Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Digitális detox: időtöltés letöltések nélkül

Fontos a digitális megtisztulás

Fontos a digitális megtisztulás Shutterstock

El kell ismernünk, olyanok vagyunk már, mint a robotok. Áramforrás és net nélkül szinte már életképtelenek vagyunk, és a lelki békénkhez folyamatos összeköttetésben kell állnunk a telefonunkkal, laptopunkkal, eszközeinken keresztöl pedig a Világgal. Bár Emil.Rulez! még azt énekelte meg, hogy „Csak egészség legyen, meg térerő!”, mára az utóbbi gyakran olyannyira fontossá vált, hogy akár egészségünk árán is ragaszkodunk hozzá.

Túl durvának érzed ezt a kijelentést? Csak gondolj bele, milyen gyakran ellenőrzöd a telefonodat, és mennyire kellemetlenül érzed magad, amikor hiába vadászol térerőre. Tény, hogy a digitális világra több okból is szükségünk van, és rengeteg csodálatos dolgot köszönhetünk a fejlesztéseinek. Viszont meg kell tanulnunk megvédeni magunkat az egészségre gyakorolt hatásaitól – mind fizikai, mind pedig mentális értelemben. Ha még nem próbáltad, most megmutatjuk, hogyan tudsz évi néhány digitális detoxot beiktatni.

Inspirálódj: fedezd fel a Világ természeti kincseit

Alapvetően két lehetőség áll rendelkezésre: ha erős akarattal rendelkezel, akkor elég lehet, ha elteszed a telefonodat, vagy kikapcsolod rajta a wifit és az adatforgalmat. Balin ugyanezen okból kifolyólag központilag kapcsolták ki az internetet egy egész napra, de néhány brit szakértő szerint ezek meggondolatlan és felesleges intézkedések, és ahelyett, hogy megkönnyebbülést hoznának, éppen ellenkezőleg, stresszt idéznek elő. A másik lehetőség, hogy olyan helyre utazol, ahol ha szeretnél, sem tudsz netezni, nincs ugyanis lefedettség, sem wifi – ehhez néha elég egy komolyabb erdő, vagy nagyobb hegy árnyékéban fekvő völgyet találni. Élvezni a pihenést, kiszellőztetni a fejet, nem csinálni semmit és igazán csak az itt és mostban lenni fantasztikus érzés, és nagyon más, mint amit a hétköznapokban megszoktunk, amikor folyton azon rágódunk, ami már volt, vagy ami majd lesz. Mutatjuk, hogyan csináld…

Bontott kapcsolat a trópusokon

Meditáció madárfészekben

Meditáció madárfészekben Shutterstock

Az egyik lehetőség, hogy egy olyan helyre kell menni, ahol valóban semmilyen hálózati kapcsolat sincs. A wifi nélküli szállodák száma egyre csak növekszik. Napjainkban a turisztikai terminológia „unplugged vacation”-ként is emlegeti, olyan helyekre utalva ezzel, ahova még nem érkezett meg (vagy célzottan nincsen) hálózati kapcsolat. Ilyen specialitást kínál néhány szálloda Horvátország kisebb szigetein is. Néhány évvel ezelőtt emellett olyan utazások kezdtek el megjelenni az utazási irodák ajánlatai között, amelyek foglalásakor az ügyfeleknek alá kellett írniuk, hogy nem fognak telefont, laptopot használni, mert a helyszínen nem volt nyílt wifi. Ide tartozik Ecuador, Thaiföld, az indiai aranyháromszög – Delhi, Agra és Jaipur városok közötti terület – és néhány Észak Marokkói város.

5 további ok egy marokkói látogatás mellett

A pillanat szépségének megélésére a zavaró modern technológia nélkül egy egzotikus paradicsom lehet a legideálisabb. Thaiföldön, Malajziában, a Fülöp-szigeteken, illetve Kambodzsában gyakran egyáltalán nincs, vagy csak a recepción van elérhető wifi hálózat. Tedd a kezedet a szívedre: nem jobb a tenger morajlását hallgatni és kikapcsolódni? A trópusi területeken kívül a virtuális valóságról való leválásra a hegyek is ideálisak. Így például Kirgizisztán Közép-Ázsiában. A lenyűgöző hegyek és végtelen völgyek nyugalmában a civilizáció zavaró jelei nélkül kerülhetsz közelebb magadhoz, vagy a veled tartó szeretteidhez. Kevés fizetség ellenében egy jurtában is éjszakázhattok, friss vizet kortyolhattok a patakból, és felvehetitek a természet ritmusát.

Erdei megtisztulás

Az égbolthoz közel több a boldogság

Az égbolthoz közel több a boldogság Shutterstock

A teljes lelki megtisztulást az izlandi Hornstrandir-on, egy természetvédelmi területen is átélheted. Ez a félsziget, amely az északi sarkkör fele húzódik, ezt a civilizációtól való eltávolodást éberen figyeli. Szerencsére senki sem próbálta meg ezt a területet hálózatba kapcsolni. Szóval, ha innen szeretnél telefonálni, akkor el kell menned az úgynevezett telefonhegyre és remélni, hogy elkapod térerőt. Sürgős esetben használhatod a walkie-talkie-n keresztül a rádióadót. Azonban vigyázz, mert már Izlandnak ez az utolsó darabkája is gondolkodik azon, hogy nem áll ellen az adóvevőknek. Úgy tűnik, hogy a digitális technológiától mentes helyek egyre értékesebbé válnak.

Sötétség terápia

A boldogságos a természet közepén találjátok

A boldogságos a természet közepén találjátok Shutterstock

Magyarország is szolgál digitális detoxxal. Rengeteg olyan szállodát találhatsz, amelyek azzal büszkélkedhetnek, hogy nincs wifi hálózat, tévé, sőt még áram sem. A lassú lét (slow life) elveit követve számodra is ideális lehetőség lehet a mentális egészség vagy a családi kapcsolatok megóvására. Ha ennél is tovább szeretnél menni, arra is lehetőséged van, hogy visszatérj a középkorba és bérelj egy hegyekben lévő áram-, angol WC- és melegvíz nélküli faházat. Ez már valóban a természethez való visszatérés. Kipróbálhatod a sötétség terápiát is, ami egy több napon át tartó elkülönülés a sötétben, de vannak hasonló csend- és jóga-táborok is. Az ilyen helyeken nem megengedett az elektronikus eszközök használata, sem az alkohol fogyasztása vagy a dohányzás. Tulajdonképpen ilyenkor úgy létezel, hogy semmi nem terelheti el a figyelmedet magadról és a gondolataidról. Természetesen szakképzett terapeuta segít neked ebben, és ez nem véletlen. Néhányunk számára az ilyen nyaralás őrültségnek tűnik.

Tudtad, hogy a pszichológusok is ajánlják az utazást?

A digitális technológiát és a valódi, rohanó, zajos világot kikapcsolni nem lehet, de időről időre távol tartani magunktól igen. Állíts fel szabályokat, amik ebben segítenek – tedd el az étel mellől a telefont, és ne vidd magaddal a hálószobába. Kapcsold ki az értesítéseket, vagy távolíts el néhány alkalmazást. Próbálj meg néha olyan pillanatokat teremteni és találni, amikor valóban eltűnsz a virtuális valóságból és offline vagy. Bárhol.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.