Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Anglia klasszikus fogásai

Az angol konyha különlegességei

Hagyományos angol ételek – ennek hallatán, sokan egyből a híres angol reggelire és olyan laktató fogásokra gondolunk, mint a húsos pite vagy a „fish and chips“. Valójában az angol gasztronómia ennél jóval sokoldalúbb. Többek között remek halételek, pástétomok és a nemes marhahús is az angol konyhaművészet palettáját színesítik. Angliai utazásunk során kár lenne megfeledkezni az édes finomságokról. A „scones”, vagyis az angol pogácsa, a „crumble”, avagy morzsasüti és a „trifle” nevezetű pohárdesszert igazi kulináris élvezetté teszik a nyaralást!

ÁttekintésTörténelemÉtkezési szokásokElőételek és levesekFőételekDesszertekItalokVegetáriánus és vegán

Áttekintés

Az angol ételek határozottan jobbak, mint azt a hírük állítja! Annak ellenére, hogy egyre több itthoni üzletben találkozhatunk a szigetországra jellemző élelmiszerekkel, brit étterem nincs minden sarkon. A többség általában a nyaraláson fedezi fel először az angol konyha sajátosságait. Ez felettébb sajnálatos, ugyanis az Angol-csatorna túloldalán még az igazán ínyencek is találnak fogukra valót. De mik is ezek? Nyaralásunk első napját nem is lehetne mással elkezdeni, mint egy bőséges, hideg és meleg ételekből álló angol reggelivel! Valószínűleg nincs még egy olyan étkezés, amely ilyen mértékben határozta volna meg az angol gasztronómiát.

Uborkás szendvicsek

Uborkás szendvicsek

Uborkás szendvicsek

Az édesszájúak biztosan szeretni fogják a délutáni tea mellett az édes angol pogácsát (scones), a gyümölcstortát és az uborkás szendvicset. A sós ételek kedvelőire pedig húsos piték és raguk különböző változatai várnak, valamint a hagyományos angol vasárnapi sült. A távol keleti és az európai kultúra találkozás pontjaként az angol konyha a sokszínűséget és a kreativitást képviseli. A gasztronómia kedvelőinek kétségtelenül a főváros, London a legjobb választás. Kirándulásotok alatt lehetőségetek lesz ott megismerni az eredeti angol konyhát és az étkezési szokásokat. Ha úgy szeretnétek vacsorázni, mint az angolok, akkor mindenképp látogassatok el egy „pub”-ba, avagy kocsmába, ahol a tradicionális italokat is megkóstolhatjátok. A délutáni tea után megengedhettek magatoknak egy pohárka angol sört vagy gin-t, amelyek az Egyesült Királyság nemzeti italainak számítanak.

Az angol ételek története és hatása

A hagyományos brit konyha olyan terményeken alapul, amiket a tenger és az észak-európai mezőgazdaság kínál. A legfontosabb alapanyagok közé tartoznak az Északi-tenger halai, a bárány-és sertéshús, továbbá a burgonya. Ezeket gyakran együtt is sütik a kemencében vagy sütőben. Az egyszerű fogások, mint a haggis (tulajdonképpen egy savanykás „hurka”, aminek az alapja birkaszív, -tüdő és -máj), a „stew”, vagyis pörkölt és a fekete puding az őshonos angol konyhát jelképezik. Hajós nemzetként az angolok már korán hozzájutottak a trópusi gyümölcsökhöz és az egzotikus fűszerekhez is. Például a britek nemzeti itala, a tea is Indiából és Kínából került az országba.

A mai angol gasztronómia szeret kísérletezni, a hagyományokat újdonságokkal ötvözni. De az angol reggeli, a vasárnapi sült és a délutáni tea továbbra is elengedhetetlen részét képezik a konyhakultúrának. Viszont az afrikai, távolkeleti és észak-amerikai hatások felpezsdítették a régi szokásokat. Például a krémes és fűszeres „chicken tikka massala“ már hosszú ideje klasszikus angol ételként ismert. Épp úgy, mint a mangó chutney, a lemon curd (citromkrém) és a finom, kissé fanyar narancslekvár.

Az angolok étkezési szokásai

Kulináris utazásunkat már reggel elkezdhetjük. A hagyományos angol reggeli négyfogásos – így nem csoda, ha közben meg kell lazítanunk az övünket. Ez az igencsak kalóriadús étkezés egy pohár narancs – vagy grépfrútlével indul, aztán egy adag müzli következik hideg tejjel vagy meleg zabkásával. Harmadik fogásként – és most egy hosszú felsorolás következik- tükörtojást, kolbászt, szalonnát, paradicsomszószos fehérbabot, néha grillezett paradicsomot, sült csiperkegombát, burgonya rösztit és sós füstöltheringet kóstolhatunk meg. Ezek után a desszertnek már nem sok hely marad, de ezt a bőséges étkezést érdemes egy lekváros pirítóssal zárni. Egyszerűen fenséges!

Hagyományos angol reggeli

Hagyományos angol reggeli

Hagyományos angol reggeli

Nem meglepő, hogy ez a kiadós reggeli nem fér bele az átlagos hétköznapok rohanásába, azonban a hétvégék nem telhetnek el nélküle. Ha szeretnétek úgy étkezni, mint a helyiek, vasárnap reggel inkább elégedjetek meg pirítóssal és teával. Erre azért van szükség, hogy teljes mértékben élvezni tudjátok az ebédre felszolgált vasárnapi sültet, vagyis a „Sunday roast”-ot, ami a brit konyha második legfontosabb hagyománya. Ahogyan nálunk is, úgy általában a szigetországban is együtt ebédel az egész család. Néhányan pedig a barátaikkal töltik el ezt az időt egy vendéglőben, ahol különböző sült húsokat zöldségekkel, burgonyával és egy adag szósszal szolgálnak fel.

A híres londoni időjárás: minden évszakban kellemes

Ez is érdekelhet:

A híres londoni időjárás: minden évszakban kellemes

A délutánok fénypontja nem más, mint a tea idő. Fontos, hogy ez nemcsak egyszerűen az italt jelenti, hanem már-már egy egész szertartást. A klasszikus délutáni tea idejében egy kanna frissen főzött teát kínálnak fel, süteményekkel, falatnyi szendvicsekkel és édes pogácsával, egy torta állványon tálalva. Angliai kulináris utazásatok nem lenne teljes, ha kihagynátok ezt a jelentős ceremóniát. Szerintünk tökéletes élvezetet nyújt egy délutánon, ha egy hangulatos kávézóban vagy egy előkelő szálloda halljában teázunk.

Előételek és levesek

Előételek és levesek – angolul Soup & Appetizer, melyek egészen tartalmasak. Ha útközben szeretnétek egy kis erőt gyűjteni, akkor olyan előételek, mint a húsos pite és a levelestésztából készült kolbászos tekercs (eredeti nevén sausage rolls) kitűnően csillapítják az éhséget, hiszen nagyon laktatóak.

Mockturtle Soup (húsos)

A legismertebb angol leves a “hamis” teknősbéka leves, valójában borjú – vagy marhahússal készül. Jellegzetes ízét egy jó adag Sherry-nek (fehér likőrbornak) köszönheti, amit röviddel a főzés vége előtt adnak hozzá. Előételnek lehet, hogy túlságosan tartalmas, ha egy bőséges főétel követi. 

Mulligatawny Soup (vegán és húsos)

A Mulligatawny tulajdonképpen nem is angol eredetű leves, hanem az indiai konyha ajándéka. Azonban az egykori gyarmatról származó currys tyúkhúsleves a brit étrend egyik fontos alkotóeleme a 19. század második fele óta. A neve a tamil nyelvből származik, szó szerint feketebors-vizet jelent. Érdekesség, hogy az angol Dinner for One (Már megint ugyanaz a vacsora) című legendás filmben az első fogás a Mulligatawny leves, amely kultikus státusszal rendelkezik az angol életmód rajongói körében. A csípős ízek kedvelői bátran kóstolják meg ezt az ételt. A vegánok sem szomorkodhatnak, mert a leves zöldségalappal is elkészíthető. Amellett, hogy finom, a hideg napokon is nagyszerű választás!

Beépítve az angol konyhába: Mulligatawny Soup

Beépítve az angol konyhába: Mulligatawny Soup

Beépítve az angol konyhába: Mulligatawny Soup

Szendvicsek (vegán, vegetáriánus und húsos)

Mindegy, hogy előételként vagy a délutáni tea mellé – a szendvicseknek nagy kultúrájuk van az angol étkezésben. A klasszikus uborkás szendvics kaporral és crème fraîche-vel, azaz hagyományos francia savanyított tejszínnel ideális előétel a vegetáriánusok számára. Szintén népszerűek a vajas kenyérszeletek lazaccal, sonkával, angol Stilton sajttal vagy cheddarral. Nagyon fontos, hogy a kenyeret nem pirítják meg és a héját is levágják. Ha valami ropogósabbra vágytok, akkor választhattok pirítóst például garnélával, vagy egy finom csirkés klub szendvicset.

Cornish Pasty (vegán és húsos)

Cornish Pasty-nek nevezik azokat pástétommal töltött kis péksüteményeket, amiket egyébként evőeszköz nélkül szokás enni. A félhold alakú tésztabatyu népszerű étel volt a cornwall-i bányászok uzsonnás dobozában. Az került bele, ami éppen a húsokból és zöldségekből megmarad a konyhában. Egyes pékségekben és kávézókban megkóstolhatjuk az édes és vegetáriánus változatait is. Tökéletes elemózsia az utazásokhoz!

Cornish Pasty, a töltött tésztabatyu

Cornish Pasty, a töltött tésztabatyu

Cornish Pasty, a töltött tésztabatyu

További hagyományos angol előételek, amiket megkóstolhattok a nyaraláson:

  • Prawn Cocktail (rák koktél) és garnélarákos saláták, akár pirítóson is.
  • Sült marhahús tekercs – tavasszal kedvelt változat a marhahúsos spárgatekercs.

Főételek Angliában

Az angol gasztronómia híres a tartalmas főételeiről. A “legangolosabb” ételek közé sorolhatjuk a báránybordát menta szósszal és a marhasültet Cumberland mártással, és végül, de nem utolsó sorban, a kiadós Yorkshire pudingot. Ezekhez sütőben sült ropogós köretet készítenek, tojásból, lisztből és tejből. Skóciából ered a rusztikus haggis, amihez a belsőségeket, a hagymát és a zablisztet báránybélbe töltik. A legtöbb Angliába látogató számára ez egy igencsak szokatlan étel. Ha kedvelitek a kiadós és különleges ételeket, akkor azért megér egy próbát. Ebben az esetben a pörköltek is nektek valók. Felmerül a kérdés, hogy mit esznek az angolok vacsorára – és hol? A kocsmákba nemcsak italozni térhetünk be, hanem akár vacsorázni is. Itt rendkívül egyszerű ételeket készítenek. Az ír pörkölt például az angol kocsma hagyományos fogásai közé tartozik, ami igazán ízletes egy korsó sör mellett. Ha kifinomultabb ételekre vágytok, akkor inkább látogassatok el egy étterembe!

Fish and Chips (halas)

Legyen szó kocsmáról, gyorsétteremről vagy egy előkelő étteremről – ezt az angol nemzeti ételt országszerte szinte az összes étlapon megtalálhatjuk. A szokás az, hogy egyszerűen kézben hazaviszik az újságpapírba csomagolt sült tőkehalat vagy foltos tőkehalat, amihez maláta ecetbe áztatott hasábburgonyát adnak. Zöldségköretként érdemes kipróbálni hozzá a gazdag zöldborsópürét mentával és citromlével. Anglia ínyencei esküsznek arra, hogy ezt a specialitást állóbüfében fogyasszák el.

Pies (vegán vagy húsos)

A pite az egyik legalapvetőbb angol étel. Főként a sertéshúsos változata kedvelt, amit sokféleképpen készítenek. A pástétom durvára darált sertéshúsból készül, amit zselé és egy ropogós kéreg vesz körül. Hidegen a legfinomabb, egy piknikre pedig egyenesen tökéletes! Ugyancsak szerves részét képezi az angol konyhának a forrón tálalt, finom Fisherman’s Pie (halas) és a kiadós Sheperd’s Pie, avagy pásztor pite. A krumplipürével sült darált hús Cottage Pie néven is megtalálható néhány étlapon.

Pork Pies: sertéspite

Pork Pies: sertéspite

Pork Pies: sertéspite

Black Pudding (húsos)

Ha egy angol fekete pudingot rendel, nem édességre kell számítani, hanem egy teli tányér véreshurkára, amit sokszor hagymakarikával sütnek. Ehhez a fogáshoz krumplipüré és almaszósz is dukál.

Hét nővér, nyolc mészkő-szikla Angliában

Ez is érdekelhet:

Hét nővér, nyolc mészkő-szikla Angliában

Toad in the hole (húsos)

“Varangy a lyukban” – ez nem hangzik túl étvágygerjesztően. Ha lehetőségetek van a nyaraláson ezt a tradicionális angol különlegességet megkóstolni, akkor ne hagyjátok ki! Ez a rejtélyes étel sültkolbászt tartalmaz (vagy maradék sülthúst), amit tojásos tésztában sütnek meg. Barnamártással, vagy klasszikus módon erős hagymamártással tálalják. Ha vasárnap vendéglőbe mentek, feltétlenül ki kell próbálni a már említett „Sunday roast“-ot is, amit hagyományosan Yorkshire-Pudding, sült burgonya, zöldségek és fűszeres szósz kísér. Az újszerű hozzávalóknak és a kreatív előkészítési praktikáknak köszönhetően az angol gasztronómia mindig tartogat meglepetéseket.

Furcsa név, de finom étel: Toad in the hole

Furcsa név, de finom étel: Toad in the hole

Furcsa név, de finom étel: Toad in the hole

Desszertek

Desszertként az angolok is az édes süteményeket részesítik előnyben. Egy tipikus brit desszert például a „crumble“, ami szó szerint morzsát jelent, és a “trifle”. A kevésbé édesszájúak örömére a sajt is népszerű, amit hagyományosan egy tálon szolgálnak fel, különböző kekszekkel és egy pohár portói vörösborral.

Trifle (vegetáriánus)

A trifle zsenialitása a sütemény darabok, a tejszín és gyümölcsök rétegezésében rejlik. Attól függően, hogy éppen milyen hozzávalók vannak kéznél, kedvünkre variálhatjuk ezt az egyszerű, de nagyszerű desszertet. Lényege, hogy a piskótát egy üvegpohárba tesszük, majd rétegezve friss szezonális gyümölcsökkel, krémes tejszínnel, mascarponéval vagy pudingkrémmel borítjuk. Ha nincs időnk sütni, a trifle alapja lehet a hagyományos skót vajas keksz (Shortbread) vagy olasz mandulás keksz (Cantuccini) is. Fontos, hogy a kekszek megpuhuljanak és könnyen lehessen kanalazni ezt a finomságot, ezért érdemes nagylelkűen meglocsolni whiskyvel vagy likőrrel. So tasty!

A mennyei trifle

A mennyei trifle

A mennyei trifle

Crumble (vegetáriánus)

A morzsasüti egy finom, gyümölcsös angol édesség. A nevét onnan kapta, hogy a tetején sült morzsa van. Ahány gyümölcs, annyiféle sütemény létezik – így mindenki kedvére válogathat. Az egyik legklasszikusabb változat almával készül, de nyáron népszerű a rebarbarás és a bogyósgyümölcsökkel töltött crumble is. Az ősz és a tél beköszöntével igazán jól esik egy szelet szilvás vagy körtés sütemény, különösen dióval vagy fahéjjal fűszerezve.

Lemon Curd & Lemon Curd Cake (vegetáriánus)

A citromos töltelék mennyei ízt kölcsönöz a süteményeknek, képviselőfánkoknak és kekszeknek. Pudingszerű krémként pirítósra vagy angol pogácsára kenve édes reggelit varázsolhatunk vele. Ha trifle-t készítenétek, és kedvelitek a citrusfélék frissességét, akkor nyugodtan adjátok hozzá ezt a vajból, cukorból, citromból és tojásból készült krémet. Akár a húsételeket is megbolondíthatjuk vele. Egy üveg Lemon Curd szuvenírnek sem utolsó!

Az édes Lemond Curd torta

Az édes Lemond Curd torta

Az édes Lemond Curd torta

Angol Cheesecake (vegetáriánus)

Sütés helyett hűtés – az angol sajttortánál egyszerűbbet nem lehet elkészíteni. Az alapja apróra tört vajas vagy másféle kekszekből áll. A töltelékhez gomolyát, vagyis friss sajtot, cukrot és tejszínt kevernek össze. Ízlés szerint erre jön egy réteg gyümölcs vagy citromkrém. Ezután a tortát hűtőszekrénybe kell tenni néhány órára.

Puddings (vegetáriánus)

Az angol konyha puding nélkül elképzelhetetlen. Valószínűleg a legismertebb változat a „plumpudding”, magyarul szilva puding, ami hagyományosan karácsonykor kerül az ünnepi asztalra. Angliában nyaralva nagyobb valószínűséggel találkozhatunk a ragacsos karamellpudinggal. Az áztatott piskóta datolyával és finom karamellszósszal csorgatva az egyik legnépszerűbb desszert a királyságban. A legjobb, ha még melegen, egy kis vanília fagylalttal fogyasztjuk. Mennyei édes örömben lesz részünk!

Finom nassolni való: Ragadós karamellpuding

Finom nassolni való: Ragadós karamellpuding

Finom nassolnivaló: Ragadós karamellpuding

Angol italok

Na, és mit isznak az angolok? A legnépszerűbb italuk a minden bizonnyal a fekete tea. Az “English Breakfast Tea” tejjel minden háztartásban fellelhető. Egy-két teáskanál cukorral édesítve egy csésze tea tökéletes energiabomba, ugyanakkor megnyugtatja az esős angol időjárás által megtépázott lelkünket. Még ízletesebb, ha ropogós kekszet is mártogatunk a teába.

Ha egy kocsmába látogatunk világossá válik az is, hogy Anglia az alkoholos italok terén is széles választékkal rendelkezik. A sör mellett tömény italokat is gyakran fogyasztanak. A német pilsnerhez képest, amelyet Angliában “lagerként” szolgálnak fel, a hagyományos angol “ale” kevésbé pezseg. Már a gyártási folyamat során az úgynevezett felső erjedésű ale kevesebb szénsavat fejleszt. Nem szénsavval csapolják, hanem egyfajta pumpával töltik át a hordóból a korsóba. Ideális kísérőként szolgál egy angol étkezéshez a kocsmában.

Ale nélkül nincs kocsmázás

Ale nélkül nincs kocsmázás

Ale nélkül nincs kocsmázás

Ha ki szeretnétek próbálni egy igazán autentikus angol italt, akkor megéri megkóstolni a sötét, malátás Porter nevezetű sörfajtát. A „Stout“egy különösen erőteljes Porter sör, krémszínű habkoronával. Az ital rajongóinak arra is lehetőségük van, hogy különböző helyi sörfőzdék söreit teszteljék.
A tömény italok közül a gin, valamint a skót és az ír whisky a legnépszerűbbek. Az biztos, hogy bőven van miből választani!

Top 5 európai város a kedvenc sporteseményeiddel

Ez is érdekelhet:

Top 5 európai város a kedvenc sporteseményeiddel

Jóval azelőtt, hogy megjelent volna az Aperol, az angolok Pimm’s-t ittak. A gin alapú likőrt friss gyümölcsökkel és limonádéval keverik, hogy egy pezsdítő nyári italt készítsenek. Aperitifként is gyakran felkínálják az étkezés előtt. Amit kevesen tudnak az az, hogy Anglia a világ harmadik legnagyobb almabor termelője, és itt a legnagyobb az egy főre jutó almaborfogyasztás. Ez az ital remek frissítő a nyári forróságban!

Vegetáriánus és vegán ételek

A különböző kulturális hatásoknak köszönhetően Angliában élénk gasztronómiai élet alakult ki a vegetáriánusok és vegánok számára is. Kifejezetten csak vegetáriánus vagy vegán ételeket kínáló éttermeket nagyrészt Londonban találunk. De a nagyvárostól távolabb is lakmározhatunk húsmentesen. Szerencsére, az angol szakácsok általában szívesen kísérleteznek, és az is nagy könnyebbség, hogy a sajtok és zöldségek választéka hatalmas. Sok étlapon szerepelnek a hagyományos angol ételek vegetáriánus vagy vegán verziói is. Létezik például vegán Cornish Pasty, vegetáriánus pásztor pite és cheddaros kenyérpuding is.

2023.09.02. Sára Porvay

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.