledhetetlen művészei. Habár az idők változnak, egy valami állandó maradt, ez pedig nem más, mint Párizs semmihez sem fogható varázsa, mely kitörölhetetlen emléket hagy az ide érkezőkben.

A Szajna partján fekvő francia főváros nevezetességeinek kimeríthetetlen tárházában könnyű elveszni. Ugyanakkor vannak helyek, melyek útjelzőként állnak a kíváncsi turista szolgálatában. Ilyen a Párizs jelképeként magasodó Eiffel Torony, a Notre-Dame székesegyház, a Sacré Cœur-bazilika (Szent Szív-bazilika), a Párizsi Operaház, vagy a Louvre. A város lüktetése igazán csak akkor érezhető át, mikor az ember végigsétál a Champs-Élysées-n, végül betér egy kávéra és egy macaronra a Ladurée-ba.

Párizs

Párizs

3. Bécs

Nyugati szomszédunk, Ausztria fővárosa már a római korban is fontos szerepet töltött be, és jelentősége azóta csak fokozódott. Azon túl, hogy különféle társadalmi szervezetek székhelye, gazdasági és turisztikai központ is.

Népszerűségének oka Duna menti fekvésének éppúgy köszönhető, mint lenyűgöző épületeinek, hatalmas, zöld parkjainak és klasszikus atmoszférájának. A város legfőbb nevezetessége a Schönbrunni kastély, valamint a hozzá tartozó hatalmas kastélypark, az állatkert és a Gloriette, ahonnan gyönyörű panoráma tárul az ide érkezők szeme elé. A Bécs központjában álló Hofburg az itt helyet kapó Sisi Múzeummal és a Spanyol Lovasiskola magasiskolai előadásaival szintén jelentős látnivaló. A luxusüzletekben való shoppingolásért a Kohlmarktot, kincsvadászatért (és a város legjobb reggelijéért) pedig a Naschmarktot érdemes felkeresni. A lazább programokra vágyóknak a Práter nyújt ideális kikapcsolódási lehetőséget.

Bécs

Bécs

4. Prága

A Cseh Köztársaság fővárosa igazi kis ékszerdoboz. A Moldva két partján elterülő Prága történelmi központja az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Ezt az elismerést nem érdemtelenül vívta ki, hiszen a macskaköves utcákon sétálva boldogság tölti el az ember szívét, miközben átadja magát a város elbűvölő varázsának.

Mivel a legfőbb látnivalók viszonylag közel fekszenek egymáshoz, ezért gyalogosan is könnyen felfedezhető minden szépség. A városnézést az Óvárosi téren, az itt álló Orlojjal érdemes kezdeni, mely már évszázadok óta ejti rabul az emberek szívét. A teret a Párizsi utca köti össze a Zsidóvárossal (Josefov), ahol a Régi zsidó temetőt épp úgy érdemes megtekinteni, mint a Szent Ágnes-kolostort vagy a Maisel-zsinagógát. Az Óvárost elhagyva a Károly hídon átsétálva érünk el a várnegyedbe, ahol további látnivalók egész sora fogadja a kíváncsi turistát. A Klementinum épületeggyütesben helyet kapó világhírű könyvtár, a Szent Vitus-székesegyház, a Sternberg-palota, a Martinic-palota, a Királyi palota és az Arany utcácska mind-mind kötelezően felkeresendő nevezetesség.

Prága

Prága

5. Amszterdam

A Holland Királyság fővárosát igen erőteljes sztereotípiák lengik körül, melyek sokszor előítéletekkel társulnak. Az vitathatatlan tény, hogy Amszterdamban fellelhetőek az úgynevezett vörös lámpás negyedek és z ország drogpolitikája is progresszívebb a hazainál. Ugyanakkor, ha túl tudunk lépni ezeken a számunkra talán szokatlannak ható dolgokon, akkor megláthatjuk a város komplex, teljes arcát, mely gyönyörű épületekkel, romantikus csatornákkal és nyüzsgő piacokkal csábít.

Amszterdam művészetileg is igen jelentős város, melyet híres múzeumai híven tükröznek. A Rijkmuseumot, a Van Gogh Múzeumot és az Anna Frank házat kötelező felkeresni. A város további népszerű látnivalói közé tartozik többek közt a Királyi palota, a Rembrandt ház és a Heineken Experience, mely a híres Heineken sörgyár falai mögé kalauzolja az érdeklődőket.

Amszterdam

Amszterdam

6. Lisszabon

Európa szárazföldi részének legnyugatibb városa a Tejo folyó tölcsértorkolatában terül el. Lisszabon fekvésének köszönhetően mediterrán éghajlatú, így az őszi időszakban is rendkívül kellemes meleg időjárás uralja.

Portugália fővárosa már jóval időszámításunk előtt is lakott terület volt, így történelmi múltja igen gazdag, melynek néhány emléke ma is látható. Az Alfama negyed a város legrégebbi része, ahol a mór uralomból visszamaradt szűk utcák és régi épületek fogadják az ide látogatót. Ezek közül a legjelentősebb a Szent György vár, melyet feltétlenül meg kell személyesen is csodálni.

Lisszabon további kihagyhatatlan látnivalói között olyan különlegességek szerepelnek, mint például a Szent Jeromos-kolostor, a Santa Justa felvonó, vagy Európa leghosszabb hídja, a Vasco da Gama híd.

Lisszabon

Lisszabon

7. Madrid

Spanyolország fővárosa az Ibériai-félsziget közepén terül el és jelentős gazdasági, politikai és kulturális szerepet tölt be. Ugyanakkor Madrid világszintű ismertségének és kedveltségének elérésében híres focicsapata, a Real Madrid és a Santiago Bernabéu stadion is meghatározó szerepet játszott.

Természetesen a város nem csak a futball kedvelői számára lehet érdekes, hiszen számos más, neves látnivalót is tartogat, melyeket egyszerűen vétek lenne kihagyni.

Ezek közé tartozik többek között a Museo del Prado, vagyis a Madridi Nemzeti Múzeum, a Királyi palota, a Debod templom, az egykori főtér a Plaza Mayor és az Almudena katedrális is.

Madrid városának magával ragadó miliőjéhez gyönyörű parkjai és kellemes hangulatú sétálóutcái is hozzátartoznak.

Madrid

Madrid

8. Nápoly

Itália egyik legjelentősebb városa az ország déli részén, pontosabban a Nápolyi-öböl északi partján helyezkedik el. Igen fontos gazdasági szerepet tölt be, ugyanakkor számtalan történelmi emlékének hála, népszerű turisztikai célpont is. Olyan csodálatos épületekkel büszkélkedhet, mint a Teatro di San Carlo operaház, Palazzo Reale (királyi palota), a Galleria Umberto passzázs, vagy a Castel dell’Ovo vár.

Nápoly további, kihagyhatatlan látnivalói közé tartozik az innen alig pár kilométer távolságra fekvő Vezúvi Nemzeti Park, valamint a Vezúv által Kr.u. 79-ben elpusztított Pompeii városának maradványai is. Pompeii a világ máig feltárt legnagyobb romvárosának számít, így méltán kapott helyet az UNESCO világörökségi listáján.

A szomorú sorsú Pompeii és a ma is élénken virágzó Nápoly szépségeinek megcsodálása után feltétlenül érdemes beülni egy helyi étterembe és megkóstolni az eredeti Pizza Margheritat, mely e lenyűgöző olasz városban született.

Pompeii

Pompeii

9. Valetta

Málta szigetének északkeleti partján fekszik a fővárosa, Valetta. Mediterrán éghajlatának köszönhetően még ilyenkor, ősszel is kellemes, nyárias meleg jellemzi. Éppen ezért kiváló úticél lehet mindazok számára, akik még egy kicsi nyarat szeretnének visszacsempészni a szívükbe.

A sziget kellemes időjárásán túl lenyűgöző látnivalókkal is várja az ide érkezőket. Legfőbb nevezetességei közé a sziget legnagyobb és legismertebb temploma, a Szent János- társkatedrális és a Casa Rocca Piccola palota tartozik. Mivel Málta egykor egyházi lovagrendi felügyelet alá tartozott, ezért számtalan mesés templom található még Valettában. Történelmi múltjának köszönhetően rengeteg erődöt is megcsodálhat az ide érkező.

A főváros felfedezésre váró látnivalói közé tartozik még az Auberge de Castille, mely a mai miniszterelnök palotájaként szolgál, valamint a csodálatos Barakka kertek, ahonnan pazar kilátás nyílik a Nagy Kikötőre, de hajóval Valettán kívül is könnyen elérhetünk és felfedezhetünk csodákat a környező szigeteken.

Valetta

Valetta

10. Isztambul

Ugyan Isztambul 1923. óta már nem Törökország fővárosa, de művészeti és gazdasági szempontból, még mindig az ország központjának számít. A Boszporusz két partján elterülő egykori Konstantinápoly valódi metropolisz, ahol mindig pezseg az élet. Az éjjel-nappal nyüzsgő város valódi építészeti remekműveket rejt, melyeket áhítattal csodálhat meg minden kíváncsi turista.

Isztambul kihagyhatatlan nevezetességeinek listáján szerepel az egykori ortodox bazilika, a Hagia Sophia, mely mecsetként is funkcionált, jelenleg múzeumként működik. Vele szemben láthatjuk a Kék mecsetet, másnéven Ahmed szultán dzsámiját, mely a város egyik legjelentősebb mecsete. Az egykori Oszmán Birodalom központját jelentő Topkapi palota körbejárása során a múlt egy kicsiny szeletébe kapunk bepillantást. Isztambul további híres nevezetességei közé tartozik a Nagy Bazár, ahol kedvünkre vásárolgathatunk az árusok színes standjainál. Természetesen a város még számtalan egyéb látványosságot tartogat, de ha igazán át akarjuk érezni jelentőségét, akkor szálljunk hajóra, hogy Európa és Ázsia közt megcsodáljuk e nem mindennapi metropolisz lenyűgöző nagyságát.

Isztambul

Isztambul

2019.08.30. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.