Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Augusztus legjobb úticéljai

Akár akarjuk, akár nem, tagadhatatlanul elérkeztünk a nyár utolsó harmadához, augusztushoz. Ami azt jelenti, hogy már csak egy hónapunk maradt felhőtlenül élvezni a napsütést és a tengerpartot.

Ennek megfelelően, az alábbi összeállítás segítségével azt is elárulom, hol tudod a lehető legteljesebben kihasználni az utolsó nyári hónapot.

Ne aggódj, még nem késő tervezni és útnak indulni!

Mahdia - Tunézia

El Jem, Mahdia

El Jem, Mahdia shutterstock

Az Észak-Afrikában található Tunézia úticéljai között az ország fővárosa Tunisz, valamint Dzserba számítanak elsődlegesnek. Ugyanakkor a keleti partvonalon, Sousse-tól délre fekvő Mahdia legalább annyira izgalmas és remek választás egy kellemes tengerparti nyaralás eltöltéséhez.

Népszerűsége töretlenül növekszik, hiszen a csodás tenger, a homokos strandok, illetve az izgalmas látnivalók egyvelegében mindenki megtalálhatja számítását.

A több, mint ezer éves múltra visszatekintő Mahdia a turizmus mellett napjainkban is aktív halászatot folytat, így finom, friss ételekben itteni tartózkodásunk alatt garantáltan nem szenvedünk majd hiányt. Emellett az óvárosi rész jó néhány látnivalót is tartogat, melyek közül az egykori erőd, a Skifa el Kahla, a Fatimidák által emelt Nagy Mecset és a Mahdia Múzeum mindenképp érdekes programlehetőséget kínál. A legizgalmasabb látnivaló mégis a város szívében álló egykori római amfiteátrum, az El Jem.

A település mindennapos életébe bepillantást nyerni kívánó utazónak a pénteki piac felkeresését mindenképpen ajánlom. Mahdia kikötővárosi szerepe miatt rengeteg különféle portéka cserél itt gazdát, melybe mindenképpen érdemes bepillantást nyerni.

Napospart - Bulgária

Napospart, Bulgária

Napospart, Bulgária shutterstock

A Fekete-tenger mentén található bulgáriai Napospart Neszebar és Sveti Vlas között, több kilométer hosszan húzódik. A szállodákkal teletűzdelt területen egyértelműen a strandolásé a főszerep, mely augusztusra egyszerűen tökéletes.

Az aranyhomokos strand és a lassan mélyülő víz ideális családosok számára, ugyanakkor a kisgyerekeseknek fontos tudniuk, hogy a Napospart nem csak a napközbeni tengerpartozásról, hanem a pezsgő éjszakai életről is szól. Éppen ezért, ez a hely nem kifejezetten a nyugiban pihenésre, sokkal inkább a tengerparton szórakozni vágyók tökéletes helye.

A Napospart nem csak közelsége és kellemes, hosszan elnyúló strandjai miatt lett oly népszerű, hanem könnyű elérhetősége miatt is. Rendkívül kedvező árainak hála akár hosszabb időt is nyugodt szívvel, pénztárcabarát módon el lehet itt tölteni.

A tengerparti ejtőzés mellet a városnézésre vágyók számára Neszebar látnivalói szolgálhatnak ideális programlehetőséggel. Többek között a Pantokrátor-templom, a Szent Sophia templom, valamint a város bejáratánál magasodó szélmalom mindenképpen felkeresésre méltó.

Aki ennél is többre vágyik, annak Burgasz városát ajánlom, ahol a Régészeti Múzeum segítségével közelebbi képet kaphatunk a bolgárok múltjáról és kultúrájáról.

Zakynthos - Görögország

Navagio-öböl, Zakynthos jelképe

Navagio-öböl, Zakynthos jelképe shutterstock

A görög úti célok között megannyi csodás város és sziget méltán szerepel, azonban a gyakran csak “Kelet virágaként” emlegetett Zakynthos egyedi adottságainak hála kitűnik a többi közül. A Jón-tengeren található, viszonylag kicsi, kb. 410 km²-es földdarab álomszép természeti kincseinek és bájos városkáinak köszönhetően vált világszerte kedvelt turistaparadicsommá.

Legfőbb vonzereje ámulatba ejtő szépségű strandjaiban keresendő, melyek közül a Navagio-öböl egyértelműen kiemelkedik. Habár ez egy viszonylag kicsi partszakasz, mely nem is annyira a fürdőzésről, sokkal inkább az itt rekedt hajóroncs és a jellegzetes sziklaalakzat megcsodálásáról szól. A Zakynthos jelképévé vált öböl felfedezése csak hajóról lehetséges, így érdemes egyúttal a teljes szigetet körbecsónakázni.

Na de, a lenyűgöző strandoknál maradva, feltétlenül meg kell említenem a hosszú homokos partjáról és smaragzöld vizéről ismert Banana Beach-et, a sziklák közé rejtőzött Xigia Beach-et, valamint a sziget keleti partján található Alykest, Alykanast és Tsilivit hármasát.

A tengerparti lazulás mellett Zakynthos jó néhány felkeresésre érdemes látnivalót és szórakozóhelyet is egyaránt rejt. Ez utóbbi szempontjából Laganas települése bizonyulhat tökéletes választásnak, ahol számos, izgalmas klub üzemel.

A kirándulások kedvelőinek az Anafonitriaban található Szent Dionysos kolostort, az Agia Mavra templomot és a sziget fővárosát ajánlom.

Rodosz - Görögország

Anthony Quinn beach

Anthony Quinn beach shutterstock

Az ugyancsak Görögországhoz tartozó Rodosz Zakynthostól jóval távolabb, az Égei-tengeren található, a Dodekanészosz-szigetcsoport legnagyobb tagjaként. Az 1400 km²-es területű sziget ideális nyaralóhely, hiszen itt a történelmi emlékek megcsodálása mellett, klasszikus városnézésre, szórakozásra és strandolásra is egyaránt van lehetőség.

Rodoszi barangolásunkat az északi részen fekvő fő település, Rodosz város megismerésével érdemes kezdeni. Az UNESCO Világörökségi védelem alatt álló történelmi központ különleges hangulatával garantáltan lenyűgözi az ide érkezőt. Persze nem csak északon, hanem a sziget délnyugati felén is találni felfedezésre érdemes településeket, melyek közül Lindos abszolút kihagyhatatlan. Itt a fellegvár lábánál elnyúló homokos strandon való pihenés egyészen egyedi élménnyel kecsegtet.

Az éjszakai életbe vágyók számára a kristálytiszta stranddal egyaránt bíró Faliraki lehet ideális választás, míg a túrázás szerelmesei számára a pillangóiról ismert Pillangók völgyét ajánlom.

Persze természetközeli, békés strandokból sincs itt hiány, melyek közül a kavicsos Anthony Quinn öböl, Fourni strand és a fehér homokos Tsambika Beach egyszerűen kihagyhatatlan.

Budva - Montenegró

Montenegró legnépszerűbb üdülőhelye ideális választás a klasszikus tengerparti nyaralásra vágyók számára. Mivel hazánkból autóval viszonylag könnyen elérhető, ezért akár egy rövidebb, hosszú hétvégés vakációzás tökéletes helyszíne is lehet.

A város 21 kilométer hosszan húzódó partszakasza lassan mélyülő vizével, megannyi jól felszerelt, legtöbb esetben homokos strandjával a tengerparti fűrdőzésre áhítozók kedvelt helye. Az egyik legjobbnak tartott része a Mogren beach az óvárostól nem messze, nyugati irányban található. Könnyű megközelíthetősége és kiépítettsége okán nem véletlenül lett az ide látogatók kedvelt helye.

Budva óvárosának hála számos programlehetőség is vár ránk, ha ide látogatunk. A kis szigeten álló történelmi városrész abszolút kihagyhatatlan romantikusan kanyargó utcácskáinak és a múltat idéző épületeinek hála. A Citadella a Szent Mária templommal, a városban álló Mogreni templom és a mára luxusszállodának helyet adó Sveti Stefan szigetecskéje Téged is levesz a lábadról. Ez utóbbi csak a szállóvendégek számára van fenntartva, azonban a Sveti Stefannal szembeni strand mindenképpen megéri a látogatást. A város élénk éjszakai életének hála a szórakozásra vágyók sem fognak itt unatkozni. A helyi klubok pezsgő élete még a kevésbé bulizósokat is elcsábítja.

Persze nem csak Budvát, hanem a környék lenyűgöző tájait is egyaránt ajánlom felkeresni, így a közeli Kotori-öböl abszolút kihagyhatatlan. Az öböl páratlan természeti szépsége, bájos települései és a vidék kellemes hangulata megigézi az embert.

2019.08.02. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.