Megnyitás | Vissza a főmenühöz

Mindfulness mode - élmények tavaszi hétvégékre

Shutterstock

Rohanó világunkban nem olyan egyszerű behúzni a féket, egy kicsit lelassulni és a pillanat megismételhetetlenségére koncentrálni. A folytonos információéhségben, az egyre többet és többet akarás útvesztőjében könnyű elfelejteni, hogyan kellene megélni a jelen pillanat tökéletességét. Ennek újbóli megtalálásában nyújt segítséget a mindfulness. E pszichológiai módszer lényege figyelmünk szándékos és ítélkezésmentes összpontosítása az itt és most maradéktalan kiélvezéséhez. A jelen pillanatra való összpontosítást pedig hol máshol lehetne a legjobban gyakorolni, mint a természet békéjében? Mindfulnessre fel!

Barangolj Szlovénia csodás tájain

Szlovénia, Triglav Nemzeti Park, Bohinj-tó

Szlovénia, Triglav Nemzeti Park, Bohinj-tó Shutterstock

A mindfulness technika elsajátításához Szlovénia káprázatos nemzeti parkjánál jobb helyet aligha találni! Na jó, egy picit az elfogultság is beszél belőlem, de tény, hogy a Triglav Nemzeti Park nyugalmat árasztó, szinte már tökéletes szépsége, tisztasága és csendje ideális választás, ha a természetbe való elmenekülést és a pillanat megélését keressük. A Júliai-Alpok hegyvonulatai, a türkiz színű patakok szinte átlátszó tisztasága, a turistáktól mentes erdei ösvények, a harmóniát árasztó tavak mind-mind rabul ejtik az ember szívét.

Tökéletes hosszúhétvége Szlovéniában

Ez is érdekelhet:

Tökéletes hosszúhétvége Szlovéniában

Legismertebb kirándulóhelye a Bledi-tó tavaszi hangulatával, szigetén álló templomával és egyszerű kedvességével segít benne maradni a mostban. E csodás, hegyektől övezett tótól nem messze találjuk a méltán híres Vintgar-szurdokot. A kisebb-nagyobb vízesésekkel tarkított, kalandra csábító szurdok végigjárása abszolút bakancslistás! Abban biztos vagyok, hogy a természeti szépségek iránt rajongók garantáltan odalesznek érte, csakúgy, mint a Bohinj-tóért. Ez utóbbi nem oly felkapott, de legalább annyira varázslatos, mint a Beldi-tó. Kevésbé turistás, nincs se partján álló vára, se szigete, mégis van benne valami megfoghatatlan, valami nagyon is megkapó, ami miatt muszáj szeretni.

Fedezd fel a varázslatos Szlovéniát!

Szlovéniában az érintetlennek ható, mégis rendezett táj, a barátságos, angolul jól beszélő helyiek, a finom ételek, a friss levegő és a lelassultság érzete teremti meg a stresszmentes hétvége lehetőségét. Tökéletes az itt és most megéléséhez.

Túrázásra hívó Tátra

Szlovákia, Tátra

Szlovákia, Tátra Shutterstock

Északi szomszédunk, Szlovákia területén húzódó Tátra, azon belül is a Magas-Tátra a hegymászók, túrázók és egyszeri turisták kedvelt célpontja. Az Alpokhoz hasonlóan rendkívül gyönyörű látványt nyújt, köszönhetően hegygerinceinek, bérceinek, csodás erdeinek és vizeinek. A természetjárásban békét keresők számára remek és közkedvelt választás. A tavasz elei időszakban egyes helyein síelésre, míg más tájain túrázásra csábít.

A túlélés kézikönyve: mire lesz szükséged a hegyekben?

Ez is érdekelhet:

A túlélés kézikönyve: mire lesz szükséged a hegyekben?

Változatosságában, sokrétűségében és persze szemet gyönyörködtető kincseiben keresendő ereje. Mindemellett a Szepesség északi területén a buja természet mellett emberi kéz alkotta műemlékeket ugyancsak találni. A kastélyok, kolostorok és várak színes kavalkádja csak még izgalmasabbá teszi a vidék felfedezését.

Nézd meg legjobb szlovákiai ajánlatainkat!

A Tátra kínálta természeti értékeken túl nem mehetek el szó nélkül a vidék gasztronómiájának megemlítése nélkül sem. A hagyományokat tisztelő és őrző régió konyhájából a nemzeti ételként számontartott juhtúrós galuska, a káposztaleves, különféle sós kalácsok és almás-diós rétes biztosan nem hiányozhat. Érdemes ezen finomságokat megkóstolni és borókapálinkával vagy Demänovka likőrrel lekísérni. Ha valakinek a kulináris élvezetekben való alámerülés jelenti a tökéletes mindfulness élményt, akkor a Tátra ízei szolgálhatják a tökéletes stresszmentesítést.

Bosznia-Hercegovina kevésbé ismert szépsége

Bosznia-Hercegovina, Mostar

Bosznia-Hercegovina, Mostar Shutterstock

Horvátország és Szerbia közé ékelődött Bosznia-Hercegovina viszonylag ritkán felbukkanó, de annál értékesebb úti cél. Ideális választás egy élménydús tavaszi hétvége eltöltéséhez! Mivel kevésbé felkapott, ezért elsőrangú a tömegektől mentes kirándulást keresők számára.

Itt találod a legjobb szervezett utakat!

Az ország számos izgalmas várossal és csodás természeti értékkel bír, melyeket maradéktalanul felsorolni is nehéz. Az biztos, hogy Bosznia-Hercegovina egésze megér nem egy, hanem sok látogatást. Én azonban a stresszoldás és a pillanat megélésének gyakorlásához három helyet javaslok. Az első Jajce városa, pontosabban a mellette található Jajcei vízesés, melyet Csontváry Kosztka Tivadar festményen örökített meg. A 30 méter magas, világhírű zuhatag valóban szemet gyönyörködtető látványt nyújt. Ha már itt járunk, semmiképp se hagyjuk ki a Jajce várat, a Pliva-tavat és a Pliva folyó partján álló érdekes vízimalmokat sem. A következő ámulatba ejtő helyet az ország délkeleti határánál találjuk. Az itt húzódó Sutjeska Nemzeti Park Európa egyik utolsó őserdőjét a Perućica-t rejti. Az érintetlennek ható természet felfedezése közben a Suha-patak völgyét és az ország legmagasabb csúcsát, a Maglićot is bebarangolhatjuk.

Legszebb Nemzeti Parkok Európában

Ez is érdekelhet:

Legszebb Nemzeti Parkok Európában

Jajce városa és Sutjeska Nemzeti Park közt félúton egy szintén izgalmas helyre, Mostar városára lelhetünk. Mostar ikonikus óvárosa, a smaragdzöld Neretva-folyón átívelő Öreg híd, a szomszédos hegyek látványa és a különleges atmoszféra megigézi az embert. Itt szabadon kiélvezhető még a zsúfoltságtól mentes nyers szépség csodája. Az biztos, hogy Bosznia-Hercegovinában járva nem is lehet mást tenni, csak rácsodálkozni a romlatlan szépségére és átadni magunkat a jelen megélésének.

2020.03.04. Krisztina Szeitz

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.

Tetszik ez a bejegyzés?

Oszd meg barátaiddal, hátha ők is érdekesnek találják!.