Megnyitás | Vissza a főmenühöz

A környezetbarát nyaralás titkai

Föld mintázattal festett arc

Föld mintázattal festett arc Shutterstock

Napjainkban már nem kérdés a környezettudatosság jelentősége. Földünk védelme égető fontosságúvá vált, amelynek érdekében minden egyes embernek tennie kell. Éppen ezért a hétköznapokban mind egyéni, mind globális szinten egyre többen fordítanak megfelelő energiát a környezet megóvására. Az átlagos mindennapokon viszonylag könnyebb megtartani a tudatosságot, de a nyaralás során legtöbbünk hajlamos a hétköznapok nyűge mellett ezt is maga mögött hagyni. Pedig néhány aprócska „trükk” betartásával még az utazás során is óvhatjuk bolygónkat. Ehhez az alábbiakra figyelj Te is oda!

Érezd magad otthon a hotelszobában

A hotelben való tartózkodás során magam is hajlamosabb vagyok a pazarlásra, ami hiba. Hiába a megfizetett extra kényelem, a bolygónk érdekében ajánlatos ugyanolyan odafigyeléssel viselkedni, mintha csak otthon lennél. Így például ne folyasd feleslegesen a csapvizet, ha fogat mosol. Ne állj egy órán át a zuhany alatt és a törölközőt is megéri egyszeri törülközés után nem a földre dobva ott hagyni, hanem többször használni, amennyiben nem lett nagyon koszos.

A legjobb felnőttbarát külföldi hotelek

Ez is érdekelhet:

A legjobb felnőttbarát külföldi hotelek

Ne dobj a wc csészébe oda nem illő dolgokat! A tamponnak, női betétnek, nedves törlőkendőnek kukában a helye. Ha elfér a táskádban, vidd magaddal a tusfürdődet, samponodat, így elkerülhető a kis kiszerelésű pipere használata. Ezáltal kevesebb műanyaghulladékot termelsz.

Ha pedig elhagyod a szobát kapcsold ki a TV-t, a klímát, és oltsd le a villanyokat.

Tudatos törölközőhasználaz

Tudatos törölközőhasználaz Shutterstock

Kerüld a műanyag palackokat és zacskókat

A rengeteg pet palack gyártása és használata negatív hatással van a környezetre. Ha lehet inkább vidd magaddal saját flakonod és azt töltsd újra vízzel. Sok szálloda biztosít erre opciót. A műanyag palackokhoz hasonlóan érdemes a nejlon zacskókat is mellőzni. Legyen kéznél saját vászontáska, amibe mindenfélét bármikor bepakolhatsz.

Eco bag

Eco bag Shutterstock

Válaszd a tömegközlekedést

Híres vonatok nyomában

Ez is érdekelhet:

Híres vonatok nyomában

A károsanyag kibocsátás érdekében autó vagy repülőgép helyett dönts a tömegközlekedés mellett. A vonattal való utazás egy kicsit több időt vesz igénybe, de van egy nagyon romantikus hangulata. A közeli országok felfedezéséhez például ideális. Az adott desztináció megismeréséhez pedig szuper választás a helyi villamos és metró igénybevétele, így testközelből felfedezhető a város. További előny, hogy bármikor megállhatsz egy finom ebédre és gond nélkül elfogyaszthatsz a főételed mellé egy pohár bort is.

Lisszabon, Portugália

Lisszabon, Portugália Shutterstock

Okosan a szuvenírekkel

A nyaralás elmaradhatatlan eleme a szuvenír vásárlása. Ezzel nincs semmi baj, amíg az adott ajándék nem állati testrészekből készült (ezen tárgyak kerülésével az orvvadászat ellen is felléphetsz), nem érkezett nagyon távolról, nem csak porfogóként tud majd funkcionálni, stb. A túlfogyasztást ezen a fronton is érdemes kerülni – inkább vigyél ajándékba valami helyi fűszert, teát, csokit, amivel a lokális gazdaságot is támogatod!

Strandolj tudatosan

A strandolás kötelező kelléke a naptej. Figyelj arra, hogy a kiürült fényvédős műanyagokat ne hagyd a homokban. Ha fagyit, jégkrémet eszel a csomagolás, vagy a papír tálka mindig a szemetesben landoljon és ne egyéb helyeken. Lehetőleg ne dobáld el az esetlegesen magaddal vitt étel csomagolását, ha el tudtad odáig vinni akkor egy szemeteskukához való elsétálás is bele kell, hogy férjen.

Ha dohányozni szeretnél a parton, akkor lehetőleg vigyél magaddal cigicsikktartót. Ezzel a környezet óvása mellett embertársaidnak is jót teszel.

Strandok, templomok, vízesések, őserdő vagy elefánt túra? Ez mind Phuket!

Ez is érdekelhet:

Strandok, templomok, vízesések, őserdő vagy elefánt túra? Ez mind Phuket!

A parton sétálva látnál egy még élő kagylót, akkor csodáld meg és menj tovább. Tengeri és partmenti élőlények óvása érdekében ne hagyj magad után szívószálat, vagy egyéb műanyag terméket. Ezek a termékek nagyon veszélyesek az állatvilág számára, akár egyes élőlények halálát is okozhatják.

Zero waste koncepció a strandon

Zero waste koncepció a strandon Shutterstock

Fogyassz helyi ételeket és italokat

A gasztronómia és a Világ körül - avagy hol tudsz kézzel enni?

Ez is érdekelhet:

A gasztronómia és a Világ körül - avagy hol tudsz kézzel enni?

A helyi alapanyagokból készült fogások fogyasztásával támogathatod az adott régió termelőit. Az importált ételek csökkentésével a hozzájuk kapcsolódó károsanyag-kibocsátást is meg tudod előzni. A helyben termesztett, vagy kifogott alapanyagok mindig frissebbek, zamatosabbak és tápanyagdúsabbak. Továbbá a helyi régió konyháján keresztül még inkább megismerheted azt. Erre remek példa a Positanoban elkortyolt Limoncello, vagy a tengerparton elfogyasztott rákos spagetti.

Limoncello

Limoncello Shutterstock

2021.09.29. Krisztina Szeitz

Címke:

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.